2,7% дефицит се залага с ремонта на бюджета

Увеличението на "дупката в хазната" ще е със 725 млн. лева
Обновена: 16 юли 2014 14:17 | 16 юли 2014 13:15, Веселина Йорданова
27
2,7% дефицит се залага с ремонта на бюджета
Финансовият министър Петър Чобанов Снимка: архив, БТА

Дефицит от 2,7% се залага с актуализацията на бюджета за 2014 г., съобщи финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на Министерския съвет. Така увеличението на „дупката в хазната“ ще е със 725 млн. лева, или с 0.9% от БВП.

С 225 млн. лева да се актуализира бюджетът на НЗОК, предлага правителството на парламента.

Още по темата
Заложените приходи се намаляват с 500 млн. лева. Намалените приходи касаят най-вече ДДС от вноса, обясни министърът.

Кабинетът предлага на парламента и увеличение на тавана на дълга с 3.4 млрд. лева.

Това е един буфер, който може да не бъде изразходен и съдържа в себе си 725 млн. лева допълнителен дефицит, и останалите 2.7 млн. лева са за възможности за предприемане на мерки за осигуряване на стабилността в икономиката и финансовата система, каза министърът.

По думите му този буфер ще покаже, че държавата застава зад стабилността на финансовата система и ще продължи да го прави дори при смяната на правителства и при служебен кабинет.

Предвижда се и допълнителна възможност за даване на държавна гаранция в размер на 2 млрд. лева за Фонда за гарантиране на влоговете в банките. В преходните и заключителните разпоредби се предвижда самият фонд да може да емитира дълг.

Министърът заяви, че актуализацията на бюджета цели единствено гарантиране на гъвкавост и възможност служебното правителство да работи нормално при липса на парламент.

Той напомни, че решението за ремонт на бюджета на държавата и на този на НЗОК е политическо, взето след консултациите при президента.

Чобанов заяви, че актуализацията няма аналог, тъй като досега не си спомня отиващо си правителство да поеме отговорната позиция и да осигури гъвкав буфер за правителствата, които идват след него.

Тя не противоречи на тезите, които сме излагали до момента, но ситуацията изисква подобни решения, коментира той.

Финансист номер 1 подчерта, че общественото доверие е ключово за финансовата стабилност на страната. По отношение на ситуацията в здравната система Чобанов каза, че правителството настоява НЗОК да приложи дисциплиниращи мерки в системата.

По думите му кабинетът не си „играе с живота на хората“ и затова предлага актуализация на бюджета на НЗОК. 200 млн. лева са предвидени за болнична помощ, а останалите 25 млн., с които бюджетът на Касата ще се актуализира, ще отидат за осигуряване на лечението на онкоболните. Той подчерта обаче, че не може финансовият ресурс за здраве непрекъснато да се увеличава, а срещу него да не стои отговорна реакция.

Министърът призна, че за да осигури този недостиг, правителството е щяло да свие допълнително разходите на министерствата при продължаващ мандат. Сега дефицитът в НЗОК ще бъде за сметка на общия бюджетен дефицит.

Чобанов подчерта, че дефицитът в държавния бюджет може да се вмести и в първоначално заложения, но зависи как ще се управлява този ресурс.

Министърът призна, че винаги има опасност от свръхдефицит, заради което да се задейства и процедура от ЕК, но подчерта, че всичко зависи от това как рисковете ще бъдат управлявани.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Joro преди 7 години
Това не са просто политици, това са факири!
22
7
 
1
 
! Отговори
Хора преди 7 години
Оххх, колко повече да ви уври главата, че това правителсво РАБОТИ!!!
21
4
 
2
 
! Отговори
Отврат преди 7 години
Герб пък искали 7!?!? Тия, добре че няма да се върнат ва власт, че не ми се мисли
20
4
 
2
 
! Отговори
Работа преди 7 години
Чобанов заяви, че актуализацията няма аналог, тъй като досега не си спомня отиващо си правителство да поеме отговорната позиция и да осигури гъвкав буфер за правителствата, които идват след него.
19
3
 
10
 
! Отговори
11.5 МИЛИАРДА преди 7 години
ЕГАТИ ЗА ГОДИНА И ПОЛОВИНА 11.5 МИЛИАРДА ЗАЕМ ТОЗИ ПЪТ ЧЕРВЕНИТЕ ИЗБИХА ВСИЧКИ КЪТНИЦИ СПЕТЕ СИ СПОКОЙНИ ДА ВИ Е ЧЕСТИТО
18
6
 
