Павлова: Промените в НК за банките няма да видят бял свят

ГЕРБ няма да ги подкрепи на второ четене
Обновена: 17 юли 2014 11:29 | 17 юли 2014 11:28, Анисия Иванова
72
Павлова: Промените в НК за банките няма да видят бял свят
Лиляна Палова. Снимка: архив Булфото

Промените в Наказателния кодекс за банките няма да видят бял свят и ГЕРБ няма да ги подкрепи, защото „не са добри не стават”. Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Предложението на БНБ, предвиждащи разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между 2 и 5 години, бяха внесени от Йордан Цонев (ДПС) и минаха на първо четене в парламента вчера с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Павлова обясни, че това, което партията е направила вчера, е в резултат на постигнатото съгласие на Консултативния съвет при президента. Ние си изпълнихме ангажимента от КС да се приемат необходимите промени, предложени от БНБ. Но нашият ангажимент беше съпътстван с искането за оставка на ръководството на БНБ, обясни тя.

Още по темата
Тя беше категорична, че ГЕРБ няма да подкрепят промените в този вид на второ четене, защото очевидно няма воля да бъдат направени. "Още преди казахме, че текстовете в този вид не стават, не са добре формулирани", отсече тя.

Тя обясни, че на първо четене се приема духът на закона, а между първо и второ четене се прецизират текстовете, и добави, че въпреки вчерашното гласуване ГЕРБ продължават да искат оставката на управителя на БНБ Иван Искров.

Павлова определи като абсолютна манипулация тезата за „прегръдка” между ГЕРБ и ДПС.

Тя смята, че с решенията относно КТБ ще трябва да се изчака, за да се получи цялата необходима информация, а не да се спекулира. Първо, да се види какво е финансовото състояние на банката, да се види кой има вложения, да се види дали това са бели пари, за които са платени данъци, да се приспаднат лихвите, да се направи една сериозна такса за теглене и чак тогава да се види дали банката със собствени средства и активите, които има, не може да се разплати, обясни Павлова.

Тя алармира, че във фонда за гарантиране на влоговете няма пари. Необходими са 3,6 милиарда лв., за да бъдат покрити гарантираните влогове, а във фонда има 2,1 млрд. лв. Фондът е създаден пред години и не е допълнен до необходимия размер, обясни Павлова и се обърна към Асоциацията на банките, като предложи тя в дух на солидарност да подпомогне да се запълни фондът. Той се пълни с пари от банките и техните такси, уточни тя. „Това е първото, което искаме. Другият вариант е да се вземе заем“, допълни тя.

По отношение на състоянието в държавата и искането за актуалиризане на бюджета Павлова е убедена, че страната  е пред крах. По думите й за една година това управление струва около 10 млрд. лв. на данъкоплатците нови задължения.

Според Павлова искането на ГЕРБ за 7% дефицит и близо 7 млрд. дълг. е въз основа на анализ на състоянието на всички сектори в държавата. "Това, което искаме, е да се каже в какво финансово състояние е държавата", допълни тя.

По думите й запълването на дупката в здравеопазването не решава проблемите в енергетиката, БДЖ  и много други сектори. По техните разчети БДЖ е със задължения 8 млн. лв, НЕК – 1,5 млрд., предстои да загубим делото за още милиард и половина евро по отношение на "Белене", 380 млн. лв. са само неустойките за "Южен поток", изброи тя.

Настояваме да се направи анализ за реалното финансово състояние на страната, след което да се тегли заем, който да попълни дупките. Искаме да сме наясно пред какво ще бъде изправено едно служебно правителство, аргументира Павлова вчерашното решение на партията й да не подкрепят актуализацията на бюджета, предложена от БСП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
леле мале мазна шия
40
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Най-светлия ден за страната ни ще е когато ГЕРБ изчезнат от политиката завинаги
39
0
 
4
 
! Отговори
Деси преди 9 години
Ако ГЕРБ се върнат на власт бъдещето на страната би било много мрачно и ужасно
38
0
 
