Окончателно: На първа линия до морето ще има сергии

НС прие на второ четене промените за Черноморското ни крайбрежие
Обновена: 29 апр 2014 16:57 | 29 апр 2014 16:44, Камелия Цветанова
37
Окончателно: На първа линия до морето ще има сергии
Снмка: Impact press group

Преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности ще могат да се поставят и в т.нар. зона „А” на Черноморското крайбрежие, която обхваща 100 м от брега, решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесени от депутати от БСП.
 
Според поправките преместваемите обекти на първа линия не трябва да надвишават установените в устройствения план показатели - плътност на застрояване, коефициент на интензивност на застрояване, и да не се намалява определената минимална озеленена площ. Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3,6 м.

Още по темата

Днес се слага точка на възможността някой да коментира строежи в зона „А”, която е на 100 метра от пясъчната ивица. Част от заведенията ще бъдат намалени, но това е правилната насока, обекти няма да има върху дюните, коментира депутатът от БСП Борислав Гуцанов, който оглавява парламентарната комисия по благоустройство.

Той обясни, че с промените в закона сега ще се дава възможност на 20 на сто от площта да се строи, което значи, че ако някой има декар място може да строи 200 метра от нея и то само два етажа, което е седем метра.
По принцип законът е силно рестриктивен и влиза в сила 2008 г., но чак тогава за жалост, защото преди това започва приватизацията и строителството на големите хотели и тогава се появяват всичките безумия като строителство и се е прекрачила границата на разумното, коментира Гуцанов.

Преместваеми обекти, които не отговарят на условия по новия закон, ще бъдат премахнати от ДНСК.
Според вносителите на поправките въведената от предишния кабинет забрана за разполагане на преместваеми обекти в зона "А" ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани.
 
Приетите днес промени в закона предвиждат размерът на концесионното плащане и на наемната цена да се определят във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя, справедливото разпределение на икономическата изгода между държавата и концесионера или наемателя, постигането на социално приемлива цена на услугите.

Депутатите решиха, че общините само ще могат да определят периода на забрана на строителството. Всяка година най-късно до 1 март по предложение на кмета общинските съвети ще определят периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи.

Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено от 15 май до 1 октомври, както беше досега. Изключения се допускат само при аварийни дейности и геозащитни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
искам и в морето да ми плуват разби барове, бачета, капанчета и тн и да ми сипват питиета
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз не зная колко трябва да си ***,за да правиш една и съща грешка многократно.Испания бетонира морските си ивици-след това се наложи да дава много повече пари ,за да бута празни хотели,В Бразилия -същото.За белите хора по света,туризма не е да се насвиньосваш по кръчмите.За туй в БГ идват само отайките на европа и света,а нормалните хора ходят на цивилизовани места,където наистина си почиват и се забавляват.Вероятно сега ще ме оплюят хора,които не са излизали от село навън ,не са излизали от БГ
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
важното е "Да няма страх"
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Минилити година бар Суит на плажа на къмпинг Каваци беше порастнал 3 пъти. Вместо 150 кв.м ,той заемаше 1500 кв.м.Свободна зона нямаше изобщо. Масите на заведението стигаха до поста на спасителите ,който е в средата на плажуващата зона.Тая година Дали Суит ще се съедини с Белия бар ?
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички дискотеки в Студентски град, магазините по Ломско шосе, базара и автогарата пред Централна гара са ПРЕМЕСТВАЕМИ СЪОРЪЩЕНИЯ !!!!!*** дискотека в Дружба, вече магазин - също, огромна част от сградите из страната където има огромни икономически интереси са ПРЕМЕСТВАЕМИ СЪОРЪЖЕНИЯ !!!!!Правете сметка как ще изглежда плажът в България от днес !
21
1
 
10
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Плажните ивици отново ще бъдат заети напълно със заведения. Преди години имаше един известен ресторант на плажната ивица в Бургас, който заемаше половината широчина на самата ивица. След това направиха проверки и установиха, че над половината капанчета на ивицата са превишили площта си 3-4 пъти. И после се откри място за плажуващите. Но сега отново ще имаме 1/3 за капанчета, 1/3 за платени чадъри и в останалата мизерна 1/3 - за свободни туристи. Ей, ако можеше нашенецът от пясъка злато да прави!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българския туризъм е като натуралната селекция!Тук не се бориш да си най-добрия хотел ,най-добрите развлечения ,най спокоино място ,най приятно обслужване,парк-хотел,аква-хотел..., бля бля ..., тук е като при дърветата !Да си набутан на едно място и възможно най напред до ресурса.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
продажба без касова бележка e.aba maikata na magazini koito plastat danazi.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От "Лафка" няма да си купя нищо и никога.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Super, shte hodia v Garcia znachi ...
16
1
 
1
 
! Отговори
10010 преди 9 години
До АнонименДо 1Не е ли достатъчно това, че там имаше палатки. Ти пък сега и сергии искаш... :D
15
1
 
13
 
! Отговори
we преди 9 години
Чак сега се сетих защо ще ходя на морето - ами защото обичам много сергии!!!
14
1
 
22
 
! Отговори
смятай преди 9 години
Това се прави единствено в интерес на 1 човек и той се казва Диян Пеевски и така наречената лафка, да ги нацъка на всеки метър.....
13
4
 
23
 
! Отговори
Кашчей преди 9 години
Никога няма да стъпя повече на нашето черноморие. Да ме прощавате.Обичам родината, мразя държавата
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От селската партия БСП толкова!
11
1
 
13
 
! Отговори
От конкуренцията преди 9 години
Отново не бяха приети текстове, които ще спрат застрояването на плажната ивица и няма да позволяват занапред казуси като "Карадере".Текстовете, които бяха предложени на депутатите, забраняват строителство в онези територии от зони А и Б на Черноморското крайбрежие, които съвпадат със защитени зони от екомрежата "Натура". Те обаче бяха отхвърлени от парламентарните комисии по регионално развитие и околна среда.
10
2
 
25
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Между Златни пясъци и Илиенци разликата е че на Илиенци няма море.Китайски територии за продажба на ментета без касова бележка. БСП прокитайска партия.
9
0
 
29
 
! Отговори
пена преди 9 години
Е така е със селското мислене. За посредствения келепир (левчетата от сергиите) се отказваме от много по-голямите дългосрочни ползи (доволни туристи, които ще се върнат пак)
8
0
 
26
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Отново поредното решение в полза на *** и мутрите, сергиите са на мутрите а наемателите са 99% ***
7
0
 
36
 
! Отговори
Сер гей преди 9 години
*** се завръща.С това решение,НС спечели в мое лице ,още един човек,който няма да стъпи на БГ черноморието.Честито !*** на плажа, *** в Министерски съвет, *** в цялата ни държава !