ГЕРБ обеща да е конструктивна опозиция до 6 август

Цветанов зове управляващите да ограничат назначенията
102
ГЕРБ обеща да е конструктивна опозиция до 6 август
Цветан Цветанов. Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ ще се държи конструктивно като парламентарна опозиция до 6 август, когато Народното събрание ще бъде разпуснато, обеща зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Той обясни, че има решение на депутатите на политическата сила зам.-председателят на парламентарната група Цецка Цачева да участва в заседанията на Председателския съвет в НС и да се определят за приоритетни тези законови промени, които са консенсусни и няма да предизвикат напрежение в парламента.

Още по темата
„Ако не може да се постигне консенсус, ще сме конструктивни и гъвкави в оставащия месец в парламента“, добави Цветанов.

Депутатите от ГЕРБ още утре ще внесат промени в Закона за МВР, с които искат той да влезе в сила от 1 януари 2015 година, въпреки че реално новите разпоредби действат от днес.

Основните мотиви на опозицията са, че липсват пари за реализирането на новите правни норми, както и че управляващите се готвят да направят кадрови промени в системата, които да обслужат техните интереси.

„Изпълнителната власт ще назначи с една бърза процедура в 12 без пет нов главен секретар на МВР“, предупреди Веселин Вучков.

Според него това обаче ще е директна конфронтация с останалите политически сили и с цялата професионална общност.

Цветан Цветанов уточни, че за нов главен секретар за следващите пет години се готви настоящият Светлозар Лазаров, който обаче според него се е провалил при няколко акции в това число и в Лясковец, където психично болен мъж застреля барета.

Цветанов призова управляващите да ограничат назначенията през предстоящите седмица-две.

Опозицията алармира още, че въпреки че законът влиза в сила от днес, е нужно да се изготвят многобройни подзаконови актове, а нито един от тях не е готов.

„Това е първият Закон за МВР в най-новата ни демократична история, в който няма подходящ срок за узнаване от всички служители в цялата система за сигурност, обикновено е имало между 3 до 6 месеца срокове за узнаване, а така се процедира с всеки нов закон, който трябва да уреди новите отношения в която и да е обществена сфера“, коментира и Красимир Ципов.

Той обвини управляващите, че са приели набързо закона преди изборите за ЕП през май, за да привлекат на своя страна полицаите с обещания за социални придобивки, но в същото време целта е една - „да се сложат само свои хора в МВР“.

Според него сега вече нито един служител в системата не е сигурен дали неговата структура ще остане, или няма да бъда премахната или влята в друга с новия правилник за дейността на МВР, който трябва да бъде приет заради законовите промени.

Освен това заявените социални придобивки са за сметка на стотиците служители, които за тази една година бяха пенсионирани или съкратени, обвини още Ципов.

„Влизането на закона в сила показва цялостния провал в сектор „Сигурност“, заключи Цветан Цветанов.

Според него закриването на ведомствените столове и бюфети, което беше част от социалната политика през последните години, има за цел да се осигурят кетърингови фирми от чиито заведения само да могат да пазаруват полицаите.

Той разкритикува и предишните законови поправки, с които ГДБОП се вля в ДАНС.

„Резултатът, който имаме сега, е докладът на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора, където много ясно е посочен провалът на правителството в това отношение“, коментира Цветанов.

Бившият вътрешен министър смята, че парламентът няма възможност за контрол върху МВР и специалните служби.

„Ако имахме нормален парламентарен контрол, щяхме да имаме изпреварваща информация за това, което се случва в държавата, а това което се случва последната една седмица с банките, е провал на специалните служби“, разкритикува той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Цецо, добър виц, "конструктивна опозиция". Наясно ли си, че досега с действията си показахте, че сте детруктивна опозиция и няма правителство, което да може да управлява, докато вие сте опозиция?
32
3
 
9
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
Има - да се продаваш за долари.
31
11
 
