FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее

Вестникът за "Южен поток" и българската словесна гимнастика"
Обновена: 28 апр 2014 20:09 | 28 апр 2014 16:40, Елка Василева
235
FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее
Снимка: архив, Reuters

Кога един газопровод не е газопровод? Когато става дума за силно оспорван руски енергиен проект, който би могъл да отреже Украйна от европейското уравнение за газовите доставки, поне според българския парламент, пише в електронното си издание британският вестник Financial times.

Членката на ЕС (България - бел. ред.) влиза в конфликт с Европейската комисия по газопровода "Южен поток", по който се планира руско синьо гориво да бъде доставяно от България през Сърбия до Централна Европа и Италия, допълва бизнес изданието.

Още по темата
От избухването на украинската криза ЕС се противопоставя на проекта, ръководен от Газпром, който би могъл да позволи на руския енергиен гигант да снабдява клиентите си в Европа, заобикаляйки размирна Украйна.

България обаче, която разчита да се възползва и от подобряването на енергийната сигурност, и от такси за транзит на газа, продължи да подкрепя "Южен поток", дори чрез законодателна словесна гимнастика, което би било забавно, ако залогът не беше толкова голям, посочва "Файненшъл таймс".

На 4 април българският парламент гласува българският участък от “Южен поток“ да бъде определен като "газов интерконектор", а не като газопровод, което на теория позволява проектът да заобиколи европейското законодателство за свободната конкуренция. Идеята е, че новото законово определение на "Южен поток" като конектор, което е разширение на съществуваща мрежа, ще означава, че Газпром няма да бъде длъжен да отвори ключовата българска част от газопровода към трети страни по силата на така наречения трети енергиен пакет на ЕС. Широко разпространеното мнение е, че Газпром няма да е толкова склонен да изпълнява проекта, ако бъде принуден да отвори инфраструктурата си за други доставчици, посочва изданието.

Българското правителство твърди, че правилата на ЕС не би трябвало да се прилагат за малък участък на „Южен поток“ в български териториални води, който все пак ще бъде тръбопровод според българските закони, посочва "Файненшъл таймс".

Какво ще се случи след всичко това. Лоран Рюзека, старши консултант по газовите проблеми в IHS Energy посочва, че смелата битка на България да запази "Южен поток" най-вероятно няма да успее, отбелязва британското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Газетата казва, че ще има "Паток" !?
20
14
 
18
 
! Отговори
koмент преди 10 години
***, като искаш да не сме в ЕС, какво предлагаш. Да се конкурираме с тях. С нашите супер технологии или *** като теб ще показват мускули. Политиците, които са против ЕС получават рубли, на тях им плащат, а ти ще продължиш да си нищо.
19
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Битката на България ще успее - Южния Потоп НЯМА ДА ГО БЪДЕ.
18
13
 
18
 
! Отговори
bitkata преди 10 години
"смелата битка на България да запази "Южен поток""???ТОва е битка на хора, които неиситово искат да оправдаят комисионни и помощи, получени от страна извън ЕС.Тази "битка" не е на гражданите на РБългария, които искат да бъдат в ЕС.Битката е на такива като Сидеров, който си открива кампанията( ИСКА и ТОЙ НЕИСТОВО да бъде ЕВРОДЕПУТАТ???) в МОСКВА и говори против ЕС.Правителството, Станишев, Местан, Доган,Орешарски, които искат хем парички от Ес да получават, хем и коне от Троя да бъдат.
17
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хм, американците пак ги е яд че не успяха да си прокарат совалките за шистовият газ. Още малко ще заквичат че трябва да им искаме разрешение и да им плащаме компенсации че един път не им играем по свирката, тези от ЕС се опитват точнио това да правят и намен нещо взе дами писва от този ЕС който връща *** и само ни ограничава и глобява.
16
7
 
7
 
! Отговори
Набуко преди 10 години
С Набуко що ни го НАБУХАТ
15
13
 
29
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Да, и аз това съм го забелязал, включи ли се американската пропаганда да плюе и да отказва хората от нещо, се случва точно обратното. :DСега ако ги питаш за по-добър вариант, ще ти предложат Шеврон да надупчи и изтрови земята ти, гарнирано със земетресения и отравяне на подпочвени води.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Набуко, набуко набуко
13
33
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой трябва да озъпти проруските продажници...Рублджийските *** са готови и майките си да дадат на кремълския лилипут.
12
16
 
47
 
! Отговори
но комент преди 10 години
И какво ще стане , ако построим южен поток?Ще ни обявят война ли, или от ЕС ще ни гонят?Ако е последното, час по скоро да почваме!
11
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дръж се Европооо и ни защити от нашите продажни политици!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 5 важна е, нали трябва да еима буфер в който да са събрани *** бежанци и всичко що става за експерименти.
9
15
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Файненшъл таймс може много неща да казва, но Газпром започва през юни хахаха. ;)
8
37
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мачкането проруските *** в България продължава :)
7
35
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Нашите политици са нацонални предатели! След около 3 години се очаква да почне добивът на газ от блока Хан Аспарух в Черно море. Ако се сбъднат очакванията България от вносител може да се превърне в износител на газ, но ако Газпром позволи на България да ползва южен поток за износ на българска газ! Добре че е ЕС за да ни защити националните интереси!
6
36
 
17
 
! Отговори
ot USA преди 10 години
една чудесна новина,вън руските предатели от българия начело с продажното проруско правителство бсп-дпс-атака.европеиска българия не е била и никога няма да бъде част от руската азиатска тоалетна,набиите си го в празните руски болшевишки канчета,да си правят тъпите трашки проводите в саиберия
5
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Когато става дума за силно оспорван руски енергиен проект, който би могъл да отреже Украйна от европейското уравнение за газовите доставки,"Е нали искате "независима" от руските доставки Украйна бе? Кво ревете сега?
4
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южен поток и Северен поток не са спорни, защото са важни за Турция и Германия. А България е само пешка и не е важна за ЕС.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Shtom Vaginin kazva che shte ima shte ima ...
2
39
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шамарите по зачервените социалистически бузки валят отвсякъде :)Гаврата със социалистическата *** носи впечатляващо удоволствие! :)