Скандал за ремонта на бюджета, ГЕРБ плаши, че напуска НС

Три парламентарни комисии отложиха обсъждането на актуализацията за утре
Обновена: 17 юли 2014 09:18 | 16 юли 2014 17:50, Камелия Цветанова
122
Скандал за ремонта на бюджета, ГЕРБ плаши, че напуска НС
Снимка: архив, Reuters

ГЕРБ заплаши, че напуска парламента, след като днешното заседание на три парламентарни комисии, на което трябваше да се приеме предложената от правителството актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет, завърши със скандал.

Оказа се, че БСП е готово да подкрепи промените в бюджета на Касата, но не и предлаганото от правителството увеличаване на нивото на държавния дълг с допълнителни 3,425 млрд. лв., от които 2,7 млрд. лв. за стабилизиране на ситуацията с КТБ, а 725 млн. лв. да останат като буфер от следващите две правителства тази година.

Още по темата
Социалистите обявиха, че не са знаели за увеличаването на дълга и ревизията на приходите с 500 млн. лева.

Жельо Бойчев от БСП дори поиска предложенията за промените в двата бюджета да се гласуват отделно, което на практика е невъзможно, защото бюджетът на НЗОК е записан и в Закона за държавния бюджет.

Заради това Цецка Цачева от ГЕРБ поиска да знае какви точно са намеренията на левицата, а Петър Кънев от БСП й отговори, че червените депутати ще се събират утре рано на заседание и ще вземат решение.

Заради това председателят на парламентарната бюджета комисия Йордан Цонев от ДПС предложи заседанието на трите комисии да се проведе утре следобед.

Очаквано тази идея разгневи опозицията, защото приемането на двете актуализации трябваше да е в началото на заседанието на НС утре.

„Провеждайте заседания, ние няма какво да правим тук, търсете „Атака“ да ви прави кворума, както една година правихте, приемайте си промените и се оправяйте“, скочи Цачева. Тя определи поведението на БСП като подигравка не само с опозицията, ами с цялото общество.

„Това е пълен хаос, при който се поставя под въпрос изобщо съществуването на държавата, какво ще прави служебен кабинет без средства“, коментира Цачева.

Според нея вероятно целта е да се протака във времето подаването на оставка на правителството.

След заявката на ГЕРБ да не участва в заседанията на парламента, под въпрос остава дали изобщо той ще работи до 6 август, когато трябва да се разпусне Народното събрание, защото без опозицията няма да има кворум.

Финансовият министър Петър Чобанов коментира, че един ден отлагане не е фатален. Според него явно има нужда от още консултации с политическите сили. Той увери, че има време и актуализациите могат да бъдат приети и следващата седмица. Оказа се, че само ДПС подкрепя актуализацията и на парите за НЗОК, и на държавния бюджет.

От ГЕРБ настояват за НЗОК да се отпускат не само 225 милиона лева, както предлага правителство, ами 328 милиона, както и да се вдигне още дългът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: актуализацияГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
14
 
! Отговори
Пациент преди 9 години
България ще се оправи ако сега в момента сложат решетки на НС и го преименуват Централен Сифииски Затвор.
9
6
 
10
 
! Отговори
Пожарникар Генералск преди 9 години
Когато Боко беше на власт валутния резерв се изпари.Къде е ? - питат го журналистите.А Боко вика-Пенсионерите го изядоха!Сега Боко се точи да идва пак на власт.Има валутен резерв и сигурно пак пенсионерите ще го "изядат" - та затова бърза горкия...
8
19
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Слушайте ГЕРБ!Бойко ще ви направи европейци!За начало ще направи заплатите европейски, за да имате парички да внасяте!Само гласувайте всички за ГЕРБ!
7
5
 
22
 
! Отговори
драго преди 9 години
В затвора трябва да влязат не в парламетна тези мизерници.
6
4
 
16
 
! Отговори
бохема преди 9 години
По добре тези мошенници не трябва да взимат никкави решения
5
2
 
16
 
! Отговори
поръчителя преди 9 години
Заема взимате и харчите Вие,Плащаме ние!
4
4
 
22
 
! Отговори
митко преди 9 години
Само реват ,много са се объркали като си мислат,че пак ще се върнат на власт ,те затова толкова искат да се увеличат парите за да могат една година да краднат като за последно ,защото повече няма как да искарат ,този път ще бъдат убити с камъни не само изгонени,
3
3
 
30
 
! Отговори
отвратен преди 9 години
Всичкият *** во главе с Тикви, Станишевци, Догановци и прочее трябва да бъдат изметени завинаги!
2
27
 
13
 
! Отговори
левскар преди 9 години
ГЕРБ са прави , защото *** се събраха да гласуват спасяването на паричките си заровени там , а ГЕРБ дойде за да не затворят болниците , а ЧЕРВЕНИТЕ МЕДИИ се счупиха да раздуват глупости как ако не се спаси КТБ щяло да е верижна реакция , да ама за тези дето шмекериха , а да ВИДИМ как ще фалира Райфайзен Уникредит , ДСК или Париба.Ама нали алчните чичковци трябваха да се добутат до мекерето на Доган , както той ги е посъветвал а сега вземете си 100хил евро за по един нов джип за спомен
1
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб искат актуализация на бюджета над 7 милиарда, малко им била 3р5 млрд! Затова не са съгласни. Ще им се да ги излапат и тях, както излапаха 8млрд за 3г, плюс 1р5 милиарда от здравната каса!