Скандал за ремонта на бюджета, ГЕРБ плаши, че напуска НС

Три парламентарни комисии отложиха обсъждането на актуализацията за утре
Обновена: 17 юли 2014 09:18 | 16 юли 2014 17:50, Камелия Цветанова
122
Скандал за ремонта на бюджета, ГЕРБ плаши, че напуска НС
Снимка: архив, Reuters

ГЕРБ заплаши, че напуска парламента, след като днешното заседание на три парламентарни комисии, на което трябваше да се приеме предложената от правителството актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет, завърши със скандал.

Оказа се, че БСП е готово да подкрепи промените в бюджета на Касата, но не и предлаганото от правителството увеличаване на нивото на държавния дълг с допълнителни 3,425 млрд. лв., от които 2,7 млрд. лв. за стабилизиране на ситуацията с КТБ, а 725 млн. лв. да останат като буфер от следващите две правителства тази година.

Още по темата
Социалистите обявиха, че не са знаели за увеличаването на дълга и ревизията на приходите с 500 млн. лева.

Жельо Бойчев от БСП дори поиска предложенията за промените в двата бюджета да се гласуват отделно, което на практика е невъзможно, защото бюджетът на НЗОК е записан и в Закона за държавния бюджет.

Заради това Цецка Цачева от ГЕРБ поиска да знае какви точно са намеренията на левицата, а Петър Кънев от БСП й отговори, че червените депутати ще се събират утре рано на заседание и ще вземат решение.

Заради това председателят на парламентарната бюджета комисия Йордан Цонев от ДПС предложи заседанието на трите комисии да се проведе утре следобед.

Очаквано тази идея разгневи опозицията, защото приемането на двете актуализации трябваше да е в началото на заседанието на НС утре.

„Провеждайте заседания, ние няма какво да правим тук, търсете „Атака“ да ви прави кворума, както една година правихте, приемайте си промените и се оправяйте“, скочи Цачева. Тя определи поведението на БСП като подигравка не само с опозицията, ами с цялото общество.

„Това е пълен хаос, при който се поставя под въпрос изобщо съществуването на държавата, какво ще прави служебен кабинет без средства“, коментира Цачева.

Според нея вероятно целта е да се протака във времето подаването на оставка на правителството.

След заявката на ГЕРБ да не участва в заседанията на парламента, под въпрос остава дали изобщо той ще работи до 6 август, когато трябва да се разпусне Народното събрание, защото без опозицията няма да има кворум.

Финансовият министър Петър Чобанов коментира, че един ден отлагане не е фатален. Според него явно има нужда от още консултации с политическите сили. Той увери, че има време и актуализациите могат да бъдат приети и следващата седмица. Оказа се, че само ДПС подкрепя актуализацията и на парите за НЗОК, и на държавния бюджет.

От ГЕРБ настояват за НЗОК да се отпускат не само 225 милиона лева, както предлага правителство, ами 328 милиона, както и да се вдигне още дългът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: актуализацияГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
До стефан преди 9 години
Държавата отдавна е преминала в затихващ режим, ама виж червената партия ,която е докарала толкова злини на България за последните 25г , отдавна трябваше да я закрият.Да не говорим за производното и *** , която вкара част от Бия направо в 19 век
69
0
 
3
 
! Отговори
стефан преди 9 години
Сутринта двама платени социолози предричат голяма победа на Герб на предстоящите избори. Ако това се случи и се върнат на власт Б.Б. Ц.Ц Ц.Ц. и партизанската внучка Л.П. България трябва да я закриваме. И тъй като те цяла година плащаха с народни пари протестите, сега ще им бъде върнато със същите камъни и нашата подина ще влезе в някакьв порой от който няма излизане. Затова българи гласувайте за всички други само не за Герб.
68
0
 
