ГЕРБ обеща да е конструктивна опозиция до 6 август

Цветанов зове управляващите да ограничат назначенията
102
ГЕРБ обеща да е конструктивна опозиция до 6 август
Цветан Цветанов. Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ ще се държи конструктивно като парламентарна опозиция до 6 август, когато Народното събрание ще бъде разпуснато, обеща зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Той обясни, че има решение на депутатите на политическата сила зам.-председателят на парламентарната група Цецка Цачева да участва в заседанията на Председателския съвет в НС и да се определят за приоритетни тези законови промени, които са консенсусни и няма да предизвикат напрежение в парламента.

Още по темата
„Ако не може да се постигне консенсус, ще сме конструктивни и гъвкави в оставащия месец в парламента“, добави Цветанов.

Депутатите от ГЕРБ още утре ще внесат промени в Закона за МВР, с които искат той да влезе в сила от 1 януари 2015 година, въпреки че реално новите разпоредби действат от днес.

Основните мотиви на опозицията са, че липсват пари за реализирането на новите правни норми, както и че управляващите се готвят да направят кадрови промени в системата, които да обслужат техните интереси.

„Изпълнителната власт ще назначи с една бърза процедура в 12 без пет нов главен секретар на МВР“, предупреди Веселин Вучков.

Според него това обаче ще е директна конфронтация с останалите политически сили и с цялата професионална общност.

Цветан Цветанов уточни, че за нов главен секретар за следващите пет години се готви настоящият Светлозар Лазаров, който обаче според него се е провалил при няколко акции в това число и в Лясковец, където психично болен мъж застреля барета.

Цветанов призова управляващите да ограничат назначенията през предстоящите седмица-две.

Опозицията алармира още, че въпреки че законът влиза в сила от днес, е нужно да се изготвят многобройни подзаконови актове, а нито един от тях не е готов.

„Това е първият Закон за МВР в най-новата ни демократична история, в който няма подходящ срок за узнаване от всички служители в цялата система за сигурност, обикновено е имало между 3 до 6 месеца срокове за узнаване, а така се процедира с всеки нов закон, който трябва да уреди новите отношения в която и да е обществена сфера“, коментира и Красимир Ципов.

Той обвини управляващите, че са приели набързо закона преди изборите за ЕП през май, за да привлекат на своя страна полицаите с обещания за социални придобивки, но в същото време целта е една - „да се сложат само свои хора в МВР“.

Според него сега вече нито един служител в системата не е сигурен дали неговата структура ще остане, или няма да бъда премахната или влята в друга с новия правилник за дейността на МВР, който трябва да бъде приет заради законовите промени.

Освен това заявените социални придобивки са за сметка на стотиците служители, които за тази една година бяха пенсионирани или съкратени, обвини още Ципов.

„Влизането на закона в сила показва цялостния провал в сектор „Сигурност“, заключи Цветан Цветанов.

Според него закриването на ведомствените столове и бюфети, което беше част от социалната политика през последните години, има за цел да се осигурят кетърингови фирми от чиито заведения само да могат да пазаруват полицаите.

Той разкритикува и предишните законови поправки, с които ГДБОП се вля в ДАНС.

„Резултатът, който имаме сега, е докладът на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора, където много ясно е посочен провалът на правителството в това отношение“, коментира Цветанов.

Бившият вътрешен министър смята, че парламентът няма възможност за контрол върху МВР и специалните служби.

„Ако имахме нормален парламентарен контрол, щяхме да имаме изпреварваща информация за това, което се случва в държавата, а това което се случва последната една седмица с банките, е провал на специалните служби“, разкритикува той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Борисов определено му избиха чивийте от жажда за власт, този не е нормален!
72
1
 
3
 
! Отговори
Korektor преди 9 години
Да, много са констуктивни, колкото и до сега :-)
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аве тоя с форма на германски картоф в главата защо още не е в затвора??Герберасти гнусни ,след 5 октомври нацяло ще изчезнете ,долни американскислуги.
70
1
 
7
 
! Отговори
4avdar преди 9 години
BOLE6E LI ? CVETANOV
69
1
 
11
 
! Отговори
Спеца преди 9 години
Бойко и конструктивно са съвместими само докато трупа пачки !За друго не го търси !Като го слушах в събота какви ужаси и призиви говори ...лелеее , ами той се е разболял за власт !А и го знаем колко държи на думата си !
68
7
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
И оня продажен съдия с треперещите ръце... - да знаете - не е болен от паркинсон...
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В нормална държава този *** щеше да къса билети на някоя тоалетна, а не да дава изявления по медиите.
66
1
 
17
 
! Отговори
Дичо преди 9 години
Аз призовавам Цветанов да влезе в затвора където му е мястото! А конструктивна не е дума която ГЕРБ и знаят значението!
65
1
 
14
 
! Отговори
UFSY преди 9 години
Съда не се ли притеснява, че г-н Цветанов може да иде на гости на братя избеГалеви?Щом туй каже, че е пладне веднага си гледам часовника...
64
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
После България не била демократична На кой затворник ще му дадат думата
63
3
 
11
 
! Отговори
Кънчев преди 9 години
Боко излезе тарикат момче, скри се, а остави тоя глупчо си ходи като роботче насам-натам и да ръси глупости. Явно скоро ще му спират и на Цецо тока.
62
4
 
18
 
! Отговори
фют преди 9 години
Идва края на Цв.Цв. и Бокича. Единия вече е подсъдим с няколко дела, а другия най-вероятно ще пукне от затлъстяване преди да го осъдят, но и това е някаква справедливост.
61
2
 
12
 
! Отговори
Az преди 9 години
ПАЗИ НИ БОЖЕ ОТ НОВИ РЕФОРМАТОРИ, НОВИ ВЪЗРОДИТЕЛИ, НОВИ НАЦИОНАЛИСТИ, НОВИ ПАТРИОТИ И Т.Н.Т.Н. С ЕДНА ДУМА ПАЗИ НИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ.И НЕ ИМ ПРОЩАВАЙ ЗАЩОТО ТЕ ЗНАЯТ КАКВО ВЪРШАТ СРЕЩУ НАРОДЕЦА.
60
2
 
15
 
! Отговори
Белене преди 9 години
Такива едно време ги пращаха да чукат камъни в Белене...Ама по времето на Престъпната Псевдо-Демокрация, която ни я докара СДС-то /ако въобще някой го помни вече това ***/, такива още им дават думата...И от престъпния режим на СДС-то, които сринаха страната за рекордните 10-тина години никой не влезе в затвора.За сравнение, на турците даже 500 години не им стигнаха...
59
2
 
10
 
! Отговори
chach преди 9 години
a sled 6 avgost kakvo 6te stava.da ne napuskate politikata.
58
3
 
23
 
! Отговори
санчо преди 9 години
Цветанов е главата на мафията. Или Боко е главата, а той ***, но са свързани здраво.
57
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо отново започнахте да ни показвате грозното лице с празната глава. Тъкмо го бяхме позабравили и нещата отиваха към нормализиране.
56
2
 
22
 
! Отговори
ak47 преди 9 години
Кой последно е собственик на фирма Гроб, милиционера или мутрата?
55
2
 
16
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
Цецо знае, че адвокатът на братя Галеви има опит в измъкването на престъпници, затова и той си го избра.
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ти вярвам Цецо, шест пъти "не".