Станишев отива в ЕП заради новата ситуация след евровота

Той остава обаче лидер на БСП
Обновена: 24 юни 2014 17:00 | 24 юни 2014 14:33, Камелия Цветанова
153
Станишев отива в ЕП заради новата ситуация след евровота
Снимка: архив, БТА

Сергей Станишев няма да подаде оставка като лидер на БСП, въпреки че се отказа от парламента и ще стане евродепутат.

„Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер на БСП, но БСП има нужда от промяна, от нова енергия, ще продължа битката за силна левица, която може да решава проблемите на хората, вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила, мобилизация и енергия на БСП“, коментира той, след като стана ясно, че вчера е подал заявление в НС за прекратяване на пълномощията му като народен представител, въпреки че около изборите многократно заяви, че няма да отиде в Брюксел.

Сега обаче обясни решението си с отговорностите, които има като президент на ПЕС.

Още по темата
„Аз оглавих европейската листа на БСП като знак за лидерство и поемане на отговорност, а не заради намерение да ставам евродепутат, новата роля, в която влизам, е заради новата ситуация след евроизборите“, заяви Станишев.

„Най-лесно е да си хвърлиш оставка, но аз винаги съм изхождал от това кои действия са полезни за партията, това са моите водещи критерии, винаги съществува опция за оставката“, коментира още Станишев.

Той отрече слуховете, че името му се спряга за еврокомисар.

„Никога не съм се ръководил от своя собствен интерес, нямам никакви властови амбиции, за мен водещото е БСП, на която съм лидер, и интересите на страната“, увери социалистът.

Според него БСП е постигнала „нещо почти невъзможно“ на последните парламентарни избори, защото между 2009 и 2013 г. имаше „една власт, която беше авторитарна и постави под въпрос много фундаментални въпроси за европейското развитие на страната, но БСП не беше смачкано“.

„За последната година пък работим за това да се върне нормалността в държавата, този процес на излекуване не е лесен, защото има много интереси – икономически, политически, в различни сектори, които влияят на политиката и това оставя сериозно притеснение в БСП“, коментира още Станишев.

Той добави, че ПЕС не можа убедително да спечели изборите в Европа и след като остана втора политическа сила след ЕНП, означава, че социалистите няма да могат просто да налагат левите политики в Европа, а ще трябва да ги отвоюват в трудни преговори с ЕНП.

Станишев съобщи, че е предложил Атанас Мерджанов за мястото му като председател на Парламентарната група на левицата.

„Той има много политически и парламентарен опит, диалогичност, за да говори с другите парламентарни групи“, мотивира се лидерът на БСП.

В заключение лидерът на левицата съобщи, че Петър Курумбашев, който отпадна от ЕП, след като той става евродепутат, се е отнесъл с разбиране.

Според Станишев след евроизборите ситуацията в Европа е много динамична и преговорите не са шега работа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
25
 
! Отговори
baba преди 9 години
Ами да вече не е сам, има деца, трябва да мисли за тях. Та няма да ги остави в порутената држава я, той за какво се труди толкова много, да натрупа парички и после хайде в бяла Европа там ще си гледаме дечицата и после като онази Достена ще се опитаме да ги направим ръководители. Просто и ясно, а бедните - те винаги го ....... с вятъра. Докато бабичките и *** ни определят ръководителите, все ще е така!!!
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заради голямата заплата според мен.
26
1
 
13
 
! Отговори
до Марто преди 9 години
Бе я не се лъжи. Гласувай направо за ДПС. Ще вземе Атака да не влезе в парламента, язък ти за гласа.
25
0
 
15
 
! Отговори
до "гост" преди 9 години
Ти напрау изби рибата с тез твойте от "ценностен" по-"ценностен" политици.Да ти кажа невярвам да има толкова *** човек. Я си от гей дружинката, я ти плащат, я подкрепяш родата...
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев няма къща в Швейцария. Гагаузов -също. ТЕ нямат. Само техните офшорки.
23
21
 
