България брани "Южен поток" в отговори до Брюксел

Кабинетът одобри становището ни по наказателната процедура
94
 България брани "Южен поток" в отговори до Брюксел
Снимка: архив, Ройтерс

България изпраща на Европейската комисия становището си по „Южен поток”. На редовно заседание днес кабинетът одобри позицията на страната ни по образуваната от Брюксел наказателна процедура за българския участък от газопровода.

В официалното уведомително писмо от 3 юни 2014 г., с което е стартирана процедурата по нарушение, Европейската комисия повдига три въпроса, по които изразява опасения за възможно нарушаване на законодателството на ЕС.

Още по темата
Те са определянето на „Южен поток България” АД за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение с Русия, свързано с проекта, и възложени от „Южен поток България” обществени поръчки.

С позицията си правителството представя аргументи и мотиви в подкрепа на вземаните от българската страна решения по повдигнатите от Брюксел три въпроса, съобщиха от правителствената информационна служба.

Управляващите посочват, че със сключеното през 2008 г. междуправителствено споразумение не са предоставени изключителни права, концесия или обществена поръчка на „Южен поток България” АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията.

Създаването на дружеството с решение на МС през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство.

По отношение на възлаганите от дружеството договори не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи.

Официалното уведомително писмо от ЕК е първи етап от досъдебната фаза при процедурата за нарушение на законодателството на ЕС, като на България е даден срок от един месец да изложи съображенията си по трите въпроса, който изтичаше на 4 юли.

Проектът на позиция е разгледан от Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет на 23 юни 2014 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: МСЮжен потокЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевТи си доста елементарно парче. Да ти дават, да има лапане Кой и какво да ти дава е мой, ти си доста босичак. Не искаш ла ти дават работа, а искаш май само да ***.
34
13
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ако разрешим Южен потоп... - играем ляво на украинците, а това не е в наша полза... - нека не забравяме, че те са дали най-много жертви за нашето освобождение...
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да позволим България да бъде замърсена и отровена чрез добива на шистов газ. ЮVП. ще го има.А Странджа/Василев е луд!
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И става интересно. Единната еврогейска политика е все по-неединна. Скоро еврогейският съюз ще се разпадне и всяка страна ще може да има независима политика в свой интерес.
31
5
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен 30Обясни ми, ако обичаш - защо да слагаме две канелки на една бъчва... - особено, ако това ще ни струва много скъпо...
30
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В последно време Злия Чичо Сам е най голямия инвеститор в ЕС с над 650 млрд$ , а РФ е ивестирала едва около 2.4 млрд.$.. Интересно кой ще изберат за партньор европейците за в бъдеще. На Южньй Паток не му се отваря парашута над Европа... Янките няма да позволят газовия и корупционен терор на товаришчите от Кремъл върху Европа да се задълбочи.. Всичко зависи от събитията в Украйна и как ще продължи примирието за да няма още санкции... но за Патока няма да има живот - факт!
29
1
 
11
 
! Отговори
до СРАНДЖАТА преди 9 години
Клатят ти само бръмбарите в главата, хохлите искат ЕК да прецака нас, тъй като сме първата държава на пътя на газпровода, който ще им отнеме короната в транзита, а краварите им играят втора цигулка, заради геополитическите си интереси. Затова идваха сенаторите им у нас да натиснат България да замрази проекта.
28
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖА до Странджа преди 9 години
Извинявай, дублирал съм те.
27
9
 
2
 
! Отговори
Странджа преди 9 години
Южноевропейците винаги са били долни русофилистични ***. Не случайна НАТО е Северно атлантически пакт, а не южноатлантически, където живеят червенушките *** от Словения, Австрия, Унгария и Италия, кланящите се на Руската ***.
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не България а българските ***! има голяма разлика.Това правителство вече трябва да е подало оставка защото е нелигитимно и да идва служебно
25
8
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До до СРАНДЖАТАС тях *** играят по правилата... - а нас ни клатят яко, особено ако *** са на власт... - панимаеш таварисшч...
24
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток е абсолютно ненужен за България. България трябва да скъса всякакви връзки с Русия - колкото по далече от Русия, толкова по близо до цивилизацията. Нашите приятели американците от Шеврон ще ни разработят в газовите шисти и хем ще ни продават газта на нас, хем и ЕС ще снабдяват. Така че, Южен Поток е абсолютно ненужен и само безумец може да си помисли, че нашите комисари в Брюксел ще ни разрешат да строим Южен Поток.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАСтранджа не така и аз съм привърженик на герб ама тръбата не синя или червена достатъчно държави на запад от нас го желаят те не са по глупави от нас.Ясно е че става дума за печалбите от изграждането къде да отидат
22
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво представлява "Южен поток"? Това е рекордно скъп газпроводен проект на стойност 16 млрд. евро (подводната част само се оценява на 10 млрд. евро), който най-вероятно ще излезе още по-скъп, защото у нас никой никога не е забранявал раздуването на сметките. Най-главното обаче е, че това ще бъдат пари, безсмислено хвърлени на вятъра.
21
14
 
2
 
! Отговори
Странджа преди 9 години
Италия, Австрия, Гърция, Словения, Сърбия и Унгария са долни рубладжийски русофилистични ***! Само червендулестите *** и червените ковмунистически *** искат южен поток
20
8
 
1
 
! Отговори
ьцж преди 9 години
Никакви атомни централи и потоци не трябва да има през България. Ако ще им транзитните такси трябва да са солени. Това .е. Това е единствено схема за изнудване. искате нещо. то е на съответната цена, обаче реалната която ще платите е многократно пъти по-висока, Така е за всичко в живот.а .Ограбване издигнато го колосални размери за да могат едни хорица да се нагушат със злато преди да дръпнат шалтера.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАДо Василев 3Дублирал съм те... - извинявай...+++++++++++Сам ли си говориш, СТРАНДЖА/Василев????
18
1
 
16
 
! Отговори
до СРАНДЖАТА преди 9 години
Значи Италия, Австрия, Гърция, Словения, Сърбия, и Унгария са рубладжии според твоята логика. Ти чуваш ли се бе изпилен мозък?
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абееее, руснаците все ще ни мачкат като сме гадни мижитурки!Видяха от КабинетО, че Сърбия и Австрия смело се изправиха и защитиха Южен поток, и наш'те сега си пратиха становището, в което се защитават.....Ах!
16
13
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До до СРАНДЖАТА"Не цяла България, а само шепа сороски *** са против изграждането на газопровода"...Само шепа рубладжии са за изграждането на газопровода... - защото са дали дума на таварисшч ***... - не безвъзмездно разбира се...