1
 
! Отговори
До платените писачи преди 9 години
Няма по-голямо падение от това да се продаваш за рубли!
30
7
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Действайте другариВасилев е отправял заплахи, че в знак на протест ще скочи в селския си нуждник... - с главата напред...
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странджа, *** на почивка в Наречен!Ще пише ли в тази "история" как Боко разтрива ушите на Т. Живков?Ще пише ли, че на цв. баща му е бил шофьор на...Животът не е тона, което твоят *** приема за хубаво, това е липсао на всякакъв интелект и за това откликвом за последно на инфантилната ти слепота.
28
14
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен"до Осранжата,Цветанов и Борисов доказаха,че са просто едни мародери,готови да минат през трупове за да се доберат до власт,доказват го всеки ден"...Това е мотото на тоя сайт... - на това плесенясало червено блато Днес бг... - но ако се разходиш из интернет пространството ще разбереш истинското отношение на българските граждани към ГЕРБ... - питаш ме защо влизам тук... - ами да хвърлям камъни в блатото...
27
4
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Пиши, пиши, драскай СТРАНДЖА,ако не пишеш-няма манджа!
26
5
 
16
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 9 години
хахахаха тия се сетиха да се държат като конструктивна опозиция.. 1 година повтаряха,че работата на опозицията е да саботира работата на Народното събрание, сега вече се сетили,че трябва да се държат конструктивно.. Гербери.. вие освен да седнете на сложената маса и да изядете всичко, след което да станете и да си заминете, подавайки оставка, друго не можете да направите.. Какво сте изградили до сега.. на фона на откраднати 10 милиарда имаме 100 км магистрала и една зала за 50 милиона..
25
4
 
15
 
! Отговори
PIO преди 9 години
Може ли да задам един въпрос? Преди 2 месеца това лице беше осъдено на 4 години лишаване от свобода. Не трябва ли вече да е в затвора, вместо да ръси глупости по медиите? Или БГ-гражданите имат наистина много къса памет?
24
13
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
2022 година... - матура по "Най-нова история на република България"...тема: "Изкореняването на комунистическата напаст по българските земи и ролята на Бойко Борисов и Цветан Цветанов в нейното осъществяване"...
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАда предимно с начлна педагогика в силистренски институт,явно трудно контактуваш с прилично образовани хора,за да видиш,какво е отношението им към ***
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Осранжата,Цветанов и Борисов доказаха,че са просто едни мародери,готови да минат през трупове за да се доберат до власт,доказват го всеки ден
21
3
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Конструктивни,конструктивни но внимавайте да не ви покачат.
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гербераската наглост и некадърност нямат край. Това е ясно. Въпросът е, какви са прогнозите днес на маг Боко за пазарите. Да купуваме или да продаваме?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toz naistina e ujasno tup no....krade, tika po arrstite uspeli bixnesmrni koito iznudvashe za holqdi evro, podslushvashe za ds iznudva, zaedno s Mozuko ot Bankq smazvashe uspeshniq biznes, faliraha 150 000 firmi, prevurna MVR chastna firma za koeto I zapochnaha da go sudqt. Sega shtql da pude polojitelen I konstruktiven!?! Ima li koi da mu vqrva kato se znae, che spomogna na BUDA da otkradne ot matriala si samo...4milqrda.
18
9
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Анонимен"до ОСРАНЖАТА,по скоро бърка в раните на анти комунистите,неграмотници ГЕРБерски"...От коя долна махала или паланка си ти и дрОгаря Василев... - нали сте наясно, че 22-та най големи града и области са дали гласа си за ГЕРБ, освен това най-голяма подкрепа имат измежду хората с висше образование, най-голяма подкрепа имат измежду младите... - а *** и селяните като теб знаеш кого подкрепят...
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
интересно защо бившият главен секретар,Калин Георгиев,сега пази имотите *** Цветелинка,респективно ***,като шеф на vip секюрити,явно е просто домашният им пудел,трябва се трудоустройва
16
2
 
7
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
Добър ден! Нещо по интересно за народа!?
15
3
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Пребоядисан комунист срещу преименуваните комунисти-това го има само у нашенско!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 11Ти също ще бадеш пенсионер и ще сърбаш с голяма лъжица това, което натнвориха твоите ментори - безработица и замразени доходи. Ще пищиш след една година по-силно от днес, защото никой не е застрахован, че няма да увисне на врата на баба си. Ако не са данъците, които плащат пенсионерите, благодарение на собствеността, придобита при социализма, голямата ти уста ще млъкне много скоро. Този ден приближава, ще го доживееш, пожелавам ти го!Гласувай за мутра и ще получиш всичко!