БСП против закона "За кожата на един президент"

Манолова: Промените на ГЕРБ в Изборния кодекс са "забавно четиво"
Обновена: 28 мар 2014 17:34 | 28 мар 2014 12:00, Камелия Цветанова
101
БСП против закона "За кожата на един президент"
Мая Манолова Архив: Булфото

БСП няма да подкрепи промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които опозицията върна жеста на ДПС, след като депутатите от движението подкрепиха заместник-председателя й в ЦИК.

„Промените са написани с една цел - да се спаси кожата на президента и законопроектът може да бъде кръстен „За кожата на един президент”, коментира заместник-председателят на НС Мая Манолова, която оглавяваше комисията, изготвила новите изборни правила.

След срещата миналата събота между лидерите Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали ДПС преотстъпи спорното място в ЦИК на ГЕРБ и подкрепи кандидатурата на опозицията  за зам.-председателското място в ЦИК. ГЕРБ от своя страна внесе предложение за увеличаване на състава на ЦИК, така че ДПС да могат да си възстановят мястото.

Според Манолова е безспорно, че президентът Росен Плевнелиев е нарушил закона като е дал едно място повече на ГЕРБ в ЦИК, вместо на ДПС, но „сламката, която  му подават от ГЕРБ, е толкова тънка и крива, че тя непременно ще се скъса и ще го потопи окончателно”.

Още по темата
„Това е един от най-нескопосаните законопроекти и аз наистина се забавлявам с качеството на юридическата мисъл на ГЕРБ, има 10 грешки в 2 изречения и ако бъде приет в този вид, ще предизвика пълен хаос на изборите и бих посъветвала и лидера на ГЕРБ, който в последните дни се прави на правен експерт, да го прочете, от него биха се срамували и първокурсниците по право”, коментира Манолова.
 
Като пример тя посочи, че с предложението на ГЕРБ се  въвежда една нова категория партия – т. нар. представени партии, но кои са те и пред кого са представени, не е ясно.

„Най-голямата атака срещу Изборния кодекс е, че той е правен за това Народно събрание, което не е така, но в мотивите си титаните от ГЕРБ развиват теза как ЦИК трябва да е от 20 души, число, което напасва съотношението на парламентарните партии в това Народно събрание. Това е едно забавно четиво, препоръчвам ви, ако имате свободно време през уикенда, да го прочетете, това не става за приемане”, добави социалистката.
 
Според нея в ДПС имат добри юристи и след като се запознаят  с текстовете, „няма как да приемат едно към едно подобни безумни разпоредби”.
 
„ДПС е ощетено несправедливо от указа на президента, но има и други начин, чрез които справедливостта може да възтържествува, т.е. те да получат още един член в ЦИК, като бъде атакуван указът пред КС, защото нарушавайки  текстовете на кодекса, той нарушава принципите на правовата държава”, настоя Манолова.

Тя съобщи, че депутатите от левицата вече са готови с конституционната жалба,но все още чака окончателно мнението на ДПС и на „Атака” за депозирането й.

Относно предложението на лидера на „България без цензура” Николай Бареков да се формира временна комисия в парламента, която да разследва срещата на Плевнелиев с ръководството на EVN във Виена, Манолова призна, че не се е запознала с искането.
 
„Имам достатъчно друга работа в парламента, но защо не. Парламентарната група ще се събере и ще реши”, остави отворена вратичка тя.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
28
 
8
 
! Отговори
РЕДАКТОРСКО преди 10 години
Не за кожата на един президент а за КАЛЪФКАТА НА ЕДНО ОФШОРНО ТАМАГОЧИ!
52
4
 
29
 
! Отговори
Говедарин преди 10 години
ц-ц-цНе мога даже да си помечтая за Майчето без да мъ цензурират...:D
51
37
 
8
 
! Отговори
анастасия преди 10 години
Президента сам се оплете, така че да се сърди единствено на себе си.
50
33
 
8
 
! Отговори
Яница преди 10 години
Всички видяхме , че президента нагази в много мътни води и сега излизането от там е почти невъзможно
49
30
 
4
 
! Отговори
анастасия преди 10 години
Дошло е време разделно с президентският пост.
48
30
 
4
 
! Отговори
asen.stoyanov.735 преди 10 години
Колкото и да се опитват, няма начин да спасят президента, защото народът не го иска!
47
29
 
5
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Време беше да се задействат по въпроса,Плевнелиев трябва да е извън политиката!
46
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никой не може спаси псвдопрезидента вече
45
10
 
41
 
! Отговори
Червената преди 10 години
Кокошка, хем не може да смята хем плюе по другите.
44
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майче, и ти си забавна. С братя Галеви разбрах доста сте се забавлявали ;)
43
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕИСТОВАТА БОРБА ЗА ЦИК ДОКАЗВА ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ ПО МАКСИМАТА НА СТАЛИН НЕ Е ВАЖНО КОЙ ГЛАСУВА ВАЖНО Е КОЙ БРОИ ГЛАСОВЕТЕ. ПРИ ЕДНО ПО-РАДИКАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ.
42
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая Манолова, само с манипулации се занимава и затова не й остава време да свърши някаква полезна работа. Злобата и желанието за мъст така са изкривили физиономията й, че скоро няма да има нищо общо с човешкия род. Психопата Волен Сидеров се притичва на помощ, освен със златния пръст и с угодническото предложение за подписка, целяща сваляне имунитета на президента. БЕСНИ СТАРИ ПЕНСИИ съвсем губят контрол и водени от омраза в своето безсилие не спират да въртят интриги денонощно. Съдът ги чака.
41
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-смешният президент в историята на БГ!!!
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новия закон предвижда ЦИК да е от 19 члена. НС избира председател, двама замесници и един секретар, а президента останалите 15 души на квотен принцип съответен на резултатите от последните избори. Един вид закона е сбъркан поначало защото е възможно подмяна на вота на избирателите, ако президента назначава по квотен принцип 15-те члена, а НС не е задължено да спазва квотите от предишните избори. Интересното е, че Плевнелиев е върнал за преразглеждане именно текстовете за избор на ЦИК.
39
5
 
30
 
! Отговори
Радо преди 10 години
Станахме за смях покрай тоя изборен кодекс, не се ли усещат управляващите не знам.
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борбата за надмощие в ЦИК е заради това, че именно този орган ще запълва пробойните в новия изборен закон. Както видяхме в този нов кодекс има много неточности и неясноти, които изискват тълкуване от хора верни на партията.
37
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кокошката съвсем се оплете и сега конституцията и международното положение й пречи.
36
4
 
24
 
! Отговори
Фаско преди 10 години
Кво се карате за ЦИК, има ли някой, който ще гласува за вас?
35
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Некадърността на г-жа Манолова е доказана с неработещия изборен кодекс.
34
5
 
20
 
! Отговори
БКП преди 10 години
Освен юристи какви още добри кадри имат в ДПС, кажи Майче