Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"

Вигенин пред ИТАР-ТАСС: По този въпрос в България цари единомислие
Обновена: 22 апр 2014 21:55 | 22 апр 2014 21:45, Веселина Йорданова
152
Ще направим зависещото от нас за "Южен поток"
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

България ще направи всичко, зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток", е заявил в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин.

По думите му по този въпрос в България цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите. За нас "Южен поток" е важен проект", подчертал той.

Още по темата
Независимо от нашето желание да помогнем Украйна да се стабилизира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно дългосрочна перспектива едва ли ще бъде спокойна.

България и цяла редица други държави членки на ЕС не бива да бъдат заложници на тази нестабилност - политическа, икономическа, финансова. Затова ние на първо място поставяме интересите на европейските граждани, в това число и българските, и ще направим всичко, което зависи от нас, "Южен поток" да бъде реализиран, подчертал той.

Вярно е, че голям проблем за България и някои други страни членки на ЕС се явява фактът, че почти 100 процента от газа, който използваме, идва от Русия, затова за нас е важно да осигурим и други източници на доставка на газ. "Южен поток" обаче има друго предимство - той не сменя източника на доставката, но осигурява алтернативно трасе, заявил Вигенин.

Затова, ако говорим за енергийна сигурност, за нас е важно, че руски газ ще постъпва за България извън зависимостта от транзитни страни. От тази гледна точка ценноста на проекта за България е много голяма и затова ще направим всичко по силите си проектът да се реализира, заявил министърът.

България се надява, че ситуацията в Украйна няма да доведе до "допълнително влошаване на отношенията" между ЕС и Русия. "Трябва да видим как сегашната ситуация в Украйна ще се отрази на политическите и икономическите връзки между ЕС и Русия.

Разбира се, ние се надяваме, че до допълнително влошаване на отношенията и въвеждане на допълнителни санкции, в това число икономически, няма да се стигне, защото те ще доведат до ответни санкции и тогава бихме могли да влезем в спирала, която ще пречи на всички ни", заявил министърът.

Той разчита, че въпросите, свързани с Украйна, ще се решават чрез политически и дипломатически диалог, защото "всичко друго ще ни върне във времената, когато нямаше победители". "Преди всичко ме тревожи съдбата на украинския народ, който страда най-много. Когато говорим за диалог, за стабилизация - икономическа, политическа, финансова, говорим за един славянски християнски народ, който е близък и на нас, българите, а не за някаква политическа власт", подчертал Вигенин.

Българските власти полагат всички усилия, за да облекчат процедурата на издаване на визи за руски туристи, подчертал Вигенин.

По думите му в България работи система, която позволява издаването на многократни визи. Той напомнил също за десетките хиляди руски граждани, които са придобили недвижими имоти в България.

"За тях ние също въвеждаме визови облекчения, многократни многогодишни визи, за да могат да пристигат в България, избягвайки дългите опашки. Едновременно работим над подобряването на организацията на работата на консулските служби и заедно с това мислим да възстановим закритото от предишното правителство консулство в Екатеринбург, което също ще помогне на гражданите, които искат да посетят България", продължил министърът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
5
 
! Отговори
соросоид преди 10 години
Изцяло подкрепям Вигенин ... подкрепям дори политиката на БСП !намирам го за умерени и РАЗУМНИ !
30
3
 
7
 
! Отговори
комуно-турк преди 10 години
Mда, *** били виновни, нищо, че са управлявали 5 години за 25 години преход. Тва комунистите нямате равни в наглостта си
29
6
 
3
 
! Отговори
тийн преди 10 години
абе майна а му на южен пток, скоро НАТО ще изпомпа ръсия перманентно
28
3
 
8
 
! Отговори
антикомунист преди 10 години
Господин Вигенин давай напред и не се съобразявай с останалите тук в страната *** без политически и икономически мироглед, това са пълни *** критикуващи всякога и всеки без да мислят защото нямат ум в главите прости и ***. МОЛЯ ВИ СЕ ЗА ЕДНО: След като сме членки на ЕС и НАТО които искат санкции над Русия а ние в енергетиката в 100 % сме зависими от тях и губим, тогава поискайте от ЕС компенсации а не да ни дават акъл без да плащат за това. БРАВО: Без НАТО и ЕС в България-няма нужда.
27
6
 
