FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее

Вестникът за "Южен поток" и българската словесна гимнастика"
Обновена: 28 апр 2014 20:09 | 28 апр 2014 16:40, Елка Василева
235
FT: Битката на България за "Южен поток" най-вероятно няма да успее
Снимка: архив, Reuters

Кога един газопровод не е газопровод? Когато става дума за силно оспорван руски енергиен проект, който би могъл да отреже Украйна от европейското уравнение за газовите доставки, поне според българския парламент, пише в електронното си издание британският вестник Financial times.

Членката на ЕС (България - бел. ред.) влиза в конфликт с Европейската комисия по газопровода "Южен поток", по който се планира руско синьо гориво да бъде доставяно от България през Сърбия до Централна Европа и Италия, допълва бизнес изданието.

Още по темата
От избухването на украинската криза ЕС се противопоставя на проекта, ръководен от Газпром, който би могъл да позволи на руския енергиен гигант да снабдява клиентите си в Европа, заобикаляйки размирна Украйна.

България обаче, която разчита да се възползва и от подобряването на енергийната сигурност, и от такси за транзит на газа, продължи да подкрепя "Южен поток", дори чрез законодателна словесна гимнастика, което би било забавно, ако залогът не беше толкова голям, посочва "Файненшъл таймс".

На 4 април българският парламент гласува българският участък от “Южен поток“ да бъде определен като "газов интерконектор", а не като газопровод, което на теория позволява проектът да заобиколи европейското законодателство за свободната конкуренция. Идеята е, че новото законово определение на "Южен поток" като конектор, което е разширение на съществуваща мрежа, ще означава, че Газпром няма да бъде длъжен да отвори ключовата българска част от газопровода към трети страни по силата на така наречения трети енергиен пакет на ЕС. Широко разпространеното мнение е, че Газпром няма да е толкова склонен да изпълнява проекта, ако бъде принуден да отвори инфраструктурата си за други доставчици, посочва изданието.

Българското правителство твърди, че правилата на ЕС не би трябвало да се прилагат за малък участък на „Южен поток“ в български териториални води, който все пак ще бъде тръбопровод според българските закони, посочва "Файненшъл таймс".

Какво ще се случи след всичко това. Лоран Рюзека, старши консултант по газовите проблеми в IHS Energy посочва, че смелата битка на България да запази "Южен поток" най-вероятно няма да успее, отбелязва британското издание.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
12
 
! Отговори
Кирил Тодоров преди 10 години
Аз сериозно бих се замислил за смисъла да сме в съюз, който е против проект изгоден от всяка гледна точка за България и Европа. Защо ние трябва да търпим негативи от това, че някой е решил да си забие носа и да не вижда реалните факти - 10 000 нови работни места в СЗ България - най-бедния район в ЕС, стабилни приходи в държавния бюджет за десетки години напред. Защо никога не се взема мнението на България по въпроси, които ни засягат и нас? Нека някой каже конкретни факти против проекта!
40
1
 
5
 
! Отговори
Александър преди 10 години
Който и да прочете коментарите без капка познания и претрупани с омраза, ще си каже че не ставаме за народ. Все пак, някой друг трябва да ни е виновен. А уж всички сме Българи. Срам и позор.
39
9
 
14
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
ЮЖНЕ ПОТОК ЩЕ ИМА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА, МРЪСНИ СОРОСОИДСКИ ИЗЧАДИЯ! БИТКАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА И ЩЕ БЪДЕ СПЕЧЕЛЕНА, ЗАЩОТО ИНАЧЕ РИСКУВАМЕ СОРОСОИДСКОТО ГЮБРЕ ДА Я ПОРОБИ ОКОНЧАТЕЛНО!25 ГОДИНИ СТИГАТ!!!АТАКА ПОБЕДА!!!
38
9
 
16
 
! Отговори
4avdar преди 10 години
ВОЛЕН СИДЕРОВ - ПРЕМИЕР
37
3
 
20
 
! Отговори
ДО 25 преди 10 години
Комент, сега сме гъкани от западни технологии,от онова което произвеждахме преди 25 г. няма и помен бяхме на 26 место в света като икономически развита държава.А сега сме бананова република. Погледни какво рекламират и по ТВ само салам народен и кренвирши всичко останало е внос.Твоя ЕС няма никаква сметка да произвеждаме,трябва да сме на биберон.Богатия никога не мисли да направи бедния богат. Той мисли как да стане по богат на гърба на бедния.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До da go turq na tato, 97-*** година бяхме най-добре. Дори пенсионерите бяха милионери, Европа не ни гледаше по лупа всеки харчлък, пазарите ни бяха защитени с мита, нямаше разни гадни чужденци да ни експлатират, целият бизнес беше в ръцете на българи (мутри)Направо си беше рай :) А сега какво, заплатите са ни само 4 пъти по високи, свободно пътуваме и работим в Европа. Построиха ни метро, магистрали и т.н. Абе гадове общо взето :)
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dago turq na tato е няква кулрура и грамотност сигурно. От същата култура и грамотност 25 години от падането на комунизма и 7 години в ЕС сме намаляли с 3 милиона (8човека на час) с по ниски заплати от Русия сме, Шенген си седи и не сме много свободни особено в ЕС. Производство никакво, инвестиции нищожни, само моловете с китайските *** по западен лиценз заливат пазара.
34
1
 
