Кольо Колев: Политиците искат да ни сложат намордник

"Сериозните агенции може да сбъркат, но не лъжат"
27 май 2014 10:41,
132
Кольо Колев: Политиците искат да ни сложат намордник
Снимка: архив Булфото

Три фактора повлияха на отлива на избиратели при БСП, заяви социологът от агенция „Медиана“ Кольо Колев в ефира на БНР.

Още по темата
Първият според него е визитата на външния министър Кристиан Вигенин в Киев и позицията на БСП за Украйна, влизаща в остро противоречие с избирателите на партията. Вторият е факторът „Първанов“, довел не толкова до отлив на избирател, колкото до разколебаване сред партийните редици. Третият фактор е самият коалиционен характер на правителството, подчерта Колев.

Социологът коментира и разликата в прогнозираните от агенциите резултати и преброеното от ЦИК. Той посочи, че причината за това е разликата между декларативните нагласи и реалното политическо поведение. „Всички ви казват, че отиват да гласуват, но те реално не отиват“, каза Колев. Според социолога става въпрос не за отказ от БСП, а за загуба на категоричност.

Въпреки обяснението Кольо Колев се съгласи, че тази изненада е нанесла удар върху цялата гилдия. „Абсолютно всички колеги сега се чудят как се е случило това, правят се равносметки и се чудят какви нови методики да използват“, каза още той.

Колев посочи и разликите между „пиар агенциите“ и професионалните агенции. „Сериозните агенции могат да сбъркат, но те не лъжат. Определено има няколко агенции, които не бъркат, а лъжат“, подчерта той. Според него агенциите измерват правилно нагласите на хората, но няма как да разберат дали тези нагласи ще се материализират в урните.

Във връзка със забележката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов социологът посъветва да се прочетат неговите прогнози отпреди изборите през 2013 г., когато е казал, че ГЕРБ ще спечели с минимална преднина, недаваща възможност за самостоятелно управление на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
навремето Ив. Кръстев, Ев.Дайнов и о.Минчев гушнаха по едини милион в зелено и излъгаха Костов че ще спечели с 28 на 24 среущ Царя.....една седмица преди изборите му казаха истинските резултати. костов бил бесен и си разваил задълог отношенията с тези хора. посел всеки един от тях си направи по един институт.
60
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проституцията не е само плътска и не се практикува само по шосета и бардаци.
59
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2009 колюю колев - гер ще вземе 30 процента - те взеха 42.2014 герб изостава с един процент зад БСП - те биха с 11. да му имам изчисленията... и за плевневилев пак говореше глупости.... калфин бил на кантар.....видя се колок е кантара..... даже ако сложим 150 000 хиляди гласа закоито има съмения че са фалшифирирани пак не стигат едно 100 000 глаас за да бъде изравнен Плевневлиев.Когато колев говори автоматичон прибавяйте едно -7-11 проценат отгоре за герб
58
1
 
43
 
! Отговори
сус преди 9 години
Сус бре.ББ ти го каза в прав текстне ставаш за нищо освен за подл.га
57
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интриганти
56
0
 
47
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Кольо като всеки комунист няма срам!Всички сте мошеници!
55
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асланов - слабата активност до 30 проценат рабоит за големиет партии. Активностат едвам мина 32, проценат, но БСп е в Колапс - това как да го обясним?
54
0
 
45
 
! Отговори
DD преди 9 години
Според мен именно прогнозите, че ГЕРБ и БСП ще са много близо като резултат накара много хора да се шашнат, че пак ще трябва да слушат тържествуващия мазен гласец на Сергей и затова гласуваха за ГЕРБ. Макар да е ясно, че и ГЕРБ са купували гласове, няма толкова ***(за щастие), че да стигнат за 30%+ на ГЕРБ, като вземем предвид, че и БСП и ДПС и ББЦ са купували яко е ясно, че е имало и силен некупен вот за ГЕРБ или по-скоро врещу ***, за по-малкото(може би) зло
53
0
 
34
 
! Отговори
слог преди 9 години
До optimistБраво Оптимист!Харесва ми аргументираното мнение.Имаш ли данните за прогнозите на Института за модерни политики?Публикувай ! Тези тунеядци са на път да се измъкнат.
52
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кольо, не те ли е срам да се показваш? Защо изобщо ги канят тези мижитурки, защо им дават трибуна?
51
1
 
46
 
! Отговори
cmp преди 9 години
Какво ще спечели видният наш социолог червен Кольо, ако се захване с картофопроизводство? - Ще изкарва с 10% повече.
50
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не намордник, а тояги на голо за вас
49
2
 
44
 
! Отговори
арменския поп преди 9 години
СКЪПОПЛАТЕНА ЧЕРВЕНА М*И*Ш*К*А !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
48
1
 
43
 
! Отговори
Говедарин преди 9 години
Кольооооооу! Яла да ми пасеш говедата бе ашлак! Ти и за *** за зеле не ставаш
47
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червен Колъооооо, Станишев май те излъга и не ти плати след изборите ха ха ха
46
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЛ. РАЙЧЕВ, КЪНЧО СТОЙЧЕВ И ЧЕРВЕН КОЛЮ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ КАТО ПИАРИ НА БСП ВЕЧЕ 25 г. ТАКА ЧЕ НЕ ЗНАМ ЗАЩО ОЩЕ ГИ КАНЯТ ТЕЛЕВИЗИИТЕ. ДОКАТО НЕ СКЪСАМЕ С ЛЪЖЦИТЕ И КРАДЦИТЕ БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА НАПРАВИ И 1 КРАЧКА НАПРЕД!
45
1
 
51
 
! Отговори
асд преди 9 години
Нали уж при слаба активност БСП щеше да спечели, сега се оказва, че слабата активност ви била подвела... Продажници - още от протестите наливате вода в мелницата на мафиотските управляващи.
44
1
 
40
 
! Отговори
СЕР-ГЕЙ преди 9 години
Това е платената социология на БСП.Сериозните агенции могат да сбъркат, но те не лъжат. Определено има няколко агенции, които не бъркат, а лъжат, подчерта той." - Eдна от тях е "Медиана", начело с червен Кольо. Как пък не се пенсионираха бе, и той, и Кънчо Стойчев, и Райчев и още 2-3 такива псевдосоциолози.
43
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На *** и *** намордник никой не слага. Така се е родил Кольо.
42
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе грешка е 2-3 % не 10-12 Съд за манипулация!