2
 
! Отговори
BIG AL ... преди 10 години
Рублофил - с ЦИФРИ , с цифри се доказва - КОЕ е полезното за България ..НЕ с ЛЮБОВ - към болшевиките ....НУЛА ЛЕВА - за 20 години за България , за да си пълнят джобовете джуджетата в масква и вие - да виете от радост - за това !!??? САМО за да ви обича руския цар !!??? - не сме съгласни за този газопровод :)Или може би пак искате ВЕЧНАТА комуно власт от него ??НЯМА да стане ..:)))На бунището на историята сте ..:))ПРАЗЕН ,антибългарски живот живяхте ..:)Една банда - руски агенти - отивате в небитието ...:))
26
5
 
1
 
! Отговори
obektiven преди 10 години
до 29 ката, уважаема г-жо, супер яко си описала русофилията, верно е болест и то нелечима, това го знаят и псетата пред блока!
25
2
 
3
 
! Отговори
obektiven преди 10 години
Неграмотника с главните букви бегай на вечерно братчет, грех е на дърти години да си без гимназия!
24
4
 
3
 
! Отговори
obektiven преди 10 години
Единомислието за *** е повече от илюзорно, да си пусне чиляка едно мъжко порно и да се успокои, никакъв потоп през Бг. и ЕС нема да мине! А колкото до министерстването му то заминава на кино след изборите на 25 май
23
2
 
9
 
! Отговори
СЕДЕРАСТИЯТА преди 10 години
е тежка болест, почти нелечима. С русофобията са родствени - болните са с пяна на уста, както бесните кучета и показват неадекватност, несвързано говорене и храчене по форумите
22
3
 
8
 
! Отговори
Дали... преди 10 години
Дали сме изненадани от изказването на Вигенин? Какво може да се очаква от човек който за да се издигне си предлага дупето...
21
6
 
9
 
! Отговори
Платените измекяри преди 10 години
дето плюят по ЮЖЕН ПОТОК да заминават на майна си в Западна Европа да се греят от СЕВЕРЕН ПОКОК. Германците, защото не са глупави и продажни като местните тъпоглавци си го построиха и не им пука за бедните българи. ЗАТОВА - У ЛЕВО НА ПРОДАЖНИТЕ ДРАСКАЧИ
20
3
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Винаги трябва да сме по...близо до Русия,независимо от това че играем в отбора на ЕС и Нато.За това спор няма,само някои политици -еднодневки се мъча да станат по...велики от папата,като плонжират пред Сащ;хайде няма нужда,ставате смешни и...жалки.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Седерасията е болест подобна на тумора в мозъка !Навеждането и хващането за палците с поза към силния на деня им е вродено и се предава по полов път.Седераси има във всяка партия и прослоика.Та как не се научиха,че тоя талант да се дупиш на правилното място трябва да има и цена.Като правиш нещо го прави за интереса на родината си ,а не за тоя на тупащия те по рамото.Няма 2-3 има само българските икономически интереси ,останалото е клишета пред европейските ни партнъори !
18
5
 
12
 
! Отговори
лорд Евгени Минчев преди 10 години
е това е министер
17
3
 
2
 
! Отговори
от 10 преди 10 години
Защо просто не спрете възможността да се дават оценки?Нормално ли е на коментар от моя тип да получавам минус ?
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БГ седерастията иска тръбата да мине през Турция. И ще мине, ако продължава да ***.Интересно що ли германците си имат директна тръба до тях, наречена Северен Поток и изобщо не мрънкат че са зависими - получават си го на добра цена и си го ползват.
15
13
 
9
 
! Отговори
шопето преди 10 години
Какво единомислие, бе ***!? Никой не иска да има нищо общо с путистан, докато злото шества там. Никакви потоци и газове не им искаме!
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След пускане на новата парична единица - птинка, *** е получил вдъхновение - сега остав да започне мантрата с тройния шлем. Жалка рубладжийска ***.
13
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пхахаха, не е истина как ще заквичат пак ***.Зависими били от руски газ - ами то и от въздуха сте зависими, що не спрете да дишате?!
12
9
 
7
 
! Отговори
BIG AL ... преди 10 години
3..За какво ни е Южния поток ???Конекторът със Сърбия - вече е готов- май месец ... Остава гръцкия , румънския и турския ..ТОГАВА ще сме с диференцирани доставки ..ОТКЪДЕТО искаме и където е най- евтини - ОТТАМ ще получаваме и търгуваме !!!И разбира се - това се пропуска от агентурата ...)ТОЙ това не иска ..Иска си в стадото да е - на руските агенти и подкупите ..:)...