Социолог: Евровотът е лек трус, разломът предстои

При избори днес парламентът не би бил радикално различен
Обновена: 2 юни 2014 08:06 | 2 юни 2014 07:00,
90
Социолог: Евровотът е лек трус, разломът предстои
Снимка: архив, Булфото

"Евровотът е лек трус, разломът предстои", коментира в "Труд" социологът Чавдар Найденов.

Ако изборите бяха за Народно събрание с 240 места, би се получило следното. ГЕРБ с 30% би имал 83 депутати - или с 11 души по-малко, отколкото сега; БСП - 52; АБВ - 11; ДПС - 47, или с 11 повече от сега, РБ - 18, ББЦ - 29.

Изводите: първо, парламентът не би бил радикално различен, второ, не би могъл да роди стабилно мнозинство и трето, не би бил желателен дори за ГЕРБ.

Най-сетне, резултатите от евровота не бива да се налагат механично върху Народното събрание, защото в обществото няма избистрена нова конфигурация на мненията. Въпросът е какво ново ще донесе каквото и да е ново правителство. Ако се съди по сегашната патова ситуация - нищо. Главната причина, която я породи, е ограниченият социално-икономически успех на правителството "Орешарски". От много години е ясно, че единственото, което остава, е да се опита много по-решителен завой, при който държавата да започне пряко да провокира инвестиционния растеж, посочва социологът.

"ГЕРБ избутва БСП от мястото й на партия с главно "П", коментира също в "Труд" политологът Първан Симеонов.

"БСП е слаба сред младите. На миналите европейски и на последните парламентарни избори не БСП, а ДПС е втора сила сред най-младите. Сега това се потвърди. В групата 18-25 години БСП е с 10%. БСП има комплекса "старост", но не успява да направи нищо - развива някакви имитиращи младежки структури. Не че младите кадри при ГЕРБ са нещо по-различно - нормален партиен кариеризъм. Само че ГЕРБ успя много бързо да произведе от неприлично млади хора добри управленци - кметове, министри. Но ще сбъркаме, ако кажем, че ГЕРБ е с подчертано млад вот. Делът на 18 - 25-годишните въобще сред гласувалите е 9%. Сред гласувалите за ГЕРБ той е почти същият - 8%. Но ГЕРБ е по-слабо представена сред групата 65+. И е по-силна от средното в средните възрастови групи. Лека-полека ГЕРБ поколенчески избутва БСП от мястото на партия с главно "П".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Бих гласувал за БСП но без Станишев, когото много хора не харесват. Крайно време е вътрешно партийно да се осъзнаят и да го сменят. Каква е тази лява партия с лидер излъчващ надменност и непукизъм! С такъв лидер - такива резултати, че и по лоши!!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя социолог защо не каже БСП с колко по-малко депутати ще има при такава схема? А?
35
0
 
2
 
! Отговори
mo преди 9 години
nov bg palament samo ot 30 dushi - savsem stigat ( po 1 za vseki okrag)210 broiki sakrastavame i zakrivame stata - naselenie ne ostana tolkova, kolkoto deputati. i pari nema.na partiite spirame parite.ste kupim paradni pantalonki i rizki na bg armiata - malka e i za nisto ne stava, ama pone da e krasiva!"krasotata ste spasi sveta" - moje i da proraboti v bg :)
34
1
 
8
 
! Отговори
hot преди 9 години
ste ima goresta zima 2015
33
4
 
19
 
! Отговори
Ганка Коева преди 9 години
До АнонименМоже би е по-точно да се каже, ако Станишев, Доган, Местан и другарчето им Сидеров влязат в затвора - страната ни ще стане държава. ОСТАВКА!!!
32
0
 
29
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Това което се случва в държавата нито е земетресение, нито разлом ,а направо яма дълбока като кратер.
31
26
 
6
 
! Отговори
ДИДИ преди 9 години
Бочко трябва да е голям оптимист, ако мисли, че губейки 11 места, ще успее да привлече на своя страна друг партньор, освен РБ! А и РБ ще са най-големите наивници, ако не разбират, че контакти с мутри само ще отврати иначе интелигентните им избиратели!
30
1
 
15
 
! Отговори
ааа преди 9 години
Какви "СОЦИОЛОЗИ" и кого логват.... Миналия век се наричаха ПОЛИТПРОСВЕТНИЦИ или ПОЛИТИЧЕСКИ АГИТАТОРИ, правеха "сказки" на определени места; сега ни облъчват от всякъде... Някой да каже има ли беден социо-лог(пат) освен прощапулниците в бранша...ТЪРСЕТЕ ПАРИТЕ...
29
3
 
