Отделянето на Крим ще засили несигурността около Черно море

Експерт: Не се очаква бежанска вълна от българско население от Украйна
Обновена: 25 мар 2014 09:49 | 25 мар 2014 09:46, Елка Василева
51
Отделянето на Крим ще засили несигурността около Черно море
Снимка: Reuters

Ако бъдат наложени мащабни икономически санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим, е абсолютно сигурно, че от тях ще бъдат засегнати малки страни като България, защото те ще се отразят крайно негативно на търговския обмен на страната ни с Украйна и Русия. Оказва се, че кризата в Украйна е причина за спирането на преговорите за намаляване на цената на руския природен газ за България. Това каза пред БТА проф. Наталия Бекярова - преподавател в катедра "Национална и международна сигурност" във ВА "Г.С. Раковски".

Възможно е допълнително да се усложни ситуацията около строителството на "Южен поток". Най-вероятно ще намалее потокът на туристи предимно от Украйна, прогнозира тя. Всичко това е сериозен удар срещу България, срещу българския бизнес и разбира се срещу хората, които изкарват прехраната си от дейности, свързани с този бизнес, прогнозира Бекярова.

Още по темата
Отделянето на Крим преди всичко ще засили несигурността в Черноморския регион и за дълги години ще бъде причина за напрежение в отношенията между Киев и Москва. Това ще се отрази на всички страни в региона и преди всичко на процесите на стабилност. Най-осезателно ще претърпят промяна военно-политическите, търговско-икономическите и културните връзки между държавите в региона, каза още проф. Бекярова.

Според нея след едностранното обявяване на независимостта на Косово през 2008 г., след решението на Международния съд през 2010 г. , че това не противоречи на международното право, подобни прецеденти вероятно ще зачестят.

Принципно разликата между Косово и Крим не е голяма, защото и в двата случая грубо се нарушава международното право и териториалната цялост на една суверенна държава, смята Бекярова.

„Не е ли редно да си зададем въпроса в колко държави има население, което би желало да стане част от друга държава? Какво би могло да се случи и в България, за която по традиция налагаме клишето, че е остров на стабилност?“, посочва Бекярова.

Според нея евентуална бежанска вълна от българското население, живеещо в Украйна, което да потърси сигурност у нас, няма да се случи. „Те отдавна са наясно, че България няма възможност да им осигури домове, работа и социална сигурност, от която се нуждаят. Равносметката от първите опити за преселване в България от началото на 90-те години показа именно това“, каза Бекярова.

За това кой е спечелил от кризата в региона Бекярова казва, че на пръв поглед единствено Русия е спечелила, защото разширява стратегическия си плацдарм в зоната на Черно море и в целия Черноморски регион, респектира сепаратистките настроения сред държавноправните субекти на Руската федерация в Северен Кавказ. Освен това Москва ще престане да плаща арендата от близо сто милиона долара годишно за базите на руския Черноморски флот на украинска територия.

В същото време губещите от кризата са твърде много, защото е сериозно разколебано доверието в международната общност, в основите на международния ред и сигурност, посочва Бекярова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Българската Народна власт няма да допусне българи! Не може докато провежда геноцид, да идват нови. - Експерт.
41
0
 
3
 
! Отговори
Ex-x ... преди 10 години
До GMC...Украйна си предаде ядрените оръжия... СИ? Своите атомни оръжия?! Мисли, когато ръсиш умни заключения, бе! Та това бяха оръжия на разпаднатия от изчадието Гробачов СССР, установени на територията на УССР! Този акт е също вид измама от страна на Запада и навеждане на глава от Русия. Но всички бивши соц. люде, дрогирани с мита на западната демокрация и хуманност, измъчени от едни ценности на комунизма, хлътнахме в нова вълча яма. А на теб сто на сто в бизнеса ти руснаците са ти хванали хитринките и са те шкартирали. Затова толкова ги обичаш
40
0
 
8
 
! Отговори
тоже Експерт преди 10 години
единствената гаранция за мир и справедливост в света се казва Владимир Путин. Империята на злото днес се казва САЩ в чието съдържание влиза алчната корпоративна върхушка която управлява нещастния и *** народ в едноименната демократична държава.
39
0
 
