Уранодобивът у нас може да се поднови, ако НС и МС решат

"Атака" внася проекторешение за възстановяването му
Обновена: 4 апр 2014 21:53 | 4 апр 2014 21:49, Веселина Йорданова
97
Уранодобивът у нас може да се поднови, ако НС и МС решат
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото

Международни компании имат силен интерес към разработката на българските уранови находища. Това съобщи днес в парламента енергийният министър Драгомир Стойнев, който отговори на въпрос за подновяване на добива на уранова руда от депутата от „Атака“ Станислав Станилов.

Министърът уточни, че има първоначален интерес към 10 находища на уран у нас. Според Стойнев трябва да се проведе обществен дебат и Народното събрание и Министерският съвет да вземат решение дали уранодобивът да се възобнови.

По думите му отварянето на находищата ще доведе до положителен резултат за икономиката.

След отговора на министъра проф. Станилов съобщи, че следващата седмица „Атака“ ще внесе проекторешение, с което да се възложи на Министерския съвет да възстанови уранодобива.

Депутатът подчерта, че националистите са против отдаването на този добив на чужди концесионери.

„Находищата трябва да се разработват от държавен консорциум“, каза Станилов. Относно опасенията от последици от уранодобива върху околната среда, националистът призова да не се размахва „плашилото на екологичната катастрофа“, защото уранодобив има на много места по света.

Според него у нас той е закрит, за да се премахне конкуренцията на висококачествения български продукт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България трябва да е ядрена сила, за да има предимство над Турция.
12
0
 
9
 
! Отговори
3 преди 10 години
Моля?На кратко, отправих Заявление за достъп до информация към gis***government.bg. Исках да се осведомя какви са условията по концесиите на няколко наши находища на злато и ценни метали - Челопеч, с. Мирково, т.н. Отговориха ми с официално писмо от Министерски съвет - след дълго цитиране на алинеи, имаме закон според който трябва съгласието на концесионера за да се оповестяват тези условия?! Съответно изпълнителните директори изрично не се съгласяват и условията си остават тайна?!Добре ли е?!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
правилно,подновете добива, за да има къде да работите след изборите :)
10
3
 
14
 
! Отговори
комконцлагер преди 10 години
Службата там е 4 години, войниците копаят урановата руда без всякакви предпазни средства и всъщност не знаят какво работят. През 1990 г. служилите в тези поделения през четиридесетте и началото на петдесетте години са преброени. От 55 000 души - "ОТБИВАЛИ ВОЕННАТА СИ СЛУЖБА" В РУДНИЦИТЕ СА ЖИВИ ЕДВА 3000, ВСИЧКИ ОТ ТЯХ БОЛНИ ОТ РАК ИЛИ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ". Това е първият политически геноцид в България. До момента няма наказани, дори темата е табу. С изкопаната от тях руда е направена първата съветска атомна бомба. Единствената публикация по темата е "Реквием за Венци" в сп. "Отечество" от началото
9
5
 
13
 
! Отговори
комконцлагер преди 10 години
Практически е избит целият елит в малките градчета и села. След това скалъпват противонародния съд с който вече "официално" избиват още 2793 души - регенти, министри, депутати, висши военни и полицаи, индустриалци, банкери, търговци, писатели, художници и артисти - това е целият национален елит. След това други 100 000 души са вкарани в 12-те затвора и 56-те концлагера, а доста повече са изселени в провинцията. Лично на другаря Димитров е и едно чудовищно изобретение - вкарването на синовете на противниците на комунистическия режим в казармата да отбиват военната си служба в Трудови войски кат
8
3
 
15
 
! Отговори
комконцлагер преди 10 години
КОЙ БЯХА ТРУДОВАЦИТЕ И МИНЬОРИТЕ В УРАНОВИТЕ МИНИ??Първият и най-известен е Георги Димитров. Когато Съветската армия окупира България през 1944 г. той праща от Москва паролата "Авгиевите обори да се изметат с желязна метла". Комунистите избиват за три месеца 30 000 българи без съд и присъда. Това са кметове, свещенници, учители, низши полицаи и военни. Практически е избит целият елит в малките градчета и села. След това скалъпват противонародния съд с който вече "официално" избиват още 2793 души - регенти, министри, депутати, висши военни и полицаи, индустриалци, банкери, търговци, писатели, х
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ибрика е решил да изнудва някой за пари отново.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3 год миньор в уранодобиви6 мес лъчева болести обява за нов миньор
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро лидерите на атака ще станат миньори за да преживяват.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долните еничари от атака да не се бъркат в политиката на България.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Атакистите да пратят децата си да живеят в селата в които и около които се вадеше уран
2
1
 
15
 
! Отговори
Миньор преди 10 години
Супер идея, тъкмо дупетатите ще имат занимание,вместо да усвояват пари,ще копаят уран....
1
9
 
10
 
! Отговори
Амер. посолство преди 10 години
Сидеров, нямаш проблем!Но трябва американска фирма или американска подставена фирма (като ЧЕЗ, Енерго-про и пр.) да експлоатира уранодобива,иначе не сме съгласни!