Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"

Вигенин пред ИТАР-ТАСС: По този въпрос в България цари единомислие
Обновена: 22 апр 2014 21:55 | 22 апр 2014 21:45, Веселина Йорданова
152
Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

България ще направи всичко, зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток", е заявил в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин.

По думите му по този въпрос в България цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите. За нас "Южен поток" е важен проект", подчертал той.

Още по темата
Независимо от нашето желание да помогнем Украйна да се стабилизира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно дългосрочна перспектива едва ли ще бъде спокойна.

България и цяла редица други държави членки на ЕС не бива да бъдат заложници на тази нестабилност - политическа, икономическа, финансова. Затова ние на първо място поставяме интересите на европейските граждани, в това число и българските, и ще направим всичко, което зависи от нас, "Южен поток" да бъде реализиран, подчертал той.

Вярно е, че голям проблем за България и някои други страни членки на ЕС се явява фактът, че почти 100 процента от газа, който използваме, идва от Русия, затова за нас е важно да осигурим и други източници на доставка на газ. "Южен поток" обаче има друго предимство - той не сменя източника на доставката, но осигурява алтернативно трасе, заявил Вигенин.

Затова, ако говорим за енергийна сигурност, за нас е важно, че руски газ ще постъпва за България извън зависимостта от транзитни страни. От тази гледна точка ценноста на проекта за България е много голяма и затова ще направим всичко по силите си проектът да се реализира, заявил министърът.

България се надява, че ситуацията в Украйна няма да доведе до "допълнително влошаване на отношенията" между ЕС и Русия. "Трябва да видим как сегашната ситуация в Украйна ще се отрази на политическите и икономическите връзки между ЕС и Русия.

Разбира се, ние се надяваме, че до допълнително влошаване на отношенията и въвеждане на допълнителни санкции, в това число икономически, няма да се стигне, защото те ще доведат до ответни санкции и тогава бихме могли да влезем в спирала, която ще пречи на всички ни", заявил министърът.

Той разчита, че въпросите, свързани с Украйна, ще се решават чрез политически и дипломатически диалог, защото "всичко друго ще ни върне във времената, когато нямаше победители". "Преди всичко ме тревожи съдбата на украинския народ, който страда най-много. Когато говорим за диалог, за стабилизация - икономическа, политическа, финансова, говорим за един славянски християнски народ, който е близък и на нас, българите, а не за някаква политическа власт", подчертал Вигенин.

Българските власти полагат всички усилия, за да облекчат процедурата на издаване на визи за руски туристи, подчертал Вигенин.

По думите му в България работи система, която позволява издаването на многократни визи. Той напомнил също за десетките хиляди руски граждани, които са придобили недвижими имоти в България.

"За тях ние също въвеждаме визови облекчения, многократни многогодишни визи, за да могат да пристигат в България, избягвайки дългите опашки. Едновременно работим над подобряването на организацията на работата на консулските служби и заедно с това мислим да възстановим закритото от предишното правителство консулство в Екатеринбург, което също ще помогне на гражданите, които искат да посетят България", продължил министърът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политическа врява преди изборите Георги Димитров:Дружбата със СССР ни е нужна, както слънцето, въздухът и водата за всяко живо същество.Плевнелиев ГМО-политик:Дружбата с Катар ни е нужна, както слънцето, въздухът и водата за всяко живо същество.Когато в Украйна събаряха статуите на Ленин и други руски политици, когато разграбваха и палеха клубовете на комунистическата партия, ГМО-политикът Вигенин отиде да окуражава прозападната олигархическа хунта. Затова България купува десет път по скъп газ от Беларус. Между другото Беларус се разплаща с трактори и селкостопанска продукция. Както
70
1
 