4
 
! Отговори
бивш Гербаджия преди 9 години
Герб не разбирате ли,че вече почнахте да си губите гласоподавателите. С тези си действия ни става напълно ясно какво се опитвате да направите.... Продължавайте по този начин и на есен никой няма да гласува за вас. Аз вече не съм ваш гласоподавател, много бързо ме загубихте покрай глупостите на бойко за КТБ и опита ви за кражба сега в бъдеще!!!! Долни сте !!!
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Махнете го този лудия от компютъра .Той си е за 4 ти километър.Цял ден ще има да смърди !
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите са доказали , че са предателска и антинародна партия.Който им се хващал на номерата , винаги в крайна сметка е бил изиграван Пълна дистанция на ГЕРБ, щото итях ще ге завлекат в кюпа
65
6
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 110: С Бойко Борисов е невъзможно да се постигне съгласие за каквото и да е било. Той ако днес се съгласи за нещо, утре се отказва. Така че от тия консултации наистина полза няма.
64
5
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
От ГЕРБ искат пак да могат да изхарчат 4 милиарда както по време на тяхното правителство и затова искат да се увеличи максимално държавния бюджет. Всеки може да управлява, като харчи готови пари, които предното правителство му е оставило. Да осигуриш рист на икономиката обаче е по-тридна задача. Това с Дянковщина не става.
63
1
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Докато се коментира само КТБ,ДПС слага ръка върху българските земи!!!Четете промените в сайта на Народното събрание!Законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи от 3.07.2014 с ВНОСИТЕЛИ :ЛЮТВИ АХМЕД МЕСТАН, РАМАДАН БАЙРАМ АТАЛАЙ, ТУНДЖАЙ ОСМАНОВ НАИМОВ, НЕВИН ХАЛИЛ ХАСАН, ДЖЕВДЕТ ИБРЯМ ЧАКЪРОВ, ПЕТЯ НИКОЛОВА РАЕВА.Чрез Общинските служби по земеделие,които са в ръцете на ДПС!Скандал след скандал -НАПУСКАЙТЕ И РАЗПУСКАЙТЕ !!!
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е 104,за някои-опорни точки,за други-опорни пачки.Ти кое предпочиташ?
61
0
 
10
 
! Отговори
прав си 103 преди 9 години
На някой май не му изнася да се разнищи истината за банките докрай.Що така,бе Миме?Даже и закон си гласуваха да не се плямпа против банковите машинации.За празни приказки-затвор.За пълни джобове-потупване по задницата и живот като в журнал.
60
1
 
22
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Абсурдистана се тресе от абсурди вече 25 години!!! Едно и също слушаме четвърт век преход - кризи, банкови фалити, големи борчове и затягане на колани, ***, килоти и тем подобни! Лицата които ограбват парите от банките и народа респективно се знаят, известни са с огромния лукс в който се ширят и обикалят света с парите на нас - абдалите, но не са известни само на прокуратурата...и те така ве4е 25 години!!! Народа го баламосват с кебапчета по изборите и сладки приказки за розово бъдеще...
59
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се целуваш с Местан и после да викаш, че не е вярно е повече от инфантилно. Тази опорна точка просто е гнила и не работи. БСП-ДПС-Атака ще останат в историята как се фалира България само за една година. След октомври не знам Станишев, Орешарски, Местан, Пеевски и Искров с каква охрана трябва да са. Работата е много спечена. Този път май ще е много зле.
58
0
 
14
 
! Отговори
вени преди 9 години
AБСОЛЮТНО. СЪМ ПРОТИВ ДAВAНЕ И НA. СAМО ЛЕВ ЗA БAНКИ!!!!БОЖЕ,МИЛИ! ТA ТОВA СA МИЛИAРДИ! ДAЙТЕ ГИ ЗA ИКОНОМИКA,ЗA ТУРИЗЪМ,СAМО НЕ ПAК В НЕЧИИ ДЖОБОВЕ И ПAК ДA СМЕ ДAНЪКОПЛAДЦИ НA ОТКРAДНAТИ ПAРИ!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народно събрание или депутатско събрание?Разчупете оковите в съзнанието си,освободете ума си!!
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ГЕРБ а Цецка-баба Ягата плаши!Боко нищо не е казал!Те сега са заедно с ДПС.Дали са комунистите от ГЕРБ,или предателите от АТАКА с турците все едно!
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Театър..
54
5
 
3
 
! Отговори
РАЗ ДВА преди 9 години
бойко и герб да гласуват и ктб да отваря по бързо че вече не се трае
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде изчезнаха Мая Матросова и кутев-скриха се вдън зема след лидерът -беглец?
52
4
 
8
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
БСП предлага да се изплатят депозитите над 200 хиляди лева. За това са необходими 2 милиарда лева. Ако след време друга банка се установи, че е в същото положение като КТБ, и при нея ли ще се изплатят депозитите над 200 хиляди лева. Ами още една.... От къде пари другари.Или е важно вие да си получите парите-това ли ви е социалната политика.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Занимавате ни с ТИКВЕНИЦИТЕ от народното събрание , а няма новини за войната в Украйна - пълна тишинаТам имаме няколко стотин хиляди етнически българи как не ви е срам ?