Отделянето на Крим ще засили несигурността около Черно море

Експерт: Не се очаква бежанска вълна от българско население от Украйна
Обновена: 25 мар 2014 09:49 | 25 мар 2014 09:46, Елка Василева
51
Отделянето на Крим ще засили несигурността около Черно море
Снимка: Reuters

Ако бъдат наложени мащабни икономически санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим, е абсолютно сигурно, че от тях ще бъдат засегнати малки страни като България, защото те ще се отразят крайно негативно на търговския обмен на страната ни с Украйна и Русия. Оказва се, че кризата в Украйна е причина за спирането на преговорите за намаляване на цената на руския природен газ за България. Това каза пред БТА проф. Наталия Бекярова - преподавател в катедра "Национална и международна сигурност" във ВА "Г.С. Раковски".

Възможно е допълнително да се усложни ситуацията около строителството на "Южен поток". Най-вероятно ще намалее потокът на туристи предимно от Украйна, прогнозира тя. Всичко това е сериозен удар срещу България, срещу българския бизнес и разбира се срещу хората, които изкарват прехраната си от дейности, свързани с този бизнес, прогнозира Бекярова.

Още по темата
Отделянето на Крим преди всичко ще засили несигурността в Черноморския регион и за дълги години ще бъде причина за напрежение в отношенията между Киев и Москва. Това ще се отрази на всички страни в региона и преди всичко на процесите на стабилност. Най-осезателно ще претърпят промяна военно-политическите, търговско-икономическите и културните връзки между държавите в региона, каза още проф. Бекярова.

Според нея след едностранното обявяване на независимостта на Косово през 2008 г., след решението на Международния съд през 2010 г. , че това не противоречи на международното право, подобни прецеденти вероятно ще зачестят.

Принципно разликата между Косово и Крим не е голяма, защото и в двата случая грубо се нарушава международното право и териториалната цялост на една суверенна държава, смята Бекярова.

„Не е ли редно да си зададем въпроса в колко държави има население, което би желало да стане част от друга държава? Какво би могло да се случи и в България, за която по традиция налагаме клишето, че е остров на стабилност?“, посочва Бекярова.

Според нея евентуална бежанска вълна от българското население, живеещо в Украйна, което да потърси сигурност у нас, няма да се случи. „Те отдавна са наясно, че България няма възможност да им осигури домове, работа и социална сигурност, от която се нуждаят. Равносметката от първите опити за преселване в България от началото на 90-те години показа именно това“, каза Бекярова.

За това кой е спечелил от кризата в региона Бекярова казва, че на пръв поглед единствено Русия е спечелила, защото разширява стратегическия си плацдарм в зоната на Черно море и в целия Черноморски регион, респектира сепаратистките настроения сред държавноправните субекти на Руската федерация в Северен Кавказ. Освен това Москва ще престане да плаща арендата от близо сто милиона долара годишно за базите на руския Черноморски флот на украинска територия.

В същото време губещите от кризата са твърде много, защото е сериозно разколебано доверието в международната общност, в основите на международния ред и сигурност, посочва Бекярова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
9
 
! Отговори
GMC преди 10 години
До Анонимен 21"...В КРИМ ЖИВЕЯТ ПОВЕЧЕ ОТ МИЛИОН РУСНАЦИВ КОСОВО НЕ ЖИВЕЕ НИТО ЕДИН АМЕРИКАНЕЦТОВА Е РАЗЛИКАТА..."Интересна логика.Значи сега Албания има правото да анексира Косово, тъй като там преобладаващо живеят етнически албанци.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ryskata armia da vleze v balgaria ,nali jelaete biznes i da ne gybite ,fashagi dalaveradjii i prestapnici biznesmeni kradlivi carvyli mijityrniaci i paraziti .
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От продажни българоубийци(медиите),акъл неща !!!
19
12
 
