Депутатите бутнаха ветото на Плевнелиев за земеделските земи

Това стана с гласовете на БСП, ДПС и "Атака", ГЕРБ не участва в гласуването
117
Депутатите бутнаха ветото на Плевнелиев за земеделските земи
Снимка: архив, БТА

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Против него гласуваха 127 депутати от БСП, ДПС и „Атака”, а въпреки че бяха в пленарната зала народните представители от ГЕРБ не участваха в гласуването. Така окончателно измененията влизат в сила и предстои да бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Още по темата
С поправките само физически и юридически лица, пребивавали или установени в България за повече от 5 години, могат да купуват земеделска земя.

Промените, предложени от БСП, бяха приети на първо четене без гласове "против" и само със 7 въздържали се в началото на март.

По искане на "Атака" между първо и второ четене първоначално предвидената уседналост от 3 години беше повишена на 5 години.

Заради това Росен Плевнелиев върна закона за ново обсъждане в средата на април. Според него новите разпоредби на закона противоречат на Конституцията, както и на правото на Европейския съюз.

"Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така, вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", написа в мотивите си президентът.

Тогава Плевнелиев изтъкна, че не подкрепя установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с конституцията и с правото на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
3
 
! Отговори
джаба преди 9 години
Ветото е отхвърлено ЕДИНОДУШНО от Народното събрание! Няма против или въздържали се. Не е зле когато се налага ВЕТО да се осигури и съответната подкрепа - иначе става типично ГЕРБерска изцепка ... Не бива да се излага институцията на Президента с неподготвени комсомолски акции.
54
1
 
5
 
! Отговори
62 преди 9 години
До до 62 от абвЛошо е ако си руснак свикнал да купува евтино.
53
1
 
7
 
! Отговори
теслов преди 9 години
Защо от ГЕРБ не са гласували против? Може би защото са "за"! Изразяването на мнение в зала се отразява с гласуване, а не с пасуване.
52
8
 
7
 
! Отговори
1000 преди 9 години
Излага се Плевнелиев,много се излага,но и не му е за пръв път...вече му свикнахме сякаш,което говори много зле за нас.
51
3
 
3
 
! Отговори
сс преди 9 години
Очаквано! ГЕРБ подкрепят президента, но това не променя факта, че ветото му не е неоснователно.
50
1
 
6
 
! Отговори
до 62 от абв преди 9 години
И какво лошо има да скочи цената на земята, нека скочи полезно за всички ни, и пак казвам и в момента чужденци от третия свят си купуват земи в България съвсем необепокоявано, регистрираш си юридическо лице и готово, ама видиш ли бсп и дпс закрилниците на БЪЛГАРСКАТА земя, мнооого е *** народа, заради това е на това дереже и никога няма да се оправи докато е толкова *** и ограничен !!! Вие не разбирате, че този закон иска да държи цените ниски в полза на турците, да я купуват на ниска цена !
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМогата да ти кажа, че в Мюнхен почти не познавам българин който да не е работодател на немци.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До abvTo това е идеята.Да могат нашите да купуват евтино.Щото ако започнат европейци да копуват цената ще скочи.Руснаците вече са изкупили половината черноморие.Само в Несебър руските партиди са 60 000 а българските 10 00.
47
5
 
15
 
! Отговори
abv преди 9 години
Лелеле колко сте си простички и неограниченички, заради това башибозуците от бсп и дпс в комбина ще продължават да ви мачкат и доят, този закон противоречи на правото на ЕС, и категорично ще отпадне, вие също можете да отидете в която и да е страна на ЕС и да си купите земя, тук става въпрос за граждани на ЕС да си купуват земя. Иначе и в МОМЕНТА може всеки чужденец да си купи земя, идва регистрира едно юридическо лице и готово, ама лъжете се по вафлите на турчалят бсп и дпс *** !!!!!!!
46
0
 
6
 
! Отговори
111 преди 9 години
тия какви пак ги направиха ,че замириса във цялата държава , значи държавата ми няма нужда от мойте пари , който са закони и платен данък , а има нужда от парите на белите яки , еееееееееее , ще играе ХУРКАТА ПО ТИКВИТЕ ,друго спасение за съжеление няма
45
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост" -Тези 2 милиона българи берат малини и мият влакове на Запад и никой от тях никога няма да стане бизнесмен, че да купува земя.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че кой се е съмнявал
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонимниятТи си цял Прецидент,спри да ръсиш простотии........
42
2
 
3
 
! Отговори
кую преди 9 години
Не се лъжете по външния вид, пастирката изглежда смотан, но е един от големите крадци в България! В ГРОБ случайни хора няма, всички са доказани апаши!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонимниятА на тебе ти трябва удобен президент.Дай всички да са от наще, Цветан Василев да си няма проблеми.
40
2
 
5
 
! Отговори
аа преди 9 години
както е тръгнало ще има земя, но няма да има кой да я обработва и да живее тук... зле сме и става все по лошо..
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Спомнете си поне едно нещо от стореното или изреченото от Пювнята, което да не е предизвиквало неудобство няма да се сетите. Ето и сега Нова страница от Книгата на Конфузиите.
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Подобна пристрастеност към Герб вече изглежда налудничава добре че нямаме армия, иначе Плевнята като нищо щеше да я хвърли в някаква война, измислена от скопците край него.
37
6
 
3
 
! Отговори
Крис преди 9 години
И Плевнелиев си знаеше,че няма как да мине това вето,но пак реши да изпълни някоя поръчка.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Не може президент на НАРОДА да не е избран от НАРОДА...това е парадокс !!! Затова той за мен не е Президент, а Прецедент !!!