8
 
! Отговори
Вики преди 9 години
До 67Делото за амфетамините още не е започнало....
28
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като вкарат ББ и ЦЦ в затвора, сметките на гербаджиите може да излезнат погрешни.....
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А фесовете от Атака колко места биха имали?
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналата седмица леко се промъкна НЕЗАБЕЛЯЗАНАТА ВЕСТ:ЩЕ ПРОДАВАТ БДЖ.Днес по терлички:48% от енергетиката ЩЕ СЕ ПРОДАВА!ДОКАТО ВЪРВИ ДЕБАТА"ЗАЩО,КОГА ,КАК ГЕЯ БЕЯ И ЗЛОДЕЯ" правителството ще ПОДПИШЕ СТРОГО СЕКРЕТНО И ЗА НАС СЪВСЕМ НЕИЗГОДНО:"ЮЖЕН ПОТОК,ПРИВАТИЗАЦИЯ НА НЕК,ПРИВАТИЗАЦИЯ на БДЖ.До 1-2 години ЖЕЛЕЗНИЦАТА ще ИМА СТРАХОТНА ПЕЧАЛБА,защото ще се свърже ЕВРОПА С АЗИЯ през Турция с подводния канал.НЕК е фалирала от НЕОБЕЗПЕЧЕНИЯ КРЕДИТ за БЕЛЕНЕ и ПРЛЕДСРОЧНИТЕ УДАРНИ ЗЕЛЕНИ ДОГОВОРИ.
25
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ + Костовисти = 100 местаБСП + ДПС + АБВ + Барековисти= 140 места
24
5
 
3
 
! Отговори
До 41 аз преди 9 години
Ха сега тури и депутатите на Бареков някъде .Защо ги пропускаш.Той каза ,че единствената нормална партия е БСП.Та хайде сга да видим пак сметките БСП+ДПС+Бареков-=128 депутата .А АБВ-то къде .При ГЕРБ или при БСП
23
8
 
24
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Както и троловете на мутреса Моника да плюят по Б. Борисов няма да успеят да му повлияят на авторитета. Искат или не в момента той е най добрия Държавник. Говори откровено и отговорно какво да се прави. Другите мекерета като Станишев, Местан , Сидеров и най-вече Бареков обещават реки от мед и масло безплатно. Да ама няма как да стане, защото няма безплатен обяд.
22
0
 
5
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Ееее много ягоди,много нящо на мойта нива ама днеска шес човяка работници ми не дойдоха бе,то се ***,та кой са напил,кой си потрошил чепат снощи-се некаква причина има ама тез социолозе сега кат немат работа що не додат поработат при мене бе,яз берачи си имам щото там требе повече компетенциа ама на тех ша им дам да изнасят пълните щайги из редовете и ги нареждат до кантарат щото яз съм на него та да са ми близко де и надник ша им дам по 22лева та ръка да цалуват-а да видат де е истината...
21
2
 
2
 
! Отговори
Razocharovaniq! преди 9 години
Otkakto vidqh kolko cherveni babichki podkrepqt teroristichnata partiq,vzeh da se ozlobqvam kam pensionerite i spqh da gi sajalqvam!Fakt!
20
1
 
9
 
! Отговори
Шибан Реалист 2 преди 9 години
Мурафетите на Украйнския съсел , феса с брадата и Банкянската тиква може да излъжат само някой будала.... ПАРИ В БЪЛГАРИЯ ИМА И ВИНАГИ Е ИМАЛО! И за доста по- добри заплати.... и за доста по- добро Здравеопазване... и за доста по- добра инфраструктура! Обаче ТЕЗИ ПАРИ се разпределят "ПО БРАТСКИ" между така наречените ни "водещи партии" и всички *** и далавераджии , пъплещи около тях! Както и тези така наречени "ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ" - абсолютно същата работа!. Не знам изобщо какво очаквате от тия!
19
8
 
11
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
На българина доверие да нямаш.На 25май резултата показа колко да се доверя на вашите червени и празни кратуни.Българина е подмазвач и нищо друго.Само ГЕРБ.Другите проста са въшки
18
2
 
10
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 9 години
Какъв "вот" , бе , хора? Всичко в Абсурдистан е тотална ПОКУПКО- ПРОДАЖБА , ВИСОКОПОСТАВЕНИ ИНТЕРЕСИ И ДАЛАВЕРИ !!!!. Ако има още овце , които да вярват безкористно , че какъвто и да е вид "избори" в *** се решават ЧЕСТНО И ПОЧТЕНО наистина ще ме разсмеят искрено!. ФАКТ - ГЕРБ , БСП и ДПС са рожби на една "МАЙКА" - всички знаем как се казва тя!. И като знаете това - НАИСТИНА ЛИ СИ МИСЛИТЕ , ЧЕ ТАКА "ОЖЕСТОЧЕНО СЕ КАРАТ"? :) Или просто - "по братски" - СИ РАЗПРЕДЕЛЯТ НАШИТЕ ПАРИ !!!!.