Бягството от затвор не е прецедент, а повод за размисъл

Попова: В президентството говорим в една посока, но с различна емоция
Обновена: 7 май 2014 15:00 | 7 май 2014 14:57, Анисия Иванова
11
Бягството от затвор не е прецедент, а повод за размисъл
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка, архив БТА

Затворното дело и местата за лишаване от свобода от дълги години са проблем, който много правителства поред са оставяли на по-заден план. Това каза в Сливен вицепрезидентът Маргарита Попова при откриването на Националния фестивал на детската книга.

Според нея това не е прецедент в световната история и където има места за изтърпяване на наказанията, ще има опити за бягство от тях, но това е повод да се помисли за промени.

Още по темата
През почивните дни от затворите в страната избягаха трима задържани. На 1 май полицията обяви за общодържавно издирване двама опасни престъпници, избягали от Централния софийски затвор. Това са Николай Николов-Шатката, който изтърпява присъда за убийство, и гватемалецът Хосе Луис Гевара Мартинез. Двамата са били парнаджии и вероятно са избягали през шахта. В търсенето на двамата се включи и Интерпол, но към момента следа от тях няма.

Няколко дни по-късно друг задържан избяга от общежитие от открит тип към затвора в Бургас. Инцидентът е станал в общежитието "Строител". Охраната на тези общежития е по-лека в сравнение със затворите.

Вицепрезидентът отбеляза, че правосъдието въобще трябва да се признае за национален проблем. "На нас през последните десетилетия ни липсват най-вече финансови средства, но това не може да бъде безкрайно оправдание, защото правосъдието е скъпо, но си заслужава", каза тя.

Вицепрезидентът коментира, че проблемите в съдебната система са трупани отдавна и вече е време ясно да се дефинират и да се пристъпи към тяхното разрешаване.

Попова бе категорична, че затворите са места не само за наказание, а където всеки трябва да осъзнае, че е сбъркал. Тя заяви, че с помощта на администрацията изтърпяващите наказанието трябва да се поправят и при излизане от мястото за лишаване от свобода успешно да се интегрират в обществото.

Попова отрече от президентството да пристигат разнопосочни сигнали, а имало говорене в една посока с различна лексика, терминология, емоция и акценти. "Институцията е една и ще я има винаги, не търсете неща, които ще я разединяват, защото ги няма", допълни тя.

Преди дни президентът Росен Плевнелиев посъветва вицепрезидента Попова да се информира малко повече за действията на президентската администрация. Коментарът му бе по повод изявление на Попова, че указите, подписвани от президента, трябвало да носят класа. В края на април вицепрезидентът не скри притеснението си от поредицата вета, наложени от президента Росен Плевнелиев. Тя заяви, че диалогът между президентството и парламента не трябва да е само писмен, а да се случва предварително и с координация между властите.

Тогава Попова каза, че "всичко, което излиза от президенството, трябва да бъде много дълбоко юридически мотивирано, за да се посрещне както трябва от парламента в парламентарната ни република".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
юристка преди 10 години
Когато бяхте министър на правосъдието г-жа Попова Вие получавахет безброй сигнали за корупция в затворите, вместо да направите нещо пенсионирахте набързо шефа на Дирекцията за местата за лишаване от свобода защото знаеше много.В министерството въртяхте далаверите с разрешенията за осиновяванията с ресорната си заместничка Машева.
10
0
 
1
 
! Отговори
до анонимен преди 10 години
Зета на Маргарита не е отцепилия се от ГЕРБ,а брат му. Истината е обаче,че Шефът на Специализираната Апелативна Прокуратура Сарафов е първи братовчед на зета на Попова. Поради тази връзка стана и шеф. Както е истина че сина на Попова е зам-районен прокурор на София.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А може ли без излишна емоция да попитаме г-жа Маргарита Попова,отцепника от ГЕРБ наистина ли е неин зет.Просто въпрос, който се върти в публичното пространство.Може да се пита, нали.Той гледа в една посока с Бареков без емоции.Бори се момчето за истина,справедливост и чисти ръце.Много вълнуващо, наистина.След 25 години корупция,разруха и фасадна демокрация,начело със съдебната система,най-после ще изгрее слънце и за нас.Ха дано това стане с помощта и на вашия зет,но без нашия нов търгаш Бареков.
8
0
 
1
 
! Отговори
сандо преди 10 години
не са избягали, излезли са на разходка без да питат и няма да се върнат скоро. направили са го по отделно и сигурно са били силно изненадани от новините че се търси още един
7
0
 
1
 
! Отговори
Бай Кольо преди 10 години
България е парламентарна република. Дет' се вика, тя няма нужда даже и от президент, а камо ли от вицепрезидент!
6
0
 
1
 
! Отговори
vas преди 10 години
Спомняте ли си, че г-жа М.Попова преди да стане вице-премиер беше министър на правосъдието? И с какво я запомнихме като такава? Повечето хора- с нищо. Други-че с бездействието си досъсипа ГДИН. След нея щафетата пое З.Златанова, която пък разбра, че в България има затвори откакто някой пусна на свобода двама затворници по "оня" начин. Важното е, че има виновни и това, естествено, са надзирателите.
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тая жена не си ли боядисва косата?
4
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Едно е затворник да избяга през стени, огради, с хеликоптер и т.н. друго е да излезе най официално през парадният вход-изход )) ахаххахахаха Гватемалеца сложи БГ панделата в малкият си джоб - както Аладин алжиреца направи смешни за 2 дни полиция - добре че бяха гърците да го хванат .
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и в Гърция един го търсят години-Никос Мазиотис,дават и 1 милион долара награда.И той избяга показно с хеликоптер направо от затвора го взеха,така че нищо ново под слънцето.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анкета преди 10 години
Най-секси герберастка:Попова +Фидосова -
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо размисъл, сложете по-висока ограда. *** крава.