Ренци отмени срещата си с Орешарски "от днес за утре"

Делегацията ни в Рим днес ще бъде водена от Даниела Бобева
Обновена: 22 май 2014 07:27 | 22 май 2014 07:26, Веселина Йорданова
52
Ренци отмени срещата си с Орешарски "от днес за утре"
Матео Ренци. Снимка: архив, Ройтерс

Италианският премиер Матео Ренци отмени срещата с българския си колега Пламен Орешарски в Рим, насрочена за днес в 11.00 часа. За това решение българската страна е била осведомена в 20.00 часа снощи, съобщи bTV.

Конкретна причина за отмяната не е посочена, като по протокол до подобни действия в толкова кратък срок се стига единствено при кризисни ситуации, каквито в Италия в момента няма.

Дипломатически източници коментират подобно поведение на държавен лидер като „арогантно”.

В отговор Пламен Орешарски отмени посещението си, в което бе планирано да бъде придружаван от външния министър Кристиан Вигенин, представители на държавната администрация и бизнеса, както и журналисти.

Българският премиер и италианският му колега трябваше "да си сверят часовниците" по актуални европейски въпроси, като например санкциите към Русия, както и да изразят обща подкрепа към социалистическите лидери няколко дни преди евровота в неделя. Макар че Орешарски никога не се е наричал директно социалист, той се припознава като част от общото европейско семейство на политиците с леви убеждения.

В края на февруари, когато Ренци стана премиер на Италия, Орешарски му изпрати сърдечни поздрави и изрази надеждата си за бъдещо задълбочаване на сътрудничеството между двете държави във всички области и в рамките на обединена и просперираща Европа.

Също утре българската делегация трябваше да бъде на аудиенция при папа Франциск по повод Деня на славянската писменост и култура, но тя бе отложена за 28 май. На този фон обаче главата на Римокатолическата църква приема македонската делегация.

От правителствената информационна служба съобщиха, че във връзка с промяна в програмата, срещата между министър-председателя Пламен Орешарски и италианския премиер Матео Ренци ще се състои следващата седмица по време на посещението на българския премиер в Рим за среща с папата. Днес българската делегация в италианската столица ще бъде ръководена от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

По време на посещението днес ще се състои среща с представители на Конфиндустрията. Българската делегация ще отиде до паметника на Иван Вазов, ще посети Базиликата Sant’ Andrea delle Fratte, както и предоставената на българската общност църква San Paolo alla Regola.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голяма излагация е това правителство, сега не иска да се среща с него италианеца, преди това отмениха срещата на фъфлещия пощальон, Орешарски не го канят никъде освен на екзотични дестинации като Виетнам и на изложба в Китай. Очакваме покана и от Северна Корея.
44
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 10 години
От Лийдуей за *** наемат вече хора с шизофрения. Вижте този под мен, изредили са се да списват всичките му въображаеми приятели и все възхвали за Ореха, който само ни излага и европейските политици го избягват много очеизвадно. Никой не иска да се среща с куклите на мафията. Какво по - ясно от това.
43
1
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
За толкова кратко време ,толкова положителни промени не знам друг премиер на РБ да го е правил до сега !
42
2
 
1
 
! Отговори
дано ! преди 10 години
Г-н Орешарски дано за по-дълго време се задържите на власт за сега се справяте отлично с управлението на страната !
41
1
 
1
 
! Отговори
мимичка преди 10 години
По времето на Борисов наистина беше тежко положението ,с Орешарски нещата седят по различен начин ! Искаме го за премиер на РБ !
40
2
 
1
 
! Отговори
Петя преди 10 години
Г-н Орешарски съветвам ви да не се подавате на платените манипулации на Бойко Борисов той просто завижда ,че не е на вашето място и че не притежава вашите възможности !
39
3
 
1
 
! Отговори
гришо преди 10 години
Орешарски ни е надеждата само с премиер като него България би се съвзела от тежкото управление на Борисов !
38
0
 
1
 
! Отговори
някакъв преди 10 години
Някаква,ако в някоя западна и друга страна студенти гонят премиера ,или удрят по капака на ОХРАНЯВАНАТА му от НСО кола,одма ще ги гръмнат.Ама нали си е с чувктво за хумор,Орешарски ги посрещна и изпрати с усмивка.И се оказа прав,народа ги отсвири протестърите,нула са.А не,минус нула.
37
0
 
5
 
! Отговори
Мира преди 10 години
Само не разбрах кво диреше здравната министърка с Орешарски във Виетнам ...или там където бяха последно???Тук здравеопазването е затънало до ушите в л.....а тя тръгнала да черпи опит ли, кво ли, или просто така - на разходчица, нека да обясни публично какво е научила по време на визитата!!И да обясни тия тоалетчета.../стил "Масларова"/ позхождат ли й на фона на все по-обедняващия български народ.
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само могат да му завиждат на Орешарски *** от герб. Не могат да му стъпят на малкия пръст, като авторитет, интелект и опит.
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Премиер за пример имаме, колкото и да не им се иска на некадърниците на Боко! Тиквата само ни излагаше по света и у нас.
34
1
 
1
 
! Отговори
Панагюрец преди 10 години
Време е Орешарски да разбере а и всички след него че идва време да избират.Дано политиците ни са си взели поука от историята,две световни войни срещу Русия-две национални катастрофи.А иначе за всички е ясно че е имало обаждане от Барак Хюсеин Обама среща да няма,оказа се че и папата е кукла на конци.Ако съм на мястото на Орешарски,директно каня Путин или Медведев в България или хващам самолета за Москва
33
0
 
13
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Олигарски не схваща ли, че не го желаят в Европа ? Да си среща там с Доган, Д. Пеевски и сие ! То пък и кой в Европа иска да се среща с тях ?Доган и Д. Пеевски са си доказани престъпници, а Олигарски е тяхна марионетка ...
32
4
 
1
 
! Отговори
ще го изритат, преди 10 години
ама друг път.2017 г е близо,какво сте се задъхали от злоба,не разбрахте ли -власт няма.Трици и головодизъм,по думите на един гениален политолог,това сте.
31
0
 
15
 
! Отговори
А така преди 10 години
Право в топките! Гадно! И от срещата на върха в ЕС може да го изритат!
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен28-ми Кажи от кого желано това правителство освен от олигарсите ?
29
0
 
16
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Тежка среща се очертава на Папата . Толкова *** на едно място е трудно за претупване !
28
0
 
21
 
! Отговори
Мъка преди 10 години
Пацко много го уважават във Виетнам, ама защо в сериозните държави така се държат с него?
27
9
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
Много точно написано! Браво!
26
10
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 10 години
Интересно дали Тиквата (главния виновник за атентата) се е срещнал с него! Стига писала глупости и то на безродна азбука!