БСП няма да натиска Неков да се отказва, сам трябвало да реши

Йотова: В ЕП се изиска много политически и житейски опит
Обновена: 28 май 2014 11:31 | 28 май 2014 11:18, Анисия Иванова
138
БСП няма да натиска Неков да се отказва, сам трябвало да реши
Момчил Неков. Снимка Facebook

БСП няма да окаже натиск върху излезлия начело в листата на "Коалиция за България" за Европейски парламент Момчил Неков да се откаже от спечеленото си място. Той трябва сам да прецени какво решение да вземе. Това каза пред БНР евродепутатът Илияна Йотова.

Неков е най-младият кандидат в листата на КБ и бе поставен под №15 - същия номер, под който бе и "Коалиция за България" в интегралната бюлетина на евровота. Той обаче събра много предпочитания с преференциалния вот и твърде вероятно е да измести водача на листата и лидер на БСП Сергей Станишев.

„Аз нямам нищо против, нека Неков да бъде част от нашата делегация в следващия състав на Европейския парламент, но там се изисква много политически и житейски опит. Изисква се сериозна политика. Той трябва да реши сам. Никой няма да определя вместо него“, каза Йотова.

Още по темата
Тя бе категорична, че каквато и да е причината за тези над 30 000 гласа, които е получил, БСП ще спази закона и върху него няма да се окаже натиск, но според нея БСП е подценила в голяма степен преференциалния вот на евроизборите.

Тя определи ситуацията като горчив опит за партията при следващо гласуване. „Хората явно не са разбрали какъв е бил смисълът на дясната и лявата колонка. На следващите избори ще бъдат по-ориентирани, надявам се“, допълни тя.

Според Илияна Йотова е рано да се говори кой ще е кандидатът от България за еврокомисар. Тя е на мнение, че не трябва да има емоционални решения след резултатите от вота в неделя: "Прекалено е силна болката, прекалено е силен шокът. Лично аз не го очаквах нито като резултат, нито като участие на структурите на БСП, нито като отношение към тези избори".

Зам.-председателят на изпълнителното бюро на БСП Янаки Стоилов категорично заяви пред Нова телевизия, че Неков не трябва да се възползва от преференцията. Стоилов обяснява случилото се като едно щастливо съвпадение на две числа – това на коалицията и на индивидуалния номер.

„Аз ако съм на неговото място, смятам, че той не трябва да се възползва от тази преференция“, заяви той. В листата има толкова много хора, част от тях доста по-популярни от него и с доста по-ясно заявени позиции, той попадна в нея в най-последния момент, обясни Стоилов.

Депутатът от БСП и член на партийното ръководство Антон Кутев приветства изцяло идеята за преференциален вот и всякакви форми на мажоритарно гласуване. Проблемът с излизането на Неков в първа позиция в евролистата на БСП е дошъл частично и от Изборния кодекс, коментира той пред bTV.

„Бяхме против това преференцията да измества първия. Гласувахме друго – БСП се поддаде на натиска на ГЕРБ и го приехме и сега виждаме резултата”, коментира той и припомни, че за национални избори преференцията е 7%, като тя не може да измести първия от листата, защото бюлетините без преференция автоматично означават подкрепа за първия.

Според социалиста анализът трябва да бъде съсредоточен върху невалидните бюлетини. „Със сигурност има много, които са отбелязали само кръгче”, подчерта той и изтъкна, че наличието на две части в бюлетината – с квадратчетата за избор на партия и с кръгчетата за избор на кандидат, са объркали много от избирателите.

„Дали става въпрос за образовани хора или не, необразованите също са български граждани, но според мен голяма част от тези преференции са съзнателни и са заслужени, други са пренасяне на цифрата от едната част на бюлетината в другата. Изборът на партията под №15 обаче е съзнателен и това няма как да се оспори”, каза още народният представител. Той добави, че през цялата кампания номер 15 е повтарян на всеки митинг на левицата и при всяка среща на кандидатите с хората, във всяка една медия и всяка една реклама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо в 21 век ,в европейска,демократична ,православна България , в Бобовдол има роби ? защо се страхуват да говорят ? защо НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ ,НЕ Е ЧУЛ И НЕ Е ВИДЯЛ ?
24
0
 
18
 
! Отговори
Дядовото ручейче преди 9 години
Момко,ти си по дипломиран от тези 14 над теб имаш можеби и повече трудов стаж,щемисе да помислиш за владеенето на поне добре на един чужд език и си готов.Другари все от някъде трябва да се тръгне дайте възможност на млади Ваши кадри.:)
23
0
 
