Г-7 е готова да засили санкциите срещу Русия

Г-7 отказа срещата във формата Г-8 в Сочи
Обновена: 25 мар 2014 08:36 | 25 мар 2014 08:36, Елка Василева
98
Г-7 е готова да засили санкциите срещу Русия
Барак Обама, Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Страните от Г-7 предупредиха Русия, че са готови да засилят санкциите в случай на ескалация в Украйна, предаде Франс прес, цитирайки комюникето, разпространено в края на извънредната среща на високо равнище на Г-7 в Хага.

Потвърждавайки решението си да не участват в насрочената среща на високо равнище на Г-8 в руския град Сочи, тези страни предупредиха, че ще наложат "координирани санкции за отделни сектори, които ще имат все по-значителни последици за руската икономика, ако Русия продължи тази ескалация".

Г-7 планира да проведе среща на високо равнище в Брюксел през юни, а не както бе предвидено в Сочи и във формата Г-8, отбелязва Ройтерс.

"Изглежда има съгласие за най-важните сектори (в които могат да бъдат наложени санкции - бел. ред.): енергетиката, банките и финансите, оръжията...", посочи високопоставен американските представител, който пожела анонимност, коментирайки евентуалните санкции, които Г-7 може да наложи на Русия, ако ескалацията в Украйна продължи, допълни АФП.

Още по темата
"Приемането на подобни санкции би засегнало цялата икономика и всеки признава, че за това се плаща цена. Само че тази цена ще бъде много по-висока за руснаците, които ще загубят повече от изолация на глобално равнище", допълни същият анонимен източник на АФП.

"Дипломатическите пътища за успокояване на ситуацията остават отворени и ние насърчаваме руското правителство да се възползва от тях", допълни в комюникето си Г-7, призовавайки Москва да започне преговори с Украйна и "да приеме предложенията за международно посредничество".

Ръководителите на Г-7 прекратиха участието си в Г-8 "докато Русия промени поведението си и докато бъде възстановена среда, благоприятна за конструктивен диалог".

Страните от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ) потвърдиха подкрепата си за украинския народ, който се стреми да възстанови единството си, демокрацията си, политическата си стабилност и икономическото си благоденствие", се посочва в комюникето от срещата на Г-7 в Хага, където днес приключва срещата на върха за ядрената сигурност.

Г-7 не можа да изключи Русия от Г-8. Тъй като такава процедура просто не съществува, на страните от Г-7 им се наложи да обявят, че спират собственото си участие в Г-8, за да се замрази този формат, предаде пък ИТАР-ТАСС.

В тази светлина Г-7 се отказа и от участие в срещата на външните министри от Г-8 в Москва през април и обяви намерението си да започне консултации на министрите на енергетиката от Г-7 за гарантиране на "взаимна енергийна сигурност", отбеляза руската информационна агенция.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На срещстав Хага и.аше 50 най гплемируководктели всвета и никой небешеьаПутин
79
0
 
8
 
! Отговори
Лоша работа преди 10 години
Това се казва да разбиваш отворена врата. Путин още преди седмица обяви, че си искат само Крим и не им трябва да окупират Украйна с всичките и размирици. Русия не може да издържа тази фалирала страна ако я присъедини. Не им трябва таралеж в гащите. Крим им трябва заради военните бази. На САЩ май много им трябва нов враг... Ако ЕС наложи икономически санкции, ще има големи загуби, но и отслабването на ЕС е една от целите на САЩ.
78
0
 
0
 
! Отговори
До 89 преди 10 години
"обичкат" , не "обичат"
77
0
 
9
 
! Отговори
Путинист преди 10 години
Ей газ пикаят американчетата! Опитват се да си върнат за Сирия, за Сноудън. А истината е, че никога не са спирали да провокират Русия. Разбира се това всички тук го знаем. *** е, че раболепните българчета пак се бутат където не им е работа.Ей сега като прискърца пак кранчето, както през 2008-***...ще видим кой кум, кой сват...
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шимпанзето - миротворец и неговите лакеи от Европа...Много слушкат, много папкат и силно си обичат господаря от зад океана.Нищо, че ги манипулира, подслушва, че им натрапва мнението си - те проявяват "атлантическа солидарност" - тоест, отказват се от всички свои интереси, щом не съвпадат с интересите на САЩ.И това го обявяват за демокрация - големи смешници са тези в трупата G7.
75
2
 
