Действията на Русия днес са в противовес на реда в Европа!

Плевнелиев: Исторически Европа навлиза в нова фаза - преди и след Крим
325
Действията на Русия днес са в противовес на реда в Европа!
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Исторически Европа навлиза в нова фаза – преди и след събитията в Крим, а последиците от нарушаването на международните правни норми от страна на Русия ще са осезаеми в дългосрочен план. Това каза президентът Росен Плевнелиев на пресконференция пред водещи германски медии в Берлин на тема „Югоизточна Европа и България в контекста на кризата в Крим“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Деня на Европа президентът изрази убеденост, че украинците могат да изберат пътя на европейското и демократично развитие.

„Не мога да допусна, че този път ще им бъде забранен само поради географското им положение. Значи, ако си съсед на Русия или се намираш в сферата на нейните интереси, това означава, че не можеш да станеш член на ЕС, независимо от това, че народът ти го желае. Аз не разбирам това. Политиката на „Велики сили“ и „периферия“ между тях е много опасна за Европа и едно доказателство за това е миналото на Балканите“, заяви  още Росен Плевнелиев в Берлин.

Той коментира, че вместо модерна дипломация, основаваща се на ценности и правила, в Крим беше приложена военна сила, окупация, нелегитимен референдум и насилствено присъединяване на територия.

„Действията на Русия днес са в противовес на реда в Европа след Втората световна война, който се основава на принципа на спазване на правилата, на предвидимост в действията и на усилия за постигане на доверие, както и границите в Европа никога повече да не бъдат променяни едностранно“, каза президентът и отново апелира за решителни действия за завръщане към принципите на правовата държава и международното право.

Българският президент остро осъди политиката на разделение на център и периферия в Европа, за която допринесоха и руските действия в Крим. „Имаме нужда от ЕС, в който няма център и периферия и в който всеки е важен. Ние имаме нужда от ЕС, който може да се наложи на глобалната политическа сцена. Имаме нужда от нова вълна на интеграция в Югоизточна Европа и в Европа като цяло. Имаме нужда от ЕС, който може да помогне за провеждането на свободни и демократични избори в Украйна“, категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава предупреди, че при негативно развитие на ситуацията в Украйна е напълно възможно Балканите да бъдат следващият дестабилизиран регион. „Няма по-сигурен начин да се дестабилизира Европа от едни слаби и разединени Балкани“, заяви Росен Плевнелиев. Според президента реална е опасността Югоизточна Европа „да бъде дестабилизирана отвътре чрез националисти, олигарси, корупция, пропаганда и енергийна зависимост“.

Росен Плевнелиев предупреди още за възможността в новия Европейски парламент да бъде представена „силна антиевропейска група“, затова държавният глава призова на национализма да бъде противопоставен патриотизъм, а на изолацията и дестабилизацията – европейската интеграция. „Решението срещу енергийното оръжие е енергийният съюз, а срещу зависимите медии като пропагандни машини могат да бъдат поставени медии, които са свободни и казват истината“, допълни президентът.

„Важно е Европа да не се връща обратно в 19 век, докато си играем на „велики сили“ и „периферия“, а да я позиционираме в 21 век чрез една нова фаза на интеграция за по-силен и открит ЕС на глобалната сцена. При това трябва да заздравим трите двигателя на ЕС – демокрация, интеграция и пазарна икономика“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

В отговор на журналистически въпрос относно налагането на нови санкции спрямо Русия от страна на ЕС, президентът посочи, че по този въпрос Европа трябва да вземе единно решение, основано на принципи и ценности, а България трябва да подкрепи това решение.

Основният интерес на германските медии беше насочен към ситуацията в Украйна и към региона на Югоизточна Европа.

Във втория ден от работната си визита в Германия държавният глава проведе среща с депутати от Комисията по външна политика на Бундестага, във фокуса на която отново бяха темите за ситуацията в Украйна, процесът на разширяване на ЕС в посока към Западните Балкани и предстоящите избори за Европейски парламент.