14
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 18,абсолютно. Нека Йотова, оная Лаверн и Курумбашев да се сложат 15-16 да видим някой знае ли ги въобще. Кутевският електорат познава единствено Дмитриевич, Мая Манолова, Кутев, Пирински и Янаки.
22
1
 
25
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
БСП не натиска Неков,БСП не натиска миньори ,БСП не натиска хората на държавна работа,не звучи ли глупаво,след всичко което видяхме.
21
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тръгнаха на избори аслани, върнаха се нас*ани.
20
0
 
20
 
! Отговори
Dimitar Blagoeff преди 9 години
Другарю Неков пикаещото момченце те зове. След 5 години никой няма да си спомня нито за СерГей, нито за който и да е гей от ЦК на БСП, а другаря Пирински ще те насочи към най-добрите швейцарски банки . . .
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ръководството със сигурност ще го самооткаже.
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази буца Йотова няма да казва на човека какво трябва да прави и какво не. Гласували са хората - точка. Дали е било грешка или е нарочно никой не може да каже, още повече тази дебелата дето ако не е на предно място не може да се класира никога. Нека да се пише номер 14 примерно, да видим колко преференции ще събере.
17
0
 
30
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Тия бузлуджански *** трябва сами да го изпратят момчето в Брюксел, защото това може за им е пътят за промяна - да се отърват от разни номенклатурчици. Вместо това разни пачи и *** като Йотова и Стоилов искат да го спрат, за да отиде продажникът Курумбашев или оная щерката на Пиргова.
16
1
 
25
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Момче, да не си посмяло да се отказваш!БСП може да го използва като рекламно лице за млада и свежа кръв и ако ръководството им не го разбира - значи наистина са много ***!Станишев, знам че за теб е непосилно, но - дръж се като мъж! Приеми го и спасявай партията си, ако ти пука за нея и гласоподавателите й...
15
0
 
11
 
! Отговори
Dimitar Blagoeff преди 9 години
Другарю Неков пикаещото момченце те зове. След 5 години никой няма да си спомня нито за СерГей, нито за който и да е гей от ЦК на БСП, а другаря Пирински ще те насочи към най-добрите швейцарски банки . . .
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ В БЪЛГАРИЯ СЕ САМОЗАБРАВЯТ !!!ТОВА ОТВРАЩАВА НАРОДА !!!
13
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставете младият меринджей да ходи в Европата. Никой не ви е виновен, че са ви прости избирателите!
12
1
 
46
 
! Отговори
От Силистра преди 9 години
Не се отказвай момче. Опита, които ще получиш там няма как да го вземеш от БГ. Тегли им една майна и заминавай. 7000 евро на месец за 4 години са си пари. Пък после ако искат да те изключат от партията. Йотова не е по умна от теб. Говорителка беше на времето. Сега обаче много и порасна работата.
11
0
 
31
 
! Отговори
мда преди 9 години
Бсп да натиска?Ко? Не.Просто ще му направят предложение, на което не може да откаже.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешни бесепари, луди юрушисти, подли депесари, неорганизиран 'реформатори', дудуци и какви ли не други извращения с неясен произход има още.
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма какво да решава, избирателите са посочили него и това е, ако не е бил подготвен тогава защо е в листата? А ако бяха приели 15 кандидата от БСП пак ли трябваше да се отказват!? Изборите са като на изпит каквото направиш това е! Да не би да можеш да поправяш грешките си след изпита, ами дайте на децата да си коригират матурите или пък външното оценяване, че са допуснали грешки по невнимание, или да пуснем затворените за убийство, защото те видиш ли без да искат са допуснали грешки.
8
0
 
33
 
! Отговори
mi4 преди 9 години
От ден на ден все по-зле става сегашното ръководство на БСП=ДПС !
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не се отказва, за да им напомня какви са лай*ари. Като го видят да им мирише.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI PARLAMENT I DNES LUDIA VOLEN DA GO PODKREPI , NIAMA BYDESHTE NAI DOBRIA VARIANT NAISTINA SA NOVI IZBORI I NOV PARLAMENT, TAKA NEMOJE DA PRODYLJAVA TOVA *** VOLEN DA KREPI ZA PARI VLASTA , TOVA NE E NIAKKVO PRAVITELSTVO A EDNA FIRMA