1
 
! Отговори
Марто преди 9 години
Ще гласувам за Атака ...
22
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Според мен не требва да оди никъде ,а да стой тук и да си яде попарата която сам си е надробил ,напуска кораба , бяга ,спасява се мизерника .А хората който остават тук ,които излъга безочливо, КАК ДА ЖИВЕЯТ в държава която е фалирана от него точно?ТУК ТРЯБВА ДА СТОИ и да му се вземат всички имоти и пари да го видя как ще оцелява мизерника
21
0
 
22
 
! Отговори
оооо преди 9 години
гейчо пайди в масква не в европарламентаукраинска *** продажна
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, нали набират колонизатори на Марс с еднопосочен билет? Там няма ли да им трябват опитни политици.
19
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страхлив и долен крадец,бяга от отговорност
18
1
 
19
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Бях се притеснил, че ще напусне лидерското място и ще вземе да се повъзстанови тая проклета червена олигархична партия.Браво СтаниШеф. Така партията си остава само с купените гласове и тия на бабичките дето са толко застреляни, че и на телефонен измамник ще дадат парите си. Каквито сте и ти и Моника и Мая и гаджето и военния министър. А тия бабички намаляват, идват поколенията които ползват интернет.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като отиде у Щвейцарията, да си вземе дистанционното. Да за може да упражни отговорността да управлява другарите от разстояние, разбираш.
16
2
 
33
 
! Отговори
666 преди 9 години
СТАНИШКА СМЕНИ ДРОГАТА. ОТДАВНА СИ НЕАДЕКВАТЕН НО СЕГА ВЕЧЕ СИ И СМЕШЕН.МОНИКА НЕ ТИ ПОДАВА ВЕРНИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ.
15
1
 
25
 
! Отговори
Dan преди 9 години
Явно го е страх от поетите ангажименти /кеш/ към определени енергийни кръгове и си мисли ,че като отиде в Брюксел ще му се размине-аз не съм убеден, но като човек го разбирам, и аз да съм се нагушил с кинти и да съм обещал,че нещо ЩЕ СТАНЕ, А ТО НЕ СТАВА с такива сериозни играчи...тук изобщо не става въпрос, че трябва да връща пари,предполагам ,че е готов да ги върне с наказателна лихва...тук става въпрос, че енергийните играчи губят много пари ако не им мине потока!!!Ама ние как да се спасим!?!
14
1
 
25
 
! Отговори
нана преди 9 години
Ти си за психиятрията Хамстер какъв Мерджанов пак злобар като теб . Спрете да тормозите народа *** неден .БСП ще я заличите . Но по -добре за народа. Да ви няма затриите се от инат.
13
2
 
38
 
! Отговори
пак преди 9 години
ТОЧНО ОТ ОТГОВОРНОСТ БЯГАШ СТАНИШЕВ! Та нали след грандиозната ви манипулация в Костинброд,след реваншисткото и омразно отношение към Герб,след всички лъжи и опорни точки ще трябва да отговаряш на неудобни въпроси,които Ти Станишев все избягваш!? Та,за ад не те страхуват затова бягаш,бягаш май точно от ОТГОВОРНОСТ!
12
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гошо...ТъпотоНИКОГА ГЕРБ И ДПС ТЕ ЩЕ НИ ЗАКОПАТ
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А каква е новата ситуация? 15/15 ли? Помниш ли какво казваше в Шоуто на Слави, наглецо? Пропагандата ти преди няколко месеца бълваше едно и също - няма да бягаш в европарламента, това ще е бягство, оставаш тук на всяка цена, не си бил страхливец. А новите реалности какво предполагат? Ти си един изпечен крадец, манипулатор, мошенник и страхливец. Каквото си обещал никога не се е случвало, а каквото си казвал - винаги е ставало обратното. Чудя се как има хора, които ти вярват..
10
3
 
19
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Това нещо ме успокои. Щом остава главатар на бсп, значи скоро последният ще затвори вратата на тази фирма за източване на България !!! станишев, не бъди мек, остани главатар !!!
9
2
 
37
 
! Отговори
До баби и дядовци преди 9 години
Виждате ли вашият човек какво прави?!? Нали пенсии щеше да ви дава? Нали парите не бяха важни за него?!? Надявам се вече да не гласувате за БСП, защото ви излъгаха по най-лошия начин и нямат никаква доблест! Дори не могат да си признаят грешките!