Кольо Колев: Политиците искат да ни сложат намордник

"Сериозните агенции може да сбъркат, но не лъжат"
27 май 2014 10:41,
132
Кольо Колев: Политиците искат да ни сложат намордник
Снимка: архив Булфото

Три фактора повлияха на отлива на избиратели при БСП, заяви социологът от агенция „Медиана“ Кольо Колев в ефира на БНР.

Още по темата
Първият според него е визитата на външния министър Кристиан Вигенин в Киев и позицията на БСП за Украйна, влизаща в остро противоречие с избирателите на партията. Вторият е факторът „Първанов“, довел не толкова до отлив на избирател, колкото до разколебаване сред партийните редици. Третият фактор е самият коалиционен характер на правителството, подчерта Колев.

Социологът коментира и разликата в прогнозираните от агенциите резултати и преброеното от ЦИК. Той посочи, че причината за това е разликата между декларативните нагласи и реалното политическо поведение. „Всички ви казват, че отиват да гласуват, но те реално не отиват“, каза Колев. Според социолога става въпрос не за отказ от БСП, а за загуба на категоричност.

Въпреки обяснението Кольо Колев се съгласи, че тази изненада е нанесла удар върху цялата гилдия. „Абсолютно всички колеги сега се чудят как се е случило това, правят се равносметки и се чудят какви нови методики да използват“, каза още той.

Колев посочи и разликите между „пиар агенциите“ и професионалните агенции. „Сериозните агенции могат да сбъркат, но те не лъжат. Определено има няколко агенции, които не бъркат, а лъжат“, подчерта той. Според него агенциите измерват правилно нагласите на хората, но няма как да разберат дали тези нагласи ще се материализират в урните.

Във връзка със забележката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов социологът посъветва да се прочетат неговите прогнози отпреди изборите през 2013 г., когато е казал, че ГЕРБ ще спечели с минимална преднина, недаваща възможност за самостоятелно управление на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости! 95% от избирателите не ги интересува, че Вигенин е ходил в Киев. Първанов не е виновен за Костинброд. Коалицията, ако работи добре, не пречи на никого. Още на предните избори имаше една дето ви каза какви са реалните резултати, ама вие я изкарахте некадърна и манипулирахте хората и общественото мнение. Обединените манипулационни сили - това играхте и играете заедно с БСП от край време. Ясно е, че в един момент ще разберат лъжата ви и ще спрат да ви вярват.
80
1
 
52
 
! Отговори
чичо кольо преди 9 години
кой ти дaде дипломa бе нещaстен aлкохолик или имaш червенa книжкa нaбутaй си я в г..зa
79
1
 
50
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Че какво толкова го коментирате ,господа ? Не се хабете не заслужава! Отминете подлеца с мълчание и презрение !
78
0
 
46
 
! Отговори
Червен член преди 9 години
Малко Ве е Колъо. Нали с Андрей щяхте да се отказвате и да ходите в някой институт. Това сигурно е на твоето голф игрище. Къде се скри оня мушморок Андрей та да чуем и неговите обяснения. Трябва да върнете всички пари, които сте взели за проучвания Колъо и да се поклоните на народа по някоя от телевизиите.
77
2
 
47
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Социологическото и социалистическо недоразумение Кольо
76
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кольо, кольо мамин Кольо, защо ги непредвиди тия три фактора? Отиваш аут?
75
0
 
56
 
! Отговори
teo преди 9 години
ЧЕРВЕН КОЛЮ, НАГЪЛ КОЛЮ, МАНИПУЛАЦИЯТА ЗА БСП-ДПС НЕ МИНА! НАГЛИ КОМУНИСТИ! КЪДЕ Е ДАНАИЛОВ, НА КОЙТО МУ ПРИЛЯГА РОЛЯТА ОТ ФАМИЛИЯТА, КЪДЕТО ИГРАЕШЕ СЕБЕ СИ!
74
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кольо, Кольооо, на теб социалистическата идеол.. (пардон патология) отдавна ти е сложила не само намордик, ами и капаци на очите и збруи в устата.
73
0
 
53
 
! Отговори
akud преди 9 години
Ефтин колеф украйна нищо не влиае за резултата от изборите . влиае само уЙдормата на бсп.с дпс и ограбването на жългарските данхци
72
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Допреди две седмици колко беше самодоволен!!! ТОЗИ ВЕЧЕ Е БИТА КАРТА!!! НИКОЙ ВЕЧЕ НЯМА ДА ГО СЛУША!!! Досега все раздуваше резултатите на червените и занижаваше на ГЕРБ!!! А стига толкова!!! ВРЕМЕ ТИ Е ДА СИ ПОТЪРСИШ ДРУГА РАБОТА, червен Кольо!!!
71
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колев, вие сбъркахте защото не задавате правилния въпрос. Попитайте хората отвратени ли са от действията на политиците или не са. Предполагам че ще получите положителен отговор съответстващ на броя на негласувалите. Само че кой ли ще ви плати за подобно проучване?
70
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
продажник, цялата ви гилдия сте такава
69
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червен ***! Няма срам!
68
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе *** долен,грешка от 2-3 процента може,ама 11 са много дори и за *** и продажник като тебе.Патерица на Станишко и сие.
67
1
 
59
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
Добре платен червен интригант и продажник,щом ще си в полза на обществото трябва да си не зависим.Скъсай си дипломата и я изяж,долна продажна муцуна,платен провокатор.
66
1
 
50
 
! Отговори
Избирател преди 9 години
А, сети се Първанов да иска лицензиране. Мълча, когато лъжеха в негова полза и в полза на неговата ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ.... Червен ***, жаден за власт!!!!
65
1
 
49
 
! Отговори
гост преди 9 години
каза червен Кольо
64
1
 
38
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
PREDLAGAM LUJECA KOLYO KOLEV DA SE PENSIONIRA I DA VZEMA UVELICHENIETO NA BSP DPS I ATAKA 4.50 LEVA NA MESEC I DA SI KUPI PLOVIN KG SIRENE ZA 1 MESEC!!!!VSICHKI LUJI BLESVAT TEPURVA.LUJATA LUJATA E PUT KUM SAMOTATA,OTVEJDA TYA VSEKI PO KRIVI PUTEKI...
63
0
 
58
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
Кольоо, причината да има разминаване е само една! Че много ви плащат за "удобна" прогноза!НЕ СЕ НАТЪПКАХТЕ, ТАРИКАТИ!!!
62
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За такива прогнози N.1 БСП=4000000000 заем за една година.