2
 
! Отговори
tankist преди 7 години
И СЕГА ГЕРБ КАТО ПОИСКАХА 6 МИЛИАРДА А НЕ 3.4 КО ПРАИМ НАЛИ ДО СЕГА РЕВАХТЕ ПРОТИВ *** ПОЧВАЙТЕ ДА РЕВЕТЕ ПРОТИВ ПОЖАРНИКЯРА. КАК ВИ СЕ СТРУВА 6 МИЛИАРДА А.
17
2
 
6
 
! Отговори
x преди 7 години
Майко мила ... еб... ни майката .. за пореден път няколко милиарден заем.. Абе в тая държава живеят ли българи въобще ,на никой ли не му пука .......
16
3
 
14
 
! Отговори
Killuminati преди 7 години
Нов държавен дълг от над 3.4 млрд. лева - червените кхмери искат тотално да рухнат държавата!
15
2
 
16
 
! Отговори
Ей Богу !!! преди 7 години
Чубака от Червената Мъглавиня как се е захилил доволно, фалираха държавата ей Богу за само 1 година и половина! И това го правят вече за Четвърти път, но сега биха дори собствения си рекорд за бързина!
14
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А, това за банките си трайте.Няма политик , който да не е вложил на депозит пари в банката на Василев.Дето се казваще сутрин е при Станишев , на обяд при Борисов и вечерта при Местан.
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекрасна снимка на най-голямото недоразумение в новата българска история...При толкова емитиран заем, сега залат 2.7% дефицит, като ще се наложи да се променя закона, който повече от 10 години казваше дефицит до максимум 2%. Но те това го могат защото са социалисти...Историята го показва, че след тяхно управление винаги държавата е на колене.И да не забравите да си ги изберете пак, разбира се, след това ЕС да упреквате за избора си. С такива ***, мизерията ви е гарантирана, защото са.....
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре де, къде отидоха над 7-те милиарда, изтеглени като заем досега???
11
2
 
15
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Бесилката се приближава....
10
1
 
14
 
! Отговори
ИСТ преди 7 години
Банка фалира-голям смях .Министърчето подава ръка за още.
9
1
 
9
 
! Отговори
Сали преди 7 години
Ауууу, то бива, бива *** ама този еша си нема. Да пази Господ. Чукайте на дърво докато му гледате еврейския сурат.
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нов заем от МВФ и Световна банка за около 20 милиарда евро ще успокои богатите вложители и ще закърпи бюджета за спасяване на банките. После след 3-4 години ЕС и САЩ ще опростят заема както стана и с Гърция.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Данъци,осигуровки,винетки,такси,20 % ДДс от всяка стока и услуга,глоби,актове,фишове..се вливат в държавата..Няма пари,няма,няма..
6
15
 
5
 
! Отговори
БУДА-ла преди 7 години
Ето ви сега Крадливата Псевдо-Демокрация в действие!Излъгахте се по Измамниците от СДС-то и развалихте Хуманния Комунизъм, при който имаше хляб и работа за всички Честни и трудолюбиви хора...Скачахте дирижирано по митингите, , контролирани от едри Миризливци, защото който не скачал бил червен?!Сега Демократично ще гладувате и ще се чудите как да изкарате месецаСдС-то разруши толкова за рекордния срок от 10-тина год, колкото и турците не успяха за 500 г Ама щом е партия, не било престъпление?
5
2
 
14
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 7 години
"Съпругата на Цветлин Йовчев - Милена Йовчева е финансов директор и главен счетоводител на подготвяната за одържавяване банка "Креди Агрикол" и в настоящия момент. Тя остава на този пост по нареждане на вътрешния министър, въпреки установените нарушения". Е драги сънародници сега стана ли ви ясно , защо Йовчев прати въоражени полицаи в КТБ , точно така познахте, за да я фалира и жена му да стане собственик без пари. Когато Гамизов го написа преди два дни , червените тролове викаха не е вярно ами сега....
4
2
 
22
 
! Отговори
Банкер преди 7 години
Сега вече Гамизов го каза. Цялата уйдурма е жената на Йовчев да придобие банката , а Пеевски да не връща кредитите. Ето защо нахлуха полицаите като слон в стъкларски магазин. Цацаров тебе не те ли е срам, и ти ли Бруте. Пак се потвърди, че БКП-БСП с помоща на ДС крадат парите на хората чрез банките. Така направиха 1997 г. и сега се пробват.