2
 
! Отговори
stams преди 10 години
Друго си е EКСПЕРТ да ти обясни нещата ...
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
EЙ, големи експерти, а с тия ядрени оръжия се о***хте. Кога Покрайнина е имала ядрени оръжия? Имала е Съветски такива. Наследник, по същото международно право, за което виете, на СССР е РФ, т.е. на територията на Покрайнина имаше останали ядрени оръжия на РФ. По същата логика може да кажем, че Германия може да си задържи ядрените оръжия на УСА и да е ядрена сила. Ама не е, щото няма ядрено оръжие, а само позволява на презокеанския агресор да го съхранява за да води война с Русия по-лесно!
37
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 10 години
Какво ще прави професорката като свършат доларите ?
36
0
 
9
 
! Отговори
Loshko преди 10 години
Абе GMC след падането на Берлинската стена имаше споразумение, че НАТО не трябва да се разширяват на изток. Нормално Русия да реагира по някакъв начин!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До GMCТериториална цялост на Украйна, според теб, означава заграбване на чужди територии, като Крим, например. Много ги разбираш тия неща бе, сбъркан GSM-e ... само как така другите хора не мислят като теб, а ти горкият се скъсваш да ги просветляваш. Нищо, че съвсем друго нещо просветва зад димната, т.е. желязната завеса, която Западът от ненаситната си алчност ненужно предизвика пак. Непреценена постъпка, непредпазливо предизвикателство.
34
2
 
7
 
! Отговори
Xaxo-o-o-o-o-o... преди 10 години
До GMCЕй, много си умен, бе! Как не сме се сетили. ***, народът на Крим искаше да е в състава на Руската федерация. Ти, празноглавецо, дето си мислиш, че с твоите кривологики ще заблудиш някога, как смяташ, че Украйна щеше да остави Крим да си е независима република нещо като Швейцария, а? *** страшно високо мнение имаш за себе си като манипулант. Другите трева пасат, и само чакат ти да им обясниш, кое как е.
33
7
 
5
 
! Отговори
GMC преди 10 години
До Анонимен 38А какво ще кажеш за Меморандума от Будапеща (1994), където Русия с подписа си стана ГАРАНТ за териториалната цялост на Украйна?А в замяна Украйна си предаде ядрените оръжия (колко наивно, нали).Всъщност за руснаците неспазването на даденото обещание е нормална практика като в бизнеса така и в геополитиката.
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разликата между казусите Косово и Крим е огромна, професорите (истинските) би могло да знаят това. Косово не беше автономна република във федерация Югославия, а само област. Докато Крим, до идиотското му, абсолютно незаконно предаване в 1954 г. от подмазващия се на Украйна, за причинените и лично от него злочинства, съветски диктатор Хрущов, беше автономна съветска република. Сега се поправи тази вопиюща несправедливост. Населението на Крим с изключителен възторг постигна това. Така че професорите да учат повече за да не разсъждават непреднамерено и не подмазвачески.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 35Развесели ме :)Друга смешка ще ни разкажеш ли? :)
30
3
 
7
 
! Отговори
Скуби ду преди 10 години
Като никой не ги пита тия кви мнения по темата че чак и консултативен съвет.Не ни интересува крим ние сме по долни *** зависими сме от всички
29
6
 
18
 
! Отговори
Мунчо манастирски преди 10 години
Глупости - ще бягат от Украйна към Крим, че да станат руски граждани - в Русия имат 2 пъти по-висок жижнен стандарт, отколкото в Бг. Кой бяга от хубавото?!
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако международната общност не беше отцепила Косово от Сърбия, сега нямаше да е толкова лесно на руснаците да доразвият и разиграят този сценарий в Крим, така че САЩ и ЕС могат да се сърдят сами на себе си.
27
1
 
14
 
! Отговори
Loshko преди 10 години
Моето мнение е противоположно на заглавието!
26
3
 
10
 
! Отговори
до GMC преди 10 години
Мераците са едно, реалността друга, никоя друга държава от Г-8 няма да си позволи да анексира територии и тъй като на останалите държави по света им е нужен военен, икономически и дипломатически потенциал като на Русия за да анексират чужда територия и считам, че в момента няма държава (освен Русия), която да успее да разиграе кримския сценарий някъде другаде и да се измъкне сравнително леко като руснаците.
25
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напротив - отделянето на Крим гарантира цялостта на Руския черноморски флот, който е фактор за сигурността в района. Без него кръвожадните американци отдавна да са налазили региона и да са почнали още няколко войни.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До GMCОсновата на ДЕМОКРАЦИЯТА е волята на народа,нали ? Тогава защо пишеш глупости изсмукани от пръстите !!
23
4
 
7
 
! Отговори
До GMC преди 10 години
Не е имало референдум за независимост, а референдум за присъединяване към Русия. Крим обяви независимост чрез декларация на правителството. Сега къде според теб е проблемът?