Плевнелиев призова: Да обещаем това, което можем да изпълним

България е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла
122
Плевнелиев призова: Да обещаем това, което можем да изпълним
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев призова политиците към реализъм и честност на старта на предизборната кампания за евровота на 25 май.

Нека да обещаем само това, което можем да изпълним, апелира държавният глава.

Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента, не е избор, а цели отдръпване на хората от политиката и от гласуването, категоричен е той.

Президентът посочи, че избирателната активност е в пряка зависимост и от това, което предлагат политиците като теми, позиции и поведение. Стремежът да се отблъсне масовият избирател, за да се контролират твърди ядра, не води до нищо добро, каза президентът, който призова още за толерантен и градивен дебат.

Според президента избирателната активност щеше да бъде повишена, ако заедно с евровота се беше провел референдум за изборните правила, както той предложи и за което са се подписали над 570 000 българи.

За съжаление, управляващите се правят, че тези граждани и този референдум не съществуват, изтъкна той.
Българските граждани имат право да чуят ясно позицията на всеки от кандидатите, беше категоричен президентът.

Според него дори където съществува консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяне. Досега виждаме само взаимни обвинения в некомпетентност и провал, изтъкна той.

Президентът напомни, че на тези избори 400 млн. избиратели от 28 държави ще упражнят правото си на глас, а за първи път те започват с партийни номинации за председател на ЕК.

Плевнелиев изтъкна, че традиция на европейските демокрации е на избори да не мислим за злободневните теми и проблеми, а да търсим отговор на въпроса „Къде искаме да бъдем след пет години“. Затова, по думите му, е важно страната ни да бъда активен участник в европейския дебат, а не пасивен наблюдател, който коментира само своите вътрешни проблеми.

Президентът призова българските политици да проведат качествен дебат по европейския дневен ред. Истинските български патриоти са ни завещали целта да намерим своето място в обединена Европа, подчерта той.

Според Плевнелиев става все по-ясно, че има опасност ЕС да се раздели на център и периферия, на държави в еврозоната и извън нея, и допълни, че по тези генерални въпроси у нас не може да се мълчи.

Историята може да се промени на Европа преди и след Крим. Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19-и век на велики сили и периферия между тях, каза той и подчерта, че това са теми, които определят нашето бъдеще – дали ще бъдем в периферията на ЕС, или в сърцето на интеграционните процеси, дали Балканите ще продължат своя курс към мирно и демократично развитие, или ще бъдат трайно дестабилизирани.

Президентът каза, че страната ни не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната от Русия политика на велики сили, които решават съдбата на малките и слабите.

Силата на Обединена Европа е, че и малките, и големите имат своето място, имат своя глас, подчерта президентът.

Според него е дълг на българските политици да преодолеят противопоставянето на стари и нови членки, на богати и бедни, на малки и големи нации.

България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий троянски кон, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ме е яд, че гласувах за теб. Какво да добавяме към Европа?Европа ни добави развалените си меса, банките си, ЕРП-тата са техни, ТЕЦ Марица е американски, златодобива е чужд, мобилните оператори, БТК, големите вериги магазини.Имаме квоти за всичко и и си плащаме чинно вноските, фондовете са спрени, там къде се дава, го обира една шепа бивши ***.Кажи кое е наше, превърнаха те в роби, народа който ви сложи да управлявате. Кажи какво искаш още да им дадем, да ходим всички да се надупим ли?
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевня, как са Скалистите планини?:)
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мистър Бийн , пак се изказва под прякото командване на Борисов!
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пу тьо Маринкин ! Подавай си оставката най-накрая !!!
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоз ***-ьо що не се скрие.... ????Да си топли там стола на Тиквата и да си пипа ду-пето !
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка на некадърното правителство.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка на Плевнелиев!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който гласува на изборите за депутати в ЕП очевидно одобрява оставането на България в ЕС.
29
0
 
21
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Ние сме само една територия и пазар за ЕС. И на малките деца им е ясно,че не сме готови, а може и никога да не бъдем да участваме в този съюз.Където цените на стоките и услугите са кажи речи изравнени с тази разлика,че тук доходите са 10 пъти по малки. Как може да сме пълноправни членове като нашия БВП е колкото този на една голяма немска компания? И междудругото някой питал ли е народа иска ли в ЕС или не ? иска ли в НАТО или не ? Аз не помня подобен референдум, а ВИЕ ? ЗА това ако няма за кое
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Национален предател
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те го питата за нерегламентираната му среща с шефа на EVN,чехъла говори за обещание.Офшорков,колко време ти трябва да отговориш бе подлого?
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този слуша ли го някой?
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как си позволява Европейският съюз да се меси и грубо да диктува нашите вътрешни работи? Кой е по име този представител на ЕС, който днес е имал наглостта да дърпа ушите на нашето управление, че безпокои крадливите ЕРП-та, които не са никакви инвеститори, а лъжци и обирници. Такива експерти направиха от България пустиня без селско стопанство, без индустрия, без заетост, без образование, без армия, без здравеопазване. Марш вън от България, марш, наглеци! Няма да командвате дома ни, корумпирани типове. Не ни трябва такъв ЕС!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АТАКА и БСП уж агитират за Евразийския съюз, пък са се кандидатирали за европарламента
23
2
 
7
 
! Отговори
жеко преди 10 години
атака по всички флангове за евро изборите, вигенин чак ходи в бургас да уговаря студенти, колко са жалки и докъде са изпаднали тея лакоми дупета, а тая роска кой я слуша, време е гаджето на бойко да се махне от поста и да сложат мъж
22
0
 
16
 
! Отговори
mimi преди 10 години
Много клиширано, но всъщност какво друго да се очаква от него.
21
1
 
12
 
! Отговори
ми преди 10 години
Лоша работа. Исках да имам президент с авторитет и излъчане. За съжаление, единстеният, който можеше да е такъв беше Петър Дертлиев. Но сегашният просто "изби рибата".
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък си мисля,че трябва да изметем тоя ***,крадец и *** и да си намерим по най-бързия начин някой като Виктор Орбан.Стига с тия крадливи *** и *** на жуьди интереси!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Нека да обещаем само това, което можем да изпълним, апелира държавният глава."Значи тогава не обещавайте нищо.
18
3
 
1
 
! Отговори
nqkoi_si преди 10 години
До МишоMisho ima prezokeanski gospodari, a ne ZADokeanski takiva. Vijdam che si platen TROL i vie razgovorno Bulgaria si q narichate po ruski ZADUNAISKA guberniq, no molq te ne se izdegustirai po takyv elementaren nachin che si cheven trol, che nadnika na kraq na denq nqma da go ima. Moje da mi ser*sh sled posta kolkoto shtesh. Nqmam vreme da otgovorq, zashtoto trqbva da rabotq che da plashtam danyci, ot koito kradete dolni komunisti! Pozdravi na Put(k)in i na SerGEQ !