Прогноза: Предсрочни избори са неизбежни

Димитър Ганев смята, че ще има и ремонт на кабинета
26 май 2014 10:44,
100
Прогноза: Предсрочни избори са неизбежни
Снимка: БТА

Предсрочни парламентарни избори са неизбежни. Това прогнозира пред БНР социологът от "Галъп Интернешънъл“ Димитър Ганев. Той изрази и увереност, че в следващите няколко седмици "ремонт" на кабинета ще има.

Според Ганев незаинтересоваността на симпатизантите на БСП от тези избори е едно от обясненията за това, че една трета от твърдия електорат на БСП не е гласувал на вота за Европейски парламент.

Повлияло е и разцеплението на левицата, допълни социологът.

„Разцеплението в последните месеци на АБВ и БСП не толкова повлия, че част от електората на социалистите отиде при формацията на Георги Първанов, а просто когато семейството се кара, децата остават вкъщи. Това е демотивирало хората да отидат да дадат своя глас, защото не могат да изберат от двете“, посочва той.

„Друго обяснение е вероятно и позицията, която взе БСП спрямо конфликта в Украйна, рязко контрастираше на вижданията на електората на БСП за това каква позиция трябва да вземе управлението в тази криза, а именно – проруска“, казва още Димитър Ганев.

По думите му БСП се намира в колапс, а ДПС разполага със сериозен вътрешен ресурс, който може да мобилизира. Според социолога именно ДПС са и политическата сила с „най-добра организационна инфраструктура и най-добри инструменти за мобилизация на своя електорат. ДПС показва изключителни стабилни нива през последните години и това не се влияе от вота в Турция, не се влияе от това дали са на власт, или не са на власт“.

„ДПС се намира в отлична форма“, заключи експертът.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много малко хора гласуваха и евроизборите са със съмнителна законност.
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
30 % от 30 % не прави 121 депутата необходими за съставяне на правителство
58
1
 
11
 
! Отговори
до 68 преди 9 години
Точно така, при 4,5 мил. не гласували, направо са ми смешни тези, които се "въобразяват" на победители. Едно нещо стана ясно, и на тези, и на предните избори, хората вече не ги искат тези, и такива като тях пък били и те "нови". Писнало им е от измислени герои, от хора искащи да правят неща, от които нищо не разбират - като управлението на 7 мил. души, 111 хил. кв. м. територия и няколко милиарда бюджет. Тази работа не е за всеки, а на въздържалите се от гласуване ни остава само...
57
8
 
14
 
! Отговори
Е преди 9 години
БСП загуби, защото стана партия на *** и турците.
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм с 68-ми. 30% активност говорят, че имам сериозен проблем в държавата и татална липса на доверие. Това също така говори за липса на каквато и вяра сред народа, че някоя партия е способна да промени нещо за добро, тотална липса на доверие, един вид - това не е "елитът" който трябва да ме представлява.
55
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При 30% гласували общо в цялата страна, партиите трябва да се замислят къде е проблема, а не да ми чертаят планове за избори. Никой няма и 50% от гласовете на цяла България, обаче всеки се тупа в гърдите кой колко процента имал от тези 30% и говори за избори.
54
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боцек, се пени нещо по телевизията в момента, станал е доста истеричен и налудничав
53
0
 
0
 
! Отговори
62 преди 9 години
ДО 62 - МЕРСИ
52
1
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
До стефанГлупости! БСП загуби заради некадърност и заради целувката с Местан. Да не би да са спечелили антибългарските "русофилски" партии АТАКА и НФСБ?
51
9
 
13
 
! Отговори
стефан преди 9 години
БСП загуби заради Украйна и затова 40 % от тях не отидоха да гласуват.Спомнете си позицията на Вигенин и Станишев.Спомнете си Югославия от 1999 г. и позицията на СДС и Иван Костов. Оттогава СДС тръгна надолу заради 90 % русофилския български народ. Жалко за всички нас защото ГЕРБ е най - ретроградната част от БКП. Герб са десни колкото аз съм космонавт.
50
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви е честит цар Боко и още 450хил безработни
49
5
 
13
 
! Отговори
ХЙ преди 9 години
ЖАЛКО И ГОРКО НА ВСИЧКИ !!!!
48
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ако е хитър, Орешарски още днес би трябвало да хвърли оставката на правителството. Няма и за какво да пази проваления Станишев.Така и така ще има предсрочни избори, поне да няма предхождащи ги циркове.Оставката му ще предизвика доста интересна ситуация - голям цирк ще бъде подялбата на постовете на служебното правителство.Как ще си ги поделят, и то по най-бързия начин ГЕРБ, ДПС и ББЦ и как ще постигнат съгласие?Предстои да видим, само да не стане като "орел, рак и щука".
47
4
 
12
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Наказателният вот срещу БСП ще продължи с още по-голяма сила. Червената бабичка почва да става товар на ДПС. Така че колкото по-рано станат новите предсрочни избори толкова ще са по-малко пораженията старицата.
46
12
 
13
 
! Отговори
gost55 преди 9 години
Не е изненада ще българоубийеците от герб спечелиха благодарение на купения си *** вот.Изненадата на тези евроизбори се казва Николай Бареков което още веднъж подчертава мойте думи ще при едни предсрочни избори неговата партия България без цензура влиза в българския парламент.Може би точно заради това снощи бойко тиквуний му се мазнеше на барека като му изпрати поздрав
45
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сороси,за гроб реално са гласували 10% от населението
44
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези избори, са нелегитимни, защото са гласували 20 процента от българите. От, къде на къде под 2 000 000 избиратели ***, турци и изкукуригали бабички и старци ще определят съдбата на 5 000 000 българи. Това е недопустимо и скоро ще бъде изразено с масови протести и революция. По принцип българина каза не на ЕС и на олигархията и статуквото на тези избори. Това е истината. За, какъв победител се има Бойко, когато реално има 8-9 процента от гласовете на българските избиратели. Пълен цирк.
43
5
 
6
 
! Отговори
Родопите преди 9 години
ДПС е с вързани ръци заради страха на другите да не би именно кадърни турци да измъкнат България от дъното, това каза и Местан на пресконференцията, кога ли ще се осъзнаем, че България е на всички граждани живеещи в тази страна и управлението трябва да бъде дадено на кадърни, пък било то турци!!!
42
7
 
21
 
! Отговори
asd преди 9 години
Всеки допълнителен ден на ДПС във властта е пагубен за Родината ни. На БСП мога дори да простя 97-***, но това, че вкараха ДПС директно във властта, откъдето идва и подема на тази етническа партия, никога няма да простя. ДПС са като добре структурирана и ефективна армия. Създават си млади кадри, инвестират в политическото си бъдеще. Това се случва предимно с нашите с пари, т.е. ние плащаме за собственото си унищожение. Трябва да се намалят парите за държавни субсидии на партиите, задължително.
41
12
 
17
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Боцек се завръща на бял кон, матриала не може без дебилщините му от екрана, искат си го:D Макар, че той след февруари и жертвите, които даде българския народ, трябва да се скрие вдън земя от гузна съвест