Златанова: В Брюксел партийно лобиране за европари не минава

България е на 26-о - 27-о място по усвояемост на средствата
Обновена: 16 юни 2014 07:46 | 16 юни 2014 07:41, Анисия Иванова
20
Златанова: В Брюксел партийно лобиране за европари не минава
Зинаида Златанова. Снимка, архив Булфото

В Брюксел партийно лобиране за европари не минава. Това казва в интервю за "24 часа" вицепремиерът по управление на средствата от ЕС и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Тя обяснява, че в момента, в който уверим Европейската комисия, че системите за управление и контрол по двете спрени оперативни програми са приведени в съответствие с изискванията, ще бъдат възстановени плащанията.

Комисията е настоявала това да се случи по "Околна среда" още през 2011 г. - 2012-а. По "Регионално развитие" трябва да се извършат повторни проверки на договори, които представляват 10% от сертифицираните разходи за 2012 и 2013 г.

"Надявам се, че колегите ще извършат анализите бързо, ще коригират системите, за да може плащанията да бъдат възстановени до 2-3 месеца", обобщава Златанова.

Причините според нея трябва да бъдат търсени в цялата верига, но в голяма степен това се дължи на нежелание от страна на управляващите системите в периода 2010-2013 г. да приемат аргументите на комисията.

Вицепремиерът изброява причините за спиране на парите - в голямата част от случаите се отнася за неправилно проведени обществени поръчки - незаконосъобразно смесване на критерии за подбор с показатели за оценка, намаляване или удължаване на срокове за обжалване или неравно третиране на участници в процедурите, както и налагане на дискриминационни условия на част от кандидатите.

Анализ за причините за налагане на финансови корекции по европейските фондове за периода 2007-2013 г., който наскоро бе изготвен от международна одиторска компания, показа, че 74% от тях се дължат именно на неправилно проведени обществени поръчки, категорична е тя.

"Фактите са такива, че България е на 26-о-27-о място от страните членки по ниво на усвояемост през целия програмен период", обяснява вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То с такваз физиономия и при Путин няма да мине, дори да е на 10 водки!!!!
17
3
 
5
 
! Отговори
Госпожа Противотаз преди 9 години
На "този безполов" формен физиономията напълно отговаря на интелектуалния багаж
16
3
 
2
 
! Отговори
g преди 9 години
abe koi li mazohist si lqga s toq vampir
15
6
 
8
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Парите от ЕС ще ги пуснат като видят че сте се измели от властта и работят с друго по-надеждно правителство. Това е истината Зинаидо. Аре хващайте си сакчетата и марш, че вече нямам търпение да отварям шампанското в чест на изгонването ви!
14
4
 
10
 
! Отговори
бобо преди 9 години
БОЖЕБОЖЕ КАКЪЕ УРУНГЕЛ Е ТАЯ З.ЗЛАТАНОВА, С ПРАВО Я НАРИЧАМ ТОЗИ ГЕНЕТИЧЕН *** !!!
13
2
 
5
 
! Отговори
KKK преди 9 години
До Kit ChelinТочно описаното от теб ако направи ще защити националните ни интересни ... българските де, не на твоята Расия!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako edni pari ne se usvoiat znachi che v Balgaria ne se e rabotilo a samo se e mislelo kak da se krade. Neusvoeni otpusnati sredstva oznachava namalenie na sledvashtoto otpuskane na sredstva.
11
5
 
9
 
! Отговори
еничерско лето преди 9 години
Таз жена като пирон със сигурност има конските сили да затрива Вселени, нали?
10
5
 
5
 
! Отговори
щирлиц преди 9 години
Скромни сме значи,а?По еУрогейски някак си...Зер минаха еУрогейските избори,та затова сигурно..
9
5
 
17
 
! Отговори
Трансилвания преди 9 години
В БРЮКСЕЛ , САМО КАТО ТЕ ВИДЯТ СЕ ПОКРИВАТ ВЕДНАГА ОТ СТРАХ , ПОНЕЖЕ ГРАФ ДРАКУЛА Е ВЪЗКРЪСНАЛ В ЖЕНСКИ ОБРАЗ ...
8
12
 
12
 
! Отговори
Kit Chelin преди 9 години
Др. Борисов защо беше в САЩ? Никой от администрацията на президента не те прие. Срещна се само със "старци" както обичаш да се изразяваш за по умните и по възрастни от теб. Какво обеща на "деловите среди" за да се върнеш на власт? Шистов газ, спиране на всички руски проекти, още военни бази на американците? Явно за теб властта е всичко и си готов да загърбиш националните ни интереси. Искаш отново да лъжеш, манипулираш и изчерпаш и последните силици на българския народ. Срам нямаш нарцис гнусен.
7
6
 
13
 
! Отговори
45 преди 9 години
Плашило .... Грозобитина .....Отврат ....
6
6
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 9 години
"Златанова: В Брюксел партийно лобиране за европари не минава"С други думи: Европа може да изнудва България и българите. България и българите не могат да изнудват Европа.Брюксел - жалки плазмодии, гледащи само собственната си изгода.Наричат инвестициите у нас и заемите "европари". Кога ще наречете възвръщането на инвестиции и връщането на заеми "българопари" ??? И тия български пари изтичат от нас българите към Европата. И по вашите европейски планове и децата ни ще ги връщат.
5
15
 
12
 
! Отговори
true преди 9 години
Не е важно на какво прилича Зинаида, важното е че поръчките са през периода 2010-2012 г., т.е. при управлението на Томислав Дончев и ГЕРБ, а Борисов говори отново лъжи - на тях им ги спират. Спират, заради ГЕРБовите фирми, печелищи с нагласени конкурси. Но бългъринът не смисля, той отново вярва на лъжи. Горко на тоз народ!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
74% от тях се дължат именно на неправилно проведени обществени поръчки.......----------------- Неправилно е употребено доста "меко"... истината е че има брутални "наглашоци". И това за съжаление ще е така които и да управлява, такъв ни е манталитета...
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът е че и вие не знаете как ще ги убедите...
2
6
 
23
 
! Отговори
вижда се преди 9 години
В този кабинет , почти всички министри имат вид на *** !!
1
9
 
22
 
! Отговори
психиатър преди 9 години
Тука има тука нема, рече Олигарски. След време неясно колко , когато кабинетът подаде оставка трябва да се направи една восъчна фигура на Орешарски. На нея да пише, че това е единствения Премиер в Европа и света , който няма капчица човешко достойнство, а само е *** подметки на олигарсите. Такова чудо никъде по света няма и няма да има. То бива , то може ама пак чак такъв не бива.