Четири партии с евродепутати, БСП води с 2% на ГЕРБ

Проучване: Западът е виновен за Украйна, но и Русия не е съвсем права
171
Четири партии с евродепутати, БСП води с 2% на ГЕРБ
Снимка: Impact Press Group

Четири формации ще имат евродепутати след изборите на 25 май, сочи проучване на "Медиана", направено между 31 март и 5 април сред 1002 души.

Според данните БСП ще получи 21,9 на сто от гласовете, а основният опонент на социалистите -  ГЕРБ, събира 19,6 на сто. Евродепутати ще имат още ДПС с 8,8 % от гласовете на вота и "България без цензура" със 7 на сто.

Според проучването НФСБ би събрал 4 процента от гласовете, Реформаторският блок - 3,8%, АБВ - 3,7 % и "Атака" – 2,5 %.

39 на сто от анкетираните са категорични, че ще гласуват на изборите за Европейски парламент, а други 33 % отговарят, че е по-вероятно да отидат до урните. 14 на сто заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а други 14 % са категорични, че със сигурност няма да гласуват на евровота.

“Затихването на страстите и липсата на предпочитана политическа алтернатива вероятно ще дадат отражение и върху избирателната активност на предстоящите евроизбори. Забелязва се известно охладняване и дистанцираност по отношение на тях - не са толкова важни, намалява категоричността на волята за гласуване”, коментира резултатите социологът Кольо Колев.

Той представи данни, според които по отношение на сегашното правителство преобладават скептичните и критичните оценки. За 33 на сто от анкетираните управлението на кабинета "Орешарски" по-скоро им вдъхва доверие, а 49 на сто - по-скоро ги разочарова. Въпреки това обаче според оценката на анкетираните този кабинет е по-добър от предишния - 30 процента са на това мнение, а 25 на сто смятат, че правителството на Орешарски е по-лошо от това на Бойко Борисов, посочи Колев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова остава политика с най-висок рейтинг – 48%. След нея е еврокомисарят Кристалина Георгиева с 46 процента и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов - 45 на сто.

По данните на „Медиана“ в първата десетка са още Сергей Станишев - 38 процента, Пламен Орешарски - 37 на сто, Росен Плевнелиев - 33 %, Ивайло Калфин - 33%, Бойко Борисов - 31% , Мая Манолова – 30 % и Лютви Местан - 29%.

Що се отнася до кризата в Украйна, българското общество се консолидира около идеята "Западът е виновен, но и Русия не е съвсем права", коментира Кольо Колев. „Доколкото има "по-права" страна или "по-малко неправа", предпочитанията са на руска страна”, отбеляза той.

На въпрос "Одобрявате ли, или не действията на ЕС и САЩ в събитията в Украйна?", едва 6 на сто отговарят утвърдително. Всеки пети запитан – 20 %, отговаря с "донякъде", 41 на сто – категорично не ги одобряват. Всеки трети пък - 33 процента, не може да даде преценка за случващото се.

Попитани дали одобряват, или не действията на Русия във връзка със събитията в Украйна, 17 процента отговарят с "да", 21 на сто - донякъде, 33 процента - че не ги одобряват, а 29 на сто не могат да преценят.

24 процента от нашите сънародници оценяват като правилно това, че България не признава референдума в Крим, но 35 на сто смятат, че тази позиция не е правилна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
15
 
9
 
! Отговори
Чували на гръб преди 10 години
Герберастите реват щото няма да могат пак да разкарват чували с бюлетини по улиците! Аз не мога да разбера как тогава не се самосезира прокуратурата за тези чували при това ,че имаше и снимки и записи ! Явно Герб унищожиха всичко!
85
7
 
12
 
! Отговори
доволен преди 10 години
Червен Колю пак се изцепи!
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най-*** държава в която човек няма право на нормален живот ,тука живеят само буклуците който са алчни и не оставят обикновенните нормални хора да живеят .ДЪРЖАВАТА НА НЕСПРАВЕДЛИВОСТА.
83
8
 
7
 
! Отговори
Зрител преди 10 години
Какво ли ще обясни Боко на съпартийците си от ЕНП при такъв резултат? Сигурно пак ще се жали, че у нас е като в Украйна
82
3
 
9
 
! Отговори
Винету преди 10 години
"Мъдияла" на червен кольо пак мъти водата, но искам да му видя физиономийката на 26 май. За тези, които не си спомнят, преди парламентарните избори този същият даде няколко % преднина за БСП и то преди измамата с Кюстендилските бюлетини.
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
i ti garantiram ne sme plateni kato vas mrazim vi bezplatno zashtoto sasipahte sadbite na cql narod
80
3
 
5
 
! Отговори
до 82 преди 10 години
Да, вярно е ,доста сте простаците
79
13
 
4
 
! Отговори
Nachev преди 10 години
Няма съмнение, че БСП ще бъде първа политическа сила на евроизборите.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vnimavaite da ne oglusheete che ot gerb sme mnogo ;)
77
7
 
2
 
! Отговори
до 80 преди 10 години
А такаааааааа :)) ,*** , ама по-силноооо:)))
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
OSTAVKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
75
10
 
6
 
! Отговори
до 77 преди 10 години
***,*** герберско изчадие , вашето квичене е музика за нашите уши!:))
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 74 tova li sa noviye oporni tochki ? koi vi vqrva be ? ostavka
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ostavkaaaaa koi vi iska be dolni komunisti samo teq deto sa prosti i ne razbirat kak gi rabotite tolkova godini ostavkaaaaaaaaaaaaa
72
8
 
7
 
! Отговори
Само питам ;) преди 10 години
Абе къде са ранобудните??? Да не са заспали пак? Явно само се събуждат от шум на пари :))))
71
2
 
11
 
! Отговори
Калоян преди 10 години
Българи, вземете бъдещето на страната си в свои ръце! Гласувайте! Не се поддавайте на манипулации!
70
12
 
6
 
! Отговори
Тиквата е разкрит преди 10 години
Тиквата вече го разкриха, плащал е за протестите, плащал е и за протестиращи да нахлуят в Парламента, плащал е и за погрома над автобуса,плащал е и за ваденето на паветата ! И всичко това няма да го плаща Тиквата а обикновените хора!
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще бъде много голяма глупост Русия да нацепи Украйна. Тя ще си спечели вечен враг.
68
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САМО БСП ! ОСТАВКА НА ГЕРБ ! И СЪД !
67
12
 
6
 
! Отговори
до оптимист преди 10 години
И да викаш , и да зяпаш същата работа! Знам че герберите се дразнят от всички хубави работи, които се случват в държавата , но трябва да свиквате с това, защото ще стават все повече!Всички гербери да се махате като не ви харесва , вземете си и Винету и марш в Северна Корея!