Плевнелиев: Правилният отговор на украинската криза е повече Европа

"Членството на България в НАТО е основната гаранция за нашата независимост"
Обновена: 6 май 2014 13:34 | 6 май 2014 11:02, Красимир Ангелов
440

Снимка: БТА

"Задължени сме да работим за нова фаза на икономическа, енергийна, финансова, отбранителна, политическа и
човешка интеграция, за по-силен Европейски съюз. ЕС, който да не допусне да се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях“, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по случай празника на Българската армия.

По думите на държавния глава "правилният отговор на украинската криза е повече Европа".

"Кризата в Украйна ни показа, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави, да не се спазва върховенството на закона. Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона“, посочи Плевнелиев.

Още по темата

Той подчерта, че членството на България в НАТО е основната гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. "Това не е достатъчно - значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана е недостатъчен. Процесът на трансформация продължава, той трябва да се ускори, да се адаптира към реалностите“, призова президентът.

"Армията ни изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към нашите въоръжени сили. Балканите векове наред бяха символ на разделение и конфликти. Днес не само, че не са барутният погреб на Европа, но народите искат да живеят в мир“, подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че за да се гарантира изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията, "сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата".  Плевнелиев посочи, че страната ни трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент, като заложи разходи за отбрана за 2015 г. от минимум 1,5 процента от БВП и плавно да ги увеличи в следващите години до норматива на НАТО от 2 процента.

Президентът призова в своето слово инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна.

"В историята ни има достатъчно примери за това - как народ и армия заедно са отстоявали правото на самостоятелно съществуване на българската държава. Народът ни винаги е вярвал в своята армия, защото тя никога не го е предавала“, посочи още той.

"Хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали. Преди броени дни беше открит и преосветен първият войнишки паметник в България, в столичния кв. "Илиянци". Нека паметниците бъдат отрупани със свежите венци и цветя на нашата признателност. Нека заедно се погрижим за войнишките и историческите паметници.

Нека инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна. Това не е само отдаване на почит към миналото, тя показва и нашето отношение към следващите поколения на България. Български воини, драги ветерани, приемете нашите най-сърдечни поздрави. Пожелаваме ви крепко здраве, енергия, увереност, професионални успехи“, завърши словото си президентът.

Над 700 военнослужещи взеха участие в тържествения гергьовденски парад. Началото на парада даде вертолет Ми-17 с националния флаг на България.

В парада участват още знаменен взвод от Националната гвардейска част и гвардейският представителен духов оркестър, представителен блок от ВА „Г. С. Раковски“, представителен блок от Сухопътните войски, представителен блок от участници в операции по поддържане на мира, представителен блок, съставен от формирования от Военновъздушните сили, представителен блок, съставен от формирования от Военноморските сили, представителен блок, съставен от формирования от Съвместното командване на силите, военно формирование 28 860 - Горна Малина, представителен блок от „Военна полиция“.

В парада участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този човечец ако можеше да се види от страни колко е смешен и жалък, щеше да е супер.
307
3
 
12
 
! Отговори
mimi преди 9 години
Дано много скоро изчезне и да не го виждаме. Глупостите, които приказва нямат край.
306
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до рублофилитеЗначи на това му е разрешено да псува след като е срещу Русия, а мойте коментари се трият и дори да не е наподобяващо вулгарни думи сравнение
305
2
 
11
 
! Отговори
България преди 10 години
Това нещо, назначено за президент, пак не е мислило, преди да се изходи. И то, подобно на другата *** Мадам YES, прозовава за "повече Европа" (каквото и да значи това), но и двамата забравят за "повече България".Марш оттук, *** нещастни!
304
5
 
0
 
! Отговори
Надо преди 10 години
До Браво, г-н ПрезидентШа го виждаме ли догодина бай Бойко да приема парада ?
303
3
 
24
 
! Отговори
Garibaldi преди 10 години
Господа форумци не се напъвайте да опонирате на *** журналисти,политолози, коментатори в сутрешните блокове,платените социолози,които пишат тук в Днес БГ.Те си личатпо минусите,които справедливо им слагате на постингите.Това са слугите на господарите на новия световен ред в България / демократи и русофоби /,и други чорбаджии и гангстери.Много ще Ви трият коментарите,затова не ги закачайте,не си заслужава тези нещастници да вредятна Вашето здраве.Няма да ги изброявам Вие знаете кои са!
302
0
 
9
 
! Отговори
patriot преди 10 години
Tova podobie na preziden Dnes pokaza 4e ne sluji na naroda a na 4ujdi interesi , toi se opita dani vtalpi 4e Rusia e vrag na Bulgarskiq narod .. Li4no se sramuvam 4e nqmame nikakva armiq ,dnes sashto vidqhme nqkakvi podobiq na Voennoslujeshti s uniformi koito dori nemogat da marshiruvat !! umishleno unishtojiha Armiqta ni za da mogat da ni manipulirat po lesno nqkoi vanshni sili..STANI NARODE OT DALBOKIYA SAN V KOITO SI ZASPAL ,STANI I NAKAJI tezi nacionalni predateli marionetki na vynshni sili!
301
0
 