8
 
! Отговори
GMC преди 10 години
Някои хора тук или не разбират проблема, или се правят че не го разбират.Проблемът не е в референдума на Крим за независимост.Такива референдуми е имало и ще има - Шотландия, Каталуния и т.н.Крим можеше да си стане независима република както Косово.Проблемът е че след референдума Русия анексира Крим и именно това отваря кутията на Пандора за мераците на какви ли още не националисти и сепаратисти искащи да се присъединят към съседна държава (да не викаме дявола).
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Нито САЩ, нито някоя друга държава присъедини Косово" - присъединяване на държава, води след себе си уравняване на жизнения стандарт. А УСА не целят това!
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В КРИМ ЖИВЕЯТ ПОВЕЧЕ ОТ МИЛИОН РУСНАЦИВ КОСОВО НЕ ЖИВЕЕ НИТО ЕДИН АМЕРИКАНЕЦТОВА Е РАЗЛИКАТА
16
4
 
18
 
! Отговори
до GMC преди 10 години
"Нито САЩ, нито някоя друга държава присъедини Косово към своята си територия."Но спомогнаха за откъсването на Косово от Сърбия, а в основата си отделянето на Крим е проява на гражданско желание за промяна на статута на населеното място, в което живеят, точно както стана в Косово, така че най-малкото т. нар. "международна общност" има право да *** в момента.
15
1
 
12
 
! Отговори
Mitko преди 10 години
Бекярова,защо при Косово не беше разколебано доверието в междун.общост,- а сега да?Освен това защо ситуацията на ЧМоре ще е несигурна?Вие говорите като професор от Военната академия на СА и Сорфска,а не НРБ
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До GMC"Ти явно не си наясно колко молби за БГ паспорти има от украински граждани."Тези молби за българско гражданство не са да идват в България да живеят, а да ходят гастарбейтери и проституки в Западна европа.
13
13
 
6
 
! Отговори
GMC преди 10 години
До Анонимен 3"...В основата на всичко естествено е САЩ, които отцепиха Косово и наложиха натиск на на Международния съд, с което отвориха кутията на Пандора..."Има голяма разлика между Косово и Крим.Нито САЩ, нито някоя друга държава присъедини Косово към своята си територия.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-вероятно ще намалее потокът на туристи предимно от Украйна,Дрън дрън ярина напротив,точно от Украйна ще се засили потока от туристи,защото няма да ходят в Крим да пълнят гушите на Гоблин и да ги "пазят" маскирани биячи,а ще дойдат на нашето Черноморие.
11
1
 
16
 
! Отговори
MCD преди 10 години
НАЛИ ПРЕЗИДЕНТА НИ УСПОКОИ ЧЕ НЕ ЗАВИСИМ ОТ РУСИЯ. ЩО СЕ ПЛАШИТЕ .СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕМ КАКВО ЩЕ НИ СТРУВА И КАКВО ЩЕ ПОЧУВСТВАМЕ КАТО СИ СЛАГАМЕ ПРЪСТА МЕЖДУ ВРАТИТЕ
10
3
 
4
 
! Отговори
GMC преди 10 години
До Анонимен 4"...За кво им е да идват в най-бедната държава на света - България?..."Ти явно не си наясно колко молби за БГ паспорти има от украински граждани.
9
1
 
16
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Какви бежанци бе? Хората се радват, че се отделиха от Киев. самият факт, че принудително смениха имената на българи и руснаци, показва как са се отнасяли към тях.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На кой му пука за Черно море. То вече е осрано и бетонирано.
7
0
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Zabluda!!!!!AKO STANE BELYA SHTE DOIDAT NE SAMO BULGARI OT UA,NO I SAMITE UA
6
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми хубаво, поискайте компенсации от запада и помощ в диверзификацията. То тази руска любов вече 70 години не раждяса. Аман от промити комунистически кратуни.
5
0
 
12
 
! Отговори
До Хитлер преди 10 години
Пиши на български, бе! Нищо не разбрах, а уж знам руски.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите от Украйна ще бягат в Крим. За кво им е да идват в най-бедната държава на света - България?
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според нея след едностранното обявяване на независимостта на Косово през 2008 г., след решението на Международния съд през 2010 г. , че това не противоречи на международното право, подобни прецеденти вероятно ще зачестят."В основата на всичко естествено е САЩ, които отцепиха Косово и наложиха натиск на на Международния съд, с което отвориха кутията на Пандора.