Уранодобивът у нас може да се поднови, ако НС и МС решат

"Атака" внася проекторешение за възстановяването му
Обновена: 4 апр 2014 21:53 | 4 апр 2014 21:49, Веселина Йорданова
97
Уранодобивът у нас може да се поднови, ако НС и МС решат
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото

Международни компании имат силен интерес към разработката на българските уранови находища. Това съобщи днес в парламента енергийният министър Драгомир Стойнев, който отговори на въпрос за подновяване на добива на уранова руда от депутата от „Атака“ Станислав Станилов.

Министърът уточни, че има първоначален интерес към 10 находища на уран у нас. Според Стойнев трябва да се проведе обществен дебат и Народното събрание и Министерският съвет да вземат решение дали уранодобивът да се възобнови.

По думите му отварянето на находищата ще доведе до положителен резултат за икономиката.

След отговора на министъра проф. Станилов съобщи, че следващата седмица „Атака“ ще внесе проекторешение, с което да се възложи на Министерския съвет да възстанови уранодобива.

Депутатът подчерта, че националистите са против отдаването на този добив на чужди концесионери.

„Находищата трябва да се разработват от държавен консорциум“, каза Станилов. Относно опасенията от последици от уранодобива върху околната среда, националистът призова да не се размахва „плашилото на екологичната катастрофа“, защото уранодобив има на много места по света.

Според него у нас той е закрит, за да се премахне конкуренцията на висококачествения български продукт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
8
 
! Отговори
Zidarov преди 10 години
А съм за, но всяка мина партиен клуб на БСП или Юрюш, та малко и те да поработят за българската енергетика! Стига са я поскали!
52
9
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Всичко ядренно - вън от България. Какви националисти сте вие от А-така щом не милеете за чистата българска природа и здравето на бъдещето на България - децата. Ще ги направите да живеят в уранов рудник. Нали, Волене, все описваш кой къде си бил продал г*за. А вие от Атака? Ще го продадете на най-голямото зло - радиоактивните елементи и тяхната "изгода". Отваряте рудниците за уран. Децата ви няма да ви простят. Извинението "И други го правят" е за предатели. Български предатели сте А-така.
51
2
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
И всички "ястреби" в урановата мина
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уран не ни трябва, ако потрябва, концесията да се даде на някой ромски барон. Със сигурност работа ръка няма да липсва и изкопната цена няма да е много висока. Ромите ще са долни, ние още повече.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнефф е резултат от разрешения и впоследствие закрит уранодобив!
48
4
 
1
 
! Отговори
Американски бизнесме преди 10 години
Оооо ще разработим някое и друго ураново находище. Иначе правителството пада, идва друго на което ще извием ръцете, ама демократично.Ние американците сме майстори в тези неща ;)
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие сте ненормални, какъв уранодобив ви тресе?!В районите където се добиваше уран хората са масово болни от рак.Чернобил беше само началото.След това ненормалниците продупчиха Тракия за уран, направиха десетки хиляди сондажи.Знаете ли колко десетки пъти се увеличиха раковите болни в района на Пловдив?!Не си играйте с огъня другари, да не се опарите.Щом не може шистов газ, сто пъти повече не може добив на уран!
46
8
 
3
 
! Отговори
rustam преди 10 години
До АнонименКак кой първо герберите после *** от форума ,депутатите бивши и настоящи малко ли са за три смени мисля че стигат
45
1
 
23
 
! Отговори
Ямболия преди 10 години
Атака така хубаво ги внася тези "проект-решения" диктувайки им руските им спонсорчета
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудесно! Следваща стъпка е да разрешим и ядрени опити в БГ. Още една година на това правителство и ще станем най-големият ***.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако хамерика реши , да ва поправя.
42
3
 
26
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
А ако можеме да вкараме вътре за миньори ссстойнев, ссстанишев, ооорешака и вс. останали от това крадливо котило - ще бъде безценно!
41
1
 
23
 
! Отговори
зико преди 10 години
Дайте и урановите находища за жълти стотинки също като златните находища в Челопеч. Преди 25 години как сами си добивахме и урана и златото. Това са стратегически суровини господа управляващи, те трябва да си останат държавни.Не е вярно че държавата е лош стопанин, лоши са тези които е управляват.
40
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През шланга ми е за комунисти, империалисти, руснаци, американци и т.н. Тука говорим за следното:Вариант 1. Добиваме уран, шистов газ и ставаме един енергиен гигант. Цената е че превръщаме хубавата ни природа в индустриално бунище.Вариант 2. Не добиваме нищо, внасяме си газ и си ходим на планина, когато ни скимне.ПС Според мен и да станем енергиен гигант, това на нашия портфейл няма да се отрази.
39
1
 
8
 
! Отговори
До 44 преди 10 години
Не съм под 30 и съм сигурен за нещата, които пиша. 93-та кой затвори Балкан? Сигурно ЕС?!
38
0
 
7
 
! Отговори
Херодот преди 10 години
Вижте статията на капитал "Светло ураново бъдеще" от 02.03.2007 г. Има много хубави карти на урановите залежи. Банско, Пампорово, Боровец, Мелник и др.
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целият уран само за държавата, никакви концесии, ще стане като със златото.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито на скиорите и инвеститорите.
35
2
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 10 години
Ами можем да ползваме урана за военни нужди, ама нали си нарязахме СС-23 ракетите заради НАТО, на какво ще монтираме главите, първо трябва да се закупуват носители.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 35Как да не виждаш предпоставки? От нова година руснаците почти спряха износа на уран за САЩ, Иран също си запази урана и не го даде на миротворците, Китай също. В Мали трябват много кинти и войска. А потреблението расте. А и за ракетки трябва. Някак си е неудобно да добиваш уран в покрайнините на Мюнхен или замъците на Лоара. И така усещаме, че под международни компании разбираме американски. А Нюланд си отиде.