4
 
! Отговори
alkap преди 10 години
toq prezident bega kat selski gligan kat vidi pushka
300
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В парада участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна."Къде ги видяхте?Аз видях 2-3 самолета на нискотарифни компании...
299
2
 
8
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
Сус, бе кестерме!
298
3
 
42
 
! Отговори
876u преди 10 години
Бивш комсомолски секретар и отблъскващо верен на САЩ- без лично мнение ,по-голямо наказание за една държава да има такъв президент няма.С ВЕЧНО НАВЕДЕНА ГЛАВА ДО ЗЕМЯТА
297
2
 
34
 
! Отговори
Провинциалист преди 10 години
Безспорно най-мразения президент. В неговия страхлив помашки мозък преклонението и уважението към военната сила на Турция е толкова дълбоко загнездено, че той е готов на най-срамна сервилност към азиатския диктатор Ердоган. Например да му даде охраната на въздушното ни пространство, заради заплаха от патрулиращите над международни води руски самолети. Същото се отнася и по отношение на финансовия ментор на турската армия-САЩ. Президент Рушан е готов на всичко, дори и на национално предателство.
296
1
 
30
 
! Отговори
педераст преди 10 години
До MUCIВместо да пишеш с главни букви като селянин, да се беше сетил, че НАТО изиска редуцирането на армията ни до 45 000 души. Нато изиска унищожаването на ракетните ни комплекси, които разваляха съня на комшиите. А на практика икономиката ни я Управлява ЕС с всичките квоти, забрани, доклади, изисквания за щастливи прасета,кокошки ама не и българи.
295
16
 
7
 
! Отговори
MUCI преди 10 години
ПОВЕЧЕТО ОТ КОМЕНТАРИТЕ СА ДОСТА ЯЗВИТЕЛНИ НО ЛИШЕНИ ОТ ЛОГИЧНОСТ И АРГУМЕНТАЦИЯ ПОВЕЧЕТО ОТ КОМЕНТАТОРИТЕ НЕ СА СЛУЖИЛИ НИКОГА ВОЕННА СЛУЖБА ЗНАЕ СЕ ОТ ВСИЧКИ СЛЕД 10 НОЕМВРИ ВЕЧЕ НЯМАШЕ ПАРИ ЗА АРМИЯ ТО ХЛЯБ НЯМАШЕ ПО МАГАЗИНИТЕ КАМО ЛИ АРМИЯ ВСЕ ПАК СТАНИШЕВ НЕ Е ХОДИЛ ВОЙНИК ЗА ДА СЕ ИЗКАЗВА ТОЛКОВА КОМПЕТЕНТНО НАПОСЛЕДЪК . АРМИЯ СЕ ПРАВИ С ПАРИ ДРАГИ МИ БЪЛГАРИ А ВЪВ БЪЛГАРИЯ ИМА ПОВЕЧЕ ДЖИПОВЕ И СОТАДЖИЙ ОТКОЛКОТО ВОЙНИЦИ ВСЕ ПАК ИМА ИМА ЕДИН ЛАФ КЬОРАВ КАРТИ НЕ ИГРАЕ !
294
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За близо 500 коментара (може би затова го въртят 3 ден) има поне 1000 псувни по тоя кра.ун (Правилният отговор на бългаската криза е по-малко Плевня - оставка бе кра.ун)
293
2
 
46
 
! Отговори
zz преди 10 години
Тези червей се опитват да накара народа да мрази Русия , ба*ти смешниците !Човек не знае да ги проклина или да ги съжалява !
292
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шефът на НАТО Бридлийв смятал, че Русия ще нахлуе в Украйна..., значи е глупав, без възможности за преценка и следователно неподходящ за поста. Той с параноята си може да предизвика война!!! А нас смята за ***. Никой нормален човек не е и помислял, че Русия ще нахлува в Украйна. Сега *** се мъчат да заблуждават, че е имало опасност, но е минала. Така искат да оправдаят просташката си селендурщина, огромните разходи и престъпленията си, защото да изгориш веднъж 30 души в мазе в Киев и втори път 50 в обществена сграда в Одеса си е ПЪРВОСТЕПЕННО ВОЕННО!!! ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Трябва да
291
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей Плевнелиев *** долен, прибирай се под полата на жена си!!
290
1
 
8
 
! Отговори
ДО 354 преди 10 години
Съгласен съм с теб - Костенбродска политика както се казва
289
1
 
38
 
! Отговори
До 351 преди 10 години
Този *** не беше избран а назначен. Има разлика нали ;)Те и ГЕРБ щяха да си се назначат ако не им хванаха бюлетините в Костинброд.