Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"

Спирането е до отстраняване на забележките на Брюксел
Обновена: 8 юни 2014 19:14 | 8 юни 2014 17:09, Елка Василева
794
Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"
Джон Маккейн и Пламен Орешарски. Снимка: БТА

България спира работата по проекта „Южен поток“ до отстраняване на забележките на Европейската комисия.

Още по темата

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия за газопровода. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и някои въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и с запитването от страна на Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, е допълнил Орешарски.

„В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“, заявява премиерът в отговор на запитване за това дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката. Премиерът е пояснил, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

Припомняме, че в петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия.

В началото на месеца Европейската комисия изпрати официално писмо до българските власти за откриване на наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС при проекта "Южен поток“. Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход, заяви Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

„Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки“, е посочил още Орешарски, като е обърнал вниманието на желанието на страната ни да се реализират доставките по южния газов коридор от находището "Шах Дениз".

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, е заявил в началото на изявлението си Орешарски. В течение на срещата е била  обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Премиерът е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

От своя страна Джон Маккейн е обяснил, че САЩ изразяват съгласие, че трябва да бъде постигната енергийна независимост на Източно Европа. Той е обяснил също, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на "Южен поток".

"Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия. Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции няма да участват, е коментирал още сенаторът.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


794
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
499
5
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Ако политиката на една държава зависи от трима американски сенатори, по-добре тая държава да я няма. Толкова е унизително, че не мога да намеря сравнение във вековната ни история - това е по-голям резил от Берлинския конгрес и Ньойския договори накуп.
498
3
 
8
 
! Отговори
иван преди 9 години
как един *** от тези,който ни управляват и управляваха 25 години не помисли за народа.майка им *** продажна .народе народе-що спиш бре да хващаме -кой какво има и да ги изколим за ден това е решението иначе робство вовеки.
497
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
No matter how long you stare at the words of the U.S. Constitution, you will never find a single justification for the following statement from McCain:Good conversation @CNN - I will never stop fighting for a free and independent #Ukraine, which includes #Crimea John McCain (@SenJohnMcCain) March 16, 2014
496
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С това си решение Орешков ликвидира подръжниците на БСП и унищожи кариерата на вечно втория Сатанишев, втори даже и в евролистата.
495
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
After meeting with Al Qaeda-aligned rebels in Syria, McCain describes the moving experience that he had:It was a very moving experience to meet these fighters who have been struggling now for over two years. След като екзекутирана лидера е видно кой е новия -стар шеф!
494
1
 
22
 
! Отговори
Питам се преди 9 години
Какво излиза: не трябва да имаме газопровод и газ ... защото са руски, не трябва да строим нов АЕЦ ... защото е руски, не трябва да купуваме оръжие и резервни части за армията ни ... защото са руски. Интерсно ако всичките гореизброени не идваха от Русия а например от САЩ дали щяха да бъдат постоянно заклеймявани.
493
2
 
2
 
! Отговори
До Славянин преди 9 години
Браво Славянин, истински човек си. Боже, дай повече такива българи.
492
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дайте шанс на Орешарски !"...той ще ви направи "Паток", ама друг път.
491
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски разпореди..??!?
490
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Абе Орешарски, ти наистина ли нямаш идея защо тия тримата са били път до България. Ако си мислиш, че е от любов към страната и народа ни ... може да се преселиш в специализирано медицинско заведение.
489
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз се извинявам на гейберастията, че съм я наричал хамерикано гъзоблизна, сори меен! Няма по- големи гъзоблизци от беседепесарщината и от техния патрон Орешарски!ДОЛУ ИЗМЕННИКА! ОСТАВКА!
488
1
 
19
 
! Отговори
Логическа верига преди 9 години
Влизаме в НАТО 0 ликвидираме военнопромишления си комплекс.Влизаме в ЕС - ликвидираме 3 блока от АЕЦ.Послушно следваме интересите на "партньорите си" - оставаме без газ, ток, ядрено гориво и 50% от суровините за минимално дишащата все още индустрия.... след още 10 години ще бъдем блед спомен от хилядолетна държава.
487
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българия !!!!!!!!!!!!!!!?.......някога
486
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 9 години
И на последните избори гласувах за БСП. Това което прочетох ме отврати. Срамувам се за тази държавичка с продажници! Това е мой първи и последен пост тук. Нямаме шанс, момчета!
485
1
 
2
 
! Отговори
ГРЪЦКИЯ ГОСПОДАР преди 9 години
ВУЛГАРИ----СТИГА СТЕ РЕВАЛИ....ИМА ГАЗ ЗА ВСИЧКИ ВАС.И ''ЦИКЛОН В'' КАТО БОНУС.
484
2
 
28
 
! Отговори
Фактите преди 9 години
След тия тримата съм готов да се обзаложа, че:1. Южен потпл никога няма да има ... поне по трасе през България2. Най-късно до пролетта на 2015 започваме да ликвидираме и последното което имаме читаво - земята на Добруджа с мощен американски фракинг за шистов газ... и така до пълното ни затриване след над 13 века история
483
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам думи! Днес 8 юни, лето Господне 25 след Ран и Ът, Орешаков закри България в полза на САЩ, а родшилдови започнаха преди 7 часа мега купон в Маями... Сорос е на успокоителни, щото от голяма радост знае ли човекът какво може да си докара.
482
14
 
4
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Най-накрая тази *** взе едно правилно решение. Дали сам е стигнал до него или са му го подсказали няма чак такова значение, важното е нещата да стават прозрачно и по правилата а не по андрешковски с комисионни за техните хора.
481
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоз льольо се огъзи...
480
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Орешарскииииий, това, че от началото те поставяха все в "партер" е ясно и разбираемо, че си бяха побе наши дерибеи, ама преди да ритнеш камбаната на безгръбначното ти правителство, можеше поне да не се нагъзваш съвсем. Дойдоха трима Вашингтонски напикаващи се *** и ти на секундата зае поза "готов за фелацио".