5
 
! Отговори
Алекс 2 преди 10 години
По тая тръба като потече мед и масло ще видите тогава на какво са способни *** ! Направо голям червен шлем /каска/ както е казал великия агент Гоце !
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Миме, да ти се връща десетократно това дето си го писала ;) По - точно ти от това по - кьорава няма как да станеш. Щом нито си видяла как е дошло на власт това правителство, нито кой го подкрепя, нито кои са му членовете, кои стоят зад него, какво правят и т.н. Така че сети се нещо друго да ти е много гадно. С него си прокълната, да знаеш ;) А БСП без друго загива. Въпрос на време е. На малко време ;)
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти кажи какво ще направите за Украйна. Особено Херсонский какво ще каже и как ще реагира на промяната на руските униформи в Украйна. Нали е спец по темата. Да каже нещо. Да плати на Моника с държавни пари да му изработи мнение. Толкова време без мнение не е нормално. Дори и за него. Ако мнението на Моника е да си трае, то поне да има смелостта да си каже, че жената му е казала да си трае!
67
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 10 години
Господин външен министър, Нищо не чух от Вашата уста за загиналия в Гърция Висш Държавен служител,
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мария, ега не се събудиш утре :)
65
2
 
7
 
! Отговори
4avdar преди 10 години
VAH KAF TOQ ISRAELSKI VIETNAMEC
64
14
 
13
 
! Отговори
androsbg преди 10 години
Малоумието е пълно. Зависими сме от тази феодална държава Русия, а те още повече искат да ни направят зависими от тях. Глупостта ходи по комунистите.
63
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ванин, стига си се мъчил да се разчекнеш между ЕС и Русия, въпреки че в случая е добре, че заставаш на страната на националния интерес. И не, не е проблем, че получаваме газта си от Русия, даже е предимство че имаме огромен енергиен ресурс на една ръка разстояние. Размърдайте си мозъчните гънки и работете в интерес на България, а не на прищевките на ЕС.
62
6
 
9
 
! Отговори
Фифи преди 10 години
Толкова ли некадърен народ сме, че хомосексуалисти, турци и ненормалници стават министри?!
61
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И това го казва малоумният, който избърза да се обяви за санкции срещу Русия... Боже слез и си прибери вересиите... С такива управници врагове не ни трябват, а приятели не могат да ни помогнат.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не разбрахме патока ще се строи или не?
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абре, брато, стига с тия фараони, пирамиди, бе, дай да въртим нещо, да правим пачка...Я па тоа....
58
0
 
5
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Педро, аз съм консервативен българин, но гледайки прекрасната ти фотография се улавям, че започвам да те харесвам. Дали може да се получи химия между нас?
57
0
 
1
 
! Отговори
психолог преди 10 години
вси4ки партии са маневристи,маневраджии.крадат,лъжат,и не ги е еня за народа,до един и то до 13то коляно трябва да бъдат вкарани в затвора,и имуществото движимо и недвижимо конфискация
56
0
 
4
 
! Отговори
Крив макарон преди 10 години
Тоя помочко явно някой му е тресъл яко брадата щом като смени "логиката"
55
1
 
5
 
! Отговори
Чурулик Пенчо преди 10 години
Синко,само на това ли ви научиха в Тошква.Защо не изчакахте резултатите от Брюксел преди да правите подобни изказвания.Южен поток няма как да ви позволят да има след сичкото сторено в украина и решенията в Брюксел.Това не зависи от Васи от факта че някои са дали комисионни
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЛЬЖЕЦ!!! Лъже като дърт комунист.
53
0
 
3
 
! Отговори
anoi преди 10 години
До тийнАз пък гледах междузвездни войни. Kakvi qki kosmicheski korabi i lazeri imashe. Te sa nai-dobrite.
52
1
 
9
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Мунчовци, от 5 години ви обяснявам че големите руски енергийни проекти, са големи руски празни приказки. Вие ми изчислявахте печалбата в долари или евро. Ако спечелите и 1 лев от тези пропагандни обекти ще се прекръстя от Стоян на Хасан. Обещавам!!!