Днес президентът ще разговаря и с федералния министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. По-късно в Щутгарт Росен Плевнелиев ще се срещне с министър-председателя на Баден-Вюртемберг Винфрид Кретчман и ще изнесе лекция на тема „Защо имаме полза от Европа – визията на една нова държава-членка“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
7
 
! Отговори
отговор нема преди 9 години
Внуците ме питат , защо Тодор Живков не е лежал в Затвора след толкова престъпления , аз им казвам че в България отговор на въпроса нема и нема да има
179
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До Анонимен 207Как мислите -дали нескопосаните му изказвания не нанасят щети на държавата ни и народа ни ?
178
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тихо бе ***, кой ли пък ти обръща внимание на тебе.
177
15
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Дано САЩ наложат ембарго на русия също като на Иран. Тогава не само стандарта на живот на рускака ще се срине, но вече няма да са рядкост случайте на гладна смърт и канибализъм.
176
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На фона на изявлението на Путин, още ли искат да ни вкарат в техния филм. Стига с тая пропаганда!!!
175
1
 
20
 
! Отговори
Реален преди 9 години
Господин президента би продал майка си за пари а какво остава за майка България ............
174
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да прави Плевньо като крадените му пари са в западни банка трябва да слуша иначе лошо.
173
8
 
5
 
! Отговори
гербист преди 9 години
Нека да подкрепим президента ни г-н Плевнелиев, който всички ние подкрепихме на изборите. Ако трябва и война на Русия да обявява час по-скоро, но да не ги оставяме да си разиграват коня. Нашата армия ще покаже какво може и ще ги срази.
172
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
" Исторически Европа навлиза в нова фаза - преди и след Крим"Това едва ли е истина ,но е време в България да започнем да говорим за времето "след Плевнелиев",защото този човек нанесе на държавата ни такива щети ,които следващите президенти ще отстраняват години.... Плевнелиев наистина е едно недоразумение.
171
2
 
6
 
! Отговори
Aleks преди 9 години
Ние не си определяме интересите по това дали съвпадат с нечии други или не. Ние просто ги имаме. Наши, собствени. България преди всичко. Никога 16-та република, никога 51-ви щат. Палячото това не може да разбере, все трябва да клатушка и равнява по някого. Д-р Желев беше не много възпитан, но умен президет. Сега си имаме много възпитан, но глупав.
170
3
 
6
 
! Отговори
гербист преди 9 години
Прав е нашият президент, не може да позволяваме на Русия да прави каквото си иска. Нужно е ние да подемем едно движение, да дадем пример с едни добри санкции срещу Русия, за да може да се види какви са ни интересите. Време е да спрем вноса на нефт и газ от Русия, да обявим ембарго, като югоембаргото и да дадем правилен тон на действията. Само така ще покажем на света, че трябва да действаме твърдо срещу Русия. Да не прекланяме глава, а да действаме против Русия и нейните интереси. Росен знае.
169
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнелиев е без грам мозък в главата си или е продал *** си на американците.Наистина реснаците имат президент - ние имаме п* за президент.
168
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя пак говори глупости.Честит празник на всички които обичат Русия.
167
0
 
5
 
! Отговори
do Доктор Сър Пичук преди 9 години
"И от кога нашия интерес съвпада с този на.. Те не искат тръбите да минават през украйна и ние не искаме.
166
10
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
До ЕСИ от кога нашия интерес съвпада с този на вождовете от червенотухлена москва??До кога нищожествата от кремъл ще продължават да се месят във вътрешните работи на България??
165
1
 
20
 
! Отговори
Alex преди 9 години
Хората си имат президент, а ние ***. Ходи и клати гава по Европа, задава разни въпроси, все не може да си отговори, но винаги ни занимава с това какво мисли.Пич, ние те избраме да ни представляваш, да се грижиш за интереси ни, не да лалаш наляво и дясно каквото ти е бръмнало наум. Ако някой те натиска постоянно да се слагаш, не сме ние. Ние чакаме от теб да укрепваш националното достойнство, нашето, българското. Не да ходиш по чуждите дворове и да говориш за 19-ти век, а у дома да се спъваш!
164
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако не беше винету този гей нямаше да го изберат и за домоуправител на вход.
163
1
 
20
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Нашият президент все повече ми заприличва на *** селският ***. Той така се закани и на Великобритания, относно емигрантите. А това пък ми напомня един виц: Седяло си зайчето на една полянка и се провиквало:Къде е Баба Меца, искам да я изклатя. Покрай него минали всички горски животни и ето, че стигнало до ушите на въпросната възжелана. Тръгнала тя към полянката с тежки стъпки и отдалеч се провикнала: Ето ме, какво искаш и за какво говориш!? Аааа, нищо, нищо! Седя си тук, пиля си ноктичките и си говоря глупости, отговорилотворкото-президент!
162
1
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Току що "сарафанното радио" съобщи, че като чул какво се заричат от нашето Прецеденство и лично т. к. нареченият български Прецедент, Путин веднага подал оставка и се скрил някъде в Сибир!.
161
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПИЗОВАВАМ ЖЕНАТА на ***, ЖЕНО прибери си мъжлето щото стана за посмешище, затвори го в кухната да лъска чинии и ако се справи отвори му фирма за миене на чинии (може и в офшорна зона).Прибери го че остана в историята