20
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Още чакам Германия да скръцне със зъби на Русия и да отреже тръбата на Северен поток. Ама май ще има да си чакам...
33
1
 
21
 
! Отговори
до ина преди 10 години
"Тоя скапан газопровод го искат само шепа платени русофилчета."Как ще коментираш тази новина отпреди две години: "България подписа за Южен поток и за доставките на руски газ" (подписани лично от фаворита на ЕНП- Борисов).Сега ако ти кажа и че немския BASF, най-голямата химическа компания в света защити преди месец Южен поток и Газпром в официално изявление от централата си в Брюксел?
32
3
 
13
 
! Отговори
Егати нахалниците преди 10 години
Евроидиотите у нас са само бивши Комсомолски секретарчета, БКП партийни функцинери и техните наследници. Тази нахакана полуграмотна сбирщена, с дипломе за избърсване на ***, най-брутално разори държавата, прогони вече три милиона Българи да се препитават в чужбина. Та вие сте фрапиращо малцинство и от ден на ден ставате по-малко. Народът се събужда, господа Български капиталисти, дето за мизерните 340 лева изтисквате работещите с по 12 и над 12 часа работно време ежедневно.
31
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато САЩ царува, няма да има ни Южен поток, ни хляб за българите.
30
6
 
16
 
! Отговори
gaskain преди 10 години
SAMO KOGATO SME BOLNI I UMIRAME OT GLAD ZA EVROPA SME OTLI4NICI , AISIKTIR BE, ES TRQBVA DA SE ONI6TOJI
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 32 тези от северен поток да не би и те да са русофилчета? Сигурно са и троянски коне? Ако не го направим ние ще го направи Турция и ще трябва да и плащаме че и на ЕС да плащаме. Само че някои могат само да повтарят наизустената пропаганда като пагали без да се замислят че делят българите.
28
18
 
9
 
! Отговори
da go turq na tato преди 10 години
Тъпир, в ЕС сме от 7 години, преди това бяхме ли по-добре. Колкото и да си късопаметен , припомни си 1990,1991, 1996, 1997, и ми кажи една година , в която сме били добре. И се научи да пишеш ***.Т
27
31
 
17
 
! Отговори
ина преди 10 години
Тоя скапан газопровод го искат само шепа платени русофилчета. Най-*** е, че тия безгръбначни създадоха имидж на троянски кон на цялата държава...
26
5
 
10
 
! Отговори
tato преди 10 години
До koмент а на тези които не вкараха в европа какво взимат бе гъзолизец затова сме наи бедните децата ни слугуват на демократична европа унищожена промишленост просещи хора това ли са успехите на това ли се радваш м... т. п е....а
25
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до bitkata кога пък са питали българските грзждани дали искат да бъдат в ЕС че твърдиш такива неща. Спри да говориш от името на всички, това само мутробойко го може, а той не ти е разрешил да го правиш.
24
0
 
0
 
! Отговори
Петко Войвода преди 10 години
До Анонимен Нр 5 беше предишният ми коментар.
23
11
 
17
 
! Отговори
Петко Войвода преди 10 години
До АнонименБрат, нищо не разбираш от тези неща и не знаеш къде са ти интересите. Винаги има смисъл от един подобен прокет, в който дда узчастваме. ЕС ни използва да извива ръцете на Русия за нещо, което ЕС и най-вече Америка започна а това е да внушават на Украйна, която почти никога не е съществувала като самостоятелна република е "независима". От кой си независим като внасяш 100 неща бре? ЕС също има спорна полза от това, но Америка определено има интерес от проблеми на ЕС територия и съседи
22
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално е САЩ да е против Южен поток, тъй като отрязва и без това нищожните шансове на Шеврон. Интересна работа са обаче, хем скимтят за изолиране на руснаците и отказ от горивата им, хем не искат Русия да заобикаля Украйна с газовите си доставки, защото това което ще влезе в ЕС ще е безперспективно потъващ кораб и ще се чудят откъде да им налеят пари.