12
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Хората ненавиждат политиката на запада, а не постиженията му и технологиите. Ама от къде толкова акъл у теб.
74
1
 
2
 
! Отговори
прав си,но преди 10 години
и си задай въпрос,Цар Симеон Велики-по твое време колко държави имаше?
73
16
 
7
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
Плюят запада, ненавиждат го и го обвиняват за всичките си некадърности, но...ползват всички технологии, развити и създадени от запада, ходят да учат в САЩ и Европа, гледат западни филми, карат западни автомобили, използват западна техника, слушат западна музика, ноо....иначе го мразят много.Пълни шизофриници.Хайде, бълвайте сега простотии, путинисти...че компютрите били сглобявани в Китай :) хаха
72
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А замислят ли се за евентуалните ответни санкции от страна на Русия,не ми се вярва Европа доброволно да се изолира от този необятен пазар...рано или късно всички ще стигнат до килимчето пред Путин!
71
0
 
3
 
! Отговори
независим преди 10 години
За да не бъдем прекарани,да си имаме двама батковци-един да ни храни,друг да ни брани.Пък и кака си имаме,ес.
70
9
 
5
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Десет години съм учил руски език, сега ме е страх да го използвам да не би Путин да реши да ме освободи...
69
6
 
9
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
господи прости им на тези западни ку--и те незнаят какво вършат.запада е имал план за унищожаването на българия още през 1990г и този план се казва РАН-ЪТ ЕТО ето и линк за неграмотните vbox7/play:dea38351ca
68
3
 
8
 
! Отговори
независим преди 10 години
Прав си,Оня.Двете големи свръх сили,Русия и САЩ,както винаги,пак ще се разберат.ЕС са длъжни така да говорят,заради електоратите си.Но светът е баланс и ще го намерят.Дори и това да са две успоредни прави,които никога не се пресичат.Е,пресякоха се,когато разпадаха ,но това време свърши.Путин гради и надгражда,и това ще продължи.
67
3
 
3
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Стамболов г-н стамболов този същият коментар си го писал вече преди седмица
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До-77 Какво предлагаш, да си стоим с пръст в устата!?! Както сме си стояли 500 години под владение на Османската Империя. Аз лично на тебе ти разрешавам да си държиш устата затворена, защото когато ти е отворена не си полезен на никой!
65
1
 
9
 
! Отговори
Оня преди 10 години
Абе оставете тези всички нападки, кой за кои бил....сякаш сме на мач..От ВСИЧКИ тези глупости ще си имаме пак огромни проблеми,само големите играчи пак ще спечелят..Този целия цирк не ви ли прилича на нова световна криза, по-опасна от уж преминалата, която пак беше сътворена от ''големите''..Ние сме независима държава....от нас НИЩО не зависи,но управниците ни в идеята си да се облажат покрай някои голям ,ни вкарват в поредната национална катастрофа...Иначе разбираме от всичко,на приказки...
64
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баща ми е инженер, завършил висшето си образование в Русия, дължи всичко на системата преди 1990 и се ГОРДЕЯ с него. На приятелите ми семействата им също дължат всичко на въпросната система. Всичко, с което се гордеем днес за последните 100 години не се е случило след 1990, а преди това. Това, с което може да се "гордеем", че се е случило след 1990г е, че имаме разрушено образование, здравеопазване, правосъдие и икономика. Жалки сте и такива ще си останете. Да живее православна България и Русия!
63
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-7 моляви недейте налага санкции на Русия повече,че родните български путинофили ще получат сърдечен удар!
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България - Синът на Корнелия Нинова учи в Харвард. Дъщерята на Мая Манолова учи в Германия. Един от стожерите на левите идеи Вени Марковски живее в САЩ и оттам громи капитализма.Това са имената които успях да намеря набързо. Все близки на хора които са стожери на левите идеи и социализма у нас и в Русия.
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Внучката на Сталин живее в Портланд, притежава антикварен магазин.Синът на Хрушчов е гражданин на САЩ и пътува до Москва за да види роднините си и да представя книгите си. Правнучката му преподава в университета по международни отношения в Ню Йорк.Внучката на Андропов преподава хореография в Маями. Там живее и брат и.В Калифорния живее племенницата на Леонид Брежнев. Дъщерята на Горбачов е в Сан Франциско. Дъщерята на Елцин живее в Австрия. Дъщерята на Путин живее в Холандия.