Уранодобивът у нас може да се поднови, ако НС и МС решат

"Атака" внася проекторешение за възстановяването му
Обновена: 4 апр 2014 21:53 | 4 апр 2014 21:49, Веселина Йорданова
97
Уранодобивът у нас може да се поднови, ако НС и МС решат
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото

Международни компании имат силен интерес към разработката на българските уранови находища. Това съобщи днес в парламента енергийният министър Драгомир Стойнев, който отговори на въпрос за подновяване на добива на уранова руда от депутата от „Атака“ Станислав Станилов.

Министърът уточни, че има първоначален интерес към 10 находища на уран у нас. Според Стойнев трябва да се проведе обществен дебат и Народното събрание и Министерският съвет да вземат решение дали уранодобивът да се възобнови.

По думите му отварянето на находищата ще доведе до положителен резултат за икономиката.

След отговора на министъра проф. Станилов съобщи, че следващата седмица „Атака“ ще внесе проекторешение, с което да се възложи на Министерския съвет да възстанови уранодобива.

Депутатът подчерта, че националистите са против отдаването на този добив на чужди концесионери.

„Находищата трябва да се разработват от държавен консорциум“, каза Станилов. Относно опасенията от последици от уранодобива върху околната среда, националистът призова да не се размахва „плашилото на екологичната катастрофа“, защото уранодобив има на много места по света.

Според него у нас той е закрит, за да се премахне конкуренцията на висококачествения български продукт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
стенмарк преди 10 години
И няма къде да отидем на ски. Вижте картата на урановите находища: боровец, пампорово и банско. Честито на скиорите.
32
3
 
15
 
! Отговори
Глупости! преди 10 години
Дадоха луди пари за да закрият и махнат всичко до зуко (демек окрадоха го), за да няма конкурент Русия. И сега пак луди пари... Знам, защото баща ми работеше в Редки Метали на рудник Балкан. Гадни, гадни гааааадни комунисти!!!!!!!
31
1
 
7
 
! Отговори
ск преди 10 години
***! Ами вземи кирка и започвай. Галериите са отворени.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добив на уран у нас трябва да се разреши в краен случай, само за държавни (военни или енергийни) нужди и само когато обстоятелствата го изискват. В случая не виждам предпоставки за възобновяването, а още по-малко за концесии на чуждестранни компании.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До stoyan.hlebarovЦигани и затворници има достатъчно за миньори в урановите мини. Държавата няма нужда да харчи пари за нови затвори. А шистовия газ излиза в пъти по-скъп от руския газ и урановата руда.
28
8
 
5
 
! Отговори
ПАЧАМАН преди 10 години
До Василев Бедни ми бедни Василев.На батко сладкото ми радетелче за ЕвроГЕЙският съюз, за сладката европедерастиика , гей бракчетате ,за ицесто -мииката ,за содомията...абе с две думи -*** нещастен! на Тиквата му видяхме *** *** ,като твоя.Забрави да извикаш Дянков. Преди да пишеш 2 милиона си вземай хапчетата редовно.Със сигурност членуваш в партия ,,ЧЕТВЪРТИ КИЛОМЕТЪР,, ШАБЕС ГОИМ!!!!!ДЬОНМЕ!!!!!!!!
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидеров да грабва кирката и да отива да копае, може от радиацията да му влезе малко мозък в тиквата
26
1
 
10
 
! Отговори
stoyan.hlebarov преди 10 години
***,значи шистовия газ е вреден за добив,а урана,не е!?Гиди гьостовица за вас!
25
1
 
15
 
! Отговори
комконцлагер до 26 преди 10 години
Баща ми работеше в тези рудници .почина на 44 г.Тия рудници ги водиха на картата като оловно цинкови.Вие чувалили сте за радиация,за облъчване г-да руски шпиони.Тия които предлагат тази глупост да напуснат властовите си позиции .Да хващат по една кирка и да копат и да си продават урана.Халал да им са парите от урана.Ама те да влезнат в рудниците.Не българи.Били патриоти?!?!Майтап.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички афро-араби, които все още не депортирате, ги вкарайте в тези мине, докато сами не поискат да избягат. Вън афро-арабските талибани от България.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До комконцлагер Посмали ***. 4 години служба,не знаели какво работят,55000х.воиници отбивали . Просто и ясно -ЛЪЖЕШ КАТО ЛЯСКОВСКИ ***!!! Ей за това демокрацията е на това дереже ,защото демократи като теб лъжат като за световно. А ако е американска фирма ,ще стане като златото от 100кг. - 99,5 за американците и 1,5кг. за БЪЛГАРИЯ. Прав е проф. Станилов-всички добиват уран. Шистовият газ е балон - спукан .България е ,,педя длан,и няма място за *** експерименти.А уран дал господ!
22
1
 
10
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Едно бутане на полицай като това на г-н Сидеров означава на земята с ръце на тила и белезници.Моментална присъда за обида и заплаха към служител на органите на реда.Тук какво се получава,един г-н Никой на когото му е даден прословутия депутатски имунитет прави каквото си иска с целия държавен апарат.Това го няма никъде,дори в страните от целия свят.Макар там да разрешават проблеми с крайни методи,разбирай разстрел.
21
0
 
11
 
! Отговори
!!!!!!! преди 10 години
Рудата се копае почти от повърхността с най-елементарни средства. Събират я в брезентови чували, товарят я на камиони, които придружени от силна охрана отиват до гара Яна, където секретният товар се прехвърля на влакови композиции. От пристанище Варна корабите поемат в неизвестна посока. Първата съветска атомна бомба е взривена на 29 август 1949 година и най-вероятно тя е била заредена с български уран.
20
2
 
9
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Абсолютно съм сигурен,че мораториума бе една добре режисирана пиеса от страна на Газпром и русофилите в България.За съжаление с тези политици истинския национален интерес на родината никога няма да бъде защитен.Те защитават само и единственно собствения си джоб.Относно ПП Атака извинете,но в цивилизованите държави не съм виждал такова нагло поведение спрямо всички органи в държавата от страна на уж народни представители.
19
0
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 10 години
А доверието към българските партньори е толкова малко, че в построената през 1947 година край село Бухово първа инсталация за обогатяване на урановата руда персоналът е изцяло съветски! Първоначално изкопните работи се извършват от съветски войници, а след няколко месеца е решено, че е по-добре като работна сила да бъдат използвани и българи, но разбира се - врагове на народа. Много скоро в особено опасните участъци на рудниците под връх Готен започват да изпращат осъдени на смърт! Рудата се копае почти от повърхността с най-елементарни средства. Събират я в брезентови чували, товарят я на к
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До НиколайТърсенето на газ не е евтино и може да струва много скъпо без да има добив накрая.
17
3
 
9
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Спрете се бе престъпници!Нов ден, ново престъпно намерение или решение!
16
2
 
8
 
! Отговори
До Николай преди 10 години
За съжаление сте прав господине.Но има и друг лозунг.Не търсете български газ за да купувате руски!Да не забравяме че г-н Сидеров е бил говорител на Овергаз част от Мултигруп!!!
15
2
 
16
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Ето това е държавна политика от Атака.Наложихме мораториум върху проучванията за шистов газ,защото видиш ли бил много опасен.От друга страна добива на уран е нещо толкова безопасно и незначително,все едно да си копаеш дупка за сонда.Не ви ли писна от псевдо патриоти и псевдо политици,които всеки ден ни казват кое е добро за нас ( разбирай за тях ).
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извинете, да не вземат да се появят някакви колонизатори? Внимавайте другари, да не станете за смях!