Плевнелиев призова: Да обещаем това, което можем да изпълним

България е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла
122
Плевнелиев призова: Да обещаем това, което можем да изпълним
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев призова политиците към реализъм и честност на старта на предизборната кампания за евровота на 25 май.

Нека да обещаем само това, което можем да изпълним, апелира държавният глава.

Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента, не е избор, а цели отдръпване на хората от политиката и от гласуването, категоричен е той.

Президентът посочи, че избирателната активност е в пряка зависимост и от това, което предлагат политиците като теми, позиции и поведение. Стремежът да се отблъсне масовият избирател, за да се контролират твърди ядра, не води до нищо добро, каза президентът, който призова още за толерантен и градивен дебат.

Според президента избирателната активност щеше да бъде повишена, ако заедно с евровота се беше провел референдум за изборните правила, както той предложи и за което са се подписали над 570 000 българи.

За съжаление, управляващите се правят, че тези граждани и този референдум не съществуват, изтъкна той.
Българските граждани имат право да чуят ясно позицията на всеки от кандидатите, беше категоричен президентът.

Според него дори където съществува консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяне. Досега виждаме само взаимни обвинения в некомпетентност и провал, изтъкна той.

Президентът напомни, че на тези избори 400 млн. избиратели от 28 държави ще упражнят правото си на глас, а за първи път те започват с партийни номинации за председател на ЕК.

Плевнелиев изтъкна, че традиция на европейските демокрации е на избори да не мислим за злободневните теми и проблеми, а да търсим отговор на въпроса „Къде искаме да бъдем след пет години“. Затова, по думите му, е важно страната ни да бъда активен участник в европейския дебат, а не пасивен наблюдател, който коментира само своите вътрешни проблеми.

Президентът призова българските политици да проведат качествен дебат по европейския дневен ред. Истинските български патриоти са ни завещали целта да намерим своето място в обединена Европа, подчерта той.

Според Плевнелиев става все по-ясно, че има опасност ЕС да се раздели на център и периферия, на държави в еврозоната и извън нея, и допълни, че по тези генерални въпроси у нас не може да се мълчи.

Историята може да се промени на Европа преди и след Крим. Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19-и век на велики сили и периферия между тях, каза той и подчерта, че това са теми, които определят нашето бъдеще – дали ще бъдем в периферията на ЕС, или в сърцето на интеграционните процеси, дали Балканите ще продължат своя курс към мирно и демократично развитие, или ще бъдат трайно дестабилизирани.

Президентът каза, че страната ни не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната от Русия политика на велики сили, които решават съдбата на малките и слабите.

Силата на Обединена Европа е, че и малките, и големите имат своето място, имат своя глас, подчерта президентът.

Според него е дълг на българските политици да преодолеят противопоставянето на стари и нови членки, на богати и бедни, на малки и големи нации.

България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий троянски кон, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роската вече напълно е приел европейските ценности и е въпрос на време да поведе гей парада.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Излезе българският президент,направи двоен *** на микрофона,изигра блестящо троен аксел в полза на ЕС и приложи суплес на България и българите за туш-победа в полза на обединена Европа!!!!!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tova na snimkata triabva da e tretiat pol!
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не смятам, че трябва да добавяме стойност към ЕС, след като ЕС не добавя никаква стойност към нас, а седим безмълвно в ъгъла, защото ЕС не ни третира като пълноправни членове. Да не говорим че изобщо нямаме място в него и сме вътре само заради територията си, както признаха някои европейски политици. Нас никой не ни е питал искаме ли в съюза на богатите икономики или не, на ЕС не му пука за нас, на мен не ми пука за ЕС и желая да се махнем от съюз в който не сме желани.
13
1
 
17
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
В такъв случай нищо не обещавайте.
12
1
 
20
 
! Отговори
атакис' преди 10 години
-Нали бе Росице, така ще кажеш, а кой определя кое е 'достижимо' и ' реално'-За вас политическите престъпници, които богатеете на гърба на приватизираната ни икономика, всичко свързано с повишаване на стандарта е 'популистко'' и 'пропаганда' !!!-За това вие обещавате евро-аталнтически ценности, икономическа градация, инвестиционни политики, 2020, столици на културите, плакати за бездоми животни, програми, въздух, слънце, луна, вода и сезонни колебания!!!Това обещавате вие!!!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като чета какви глупости е казал се убеждавам, че тоя или е *** или ни лъже много, ама много...все пак не вярвам да е второто
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тая връзка нали този щеше да прави технологичен парк в София? "Българската силиконова долина" - какво стана?
9
1
 
26
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Президентшата.. Тази госпожица вече 2ра година не мога да я чуя да каже нещо смислено и конкретно.. Само глупости и фрази без значение от рода на ,,европейски ценности", ,,европейското семейство", ,,европейски идеали" и тн бла бла бла.. Какво подяволите значи европейски ценности и идеали ? Някой може ли да ми отговори? Начина по който ЕС се държи с малките държави като нашата.. това са им техните ценности, които ние трябва да превърнем в наши. да мразим руснаците, а да харесваме холандците ?
8
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Мишката във плевня цър-цър-църка,котка препикала Гербер мър-мър-мърка,*** ял филия с мас и хър-хър-хърка,Роската пред микрофона бър-бър-бърка!
7
3
 
15
 
! Отговори
атакис' преди 10 години
ГЕРБерастът Будала обеща 2000 лева средна заплата, АЕЦ Белене и висок стандарт за 4 години!Всички ГЕРБерастите, които гласуваха за него останаха излъгани, но пък остават впечатлени от уменията му да рита китара, да е уникален ***, да е неизлечим шизофреник и милиардер!Успех Бате Бойко, мачкай Българите!!
6
3
 
17
 
! Отговори
Владимир Путин преди 10 години
президента Плевнелиев работи против нашите интереси и искаме импийчмънт
5
1
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
Така е като имате няколко милиона по офшорките ще се кланяте на задокеансиките си господари г-н президент!Пустите парички, най-важни.
4
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
каквото и да призовава президента, като си имаш работа с Мая Манолова, Станишев, Местан, Пеевски, Бареков и други подобни, трябва да си готов за много кал
3
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
добре че е президента малко да спира мераците на червената ***
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен стратегическа територия ,път и развъдник на имигранти и *** ,то друго ЕС за нас няма в предвид!Може да пусне 1-2 пристанища за китайски стоки и толкова.
1
1
 
12
 
! Отговори
L. преди 10 години
Сиреч, след като постигнем нещо, тогава ще го обявим за поставената цел.