2
 
! Отговори
Илия преди 9 години
Всички в тази псевдопартия обаче започват да усвояват наглия манталитет на Бойко и да говорят небивалици
37
0
 
2
 
! Отговори
Лора преди 9 години
Представителите на ГЕРБ до един обаче са лъжци и комици
36
0
 
3
 
! Отговори
Росен преди 9 години
Павлова ако продължава така да дебелее, скоро спокойно ще замести Фидосова
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземете тук тези 666 милярда златни таланта и завинаги горете в ада.Взехте си своите лихви от КТБ,но забравихте вашия прител Рашидов.Гербаджийската *** не признава ни турци,ни българи.Мачка като пияна мечка всичко наред в името на парата.Глупаците вярват на Бойко,а той пак няма да плати на 80%от фирмите щом настъпи момента на неговата власт и пак ще крадне милярд от здравеопазването. После пак ще бие шамари на Русия и накрая Русия прибра бияча им при себе си,за да им покаже бъдещето им.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще минат хиляди години и герберските прасета,пак ще молят на колене Сина Божии -Иисус Христос да им позволи да обсебят прасетата.Тъй като Господ прощава ще им позволи отново да обсебят свинете и да се хвърлят през скалите и всички до едно да се издавят.Днес обаче герберски *** е обсебил мутри,полицаи,пожарникари, каратисти, псевдо специалисти и истински крадци(Бойко,Бисеров,Пеевски,Цветанов).Анатема на Бойко,които си мисли,че ще мине метър.Анатема на тази *** майка-Павлова.
33
2
 
1
 
! Отговори
mgs преди 9 години
Те и БСП си правеха сметките, че като свалят ГЕРБ, ще спечелят с малко, но завинаги и бяха най-умните.
32
0
 
4
 
! Отговори
lol преди 9 години
По-важно ви е да гласувате държавата да покрие всички депозити, включително тези над 100 000 евро. Цял закон ще вкара БНБ само за да си вземат Вежди, Костов и другата *** милионите. А дълговете ще ги плащат и нашите правнуци. *** проклета, и Бойко и Доган и Местан са чарвени ДС-та.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая и друг път се е изказвала,тъпата, мислете много добре какво ще правите на изборите!!!!!!!!!!!!
30
3
 
9
 
! Отговори
Побеснял Българин преди 9 години
..... Ало , Павлова , чия внучка или роднина си........ че стигна толкова "НАГОРЕ" в "Политическата си кариера"?!?! Има , разбира се , и още два варианта....... Баща ти е един от "ОСНОВНИТЕ СПОНСОРИ" на "ГЕРБ" или......... колко чаршафа си омачкала на "правилните хора" за добра политическа кариера ?!?!.............. Искам да гласувам за ПАРТИЯТА - МАЙКА и Бай Тодор ( жалко че много от тях вече НЕ са между живите!....) а не за ИЗРОДЕНИТЕ И РАЗКЛОНЕНИЯ - ГЕРБ , БСП и ДПС.... :(((( !
29
3
 
8
 
! Отговори
rustam преди 9 години
ЛИЛЕНЦЕ ПИЛЕНЦЕ ЖЕЛАЯ ТИ ДА БЪДЕШ ПРЕГРЪЩАНА ОТ ВСИЧКИ ДЕПЕСАРИ ТИ СИ КОРАВА ГЕРБАДЖИЙКА
28
4
 
11
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ако гласувате за тази дама, значи доста сте го закъсали и в спалнята ви няма дамско бельо... И как се докарахте до това положение?)
27
1
 
7
 
! Отговори
Петков преди 9 години
Др."Драмбозова", ама много си нагла!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом си чревоугодник и ядеш по три баници на закуска гориш в ада.
25
8
 
3
 
! Отговори
Bank de Vank преди 9 години
Лила е права, иначе Борисов влиза за 10 години в затвора и тази държава ще продължи да съществува и да измъчва гражданите си!
24
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спри да говориш.*** ***,герберска ***.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички се бояха от него.Беше луд и късаше вериги.години тормозеше хората и всички в селото го знаеха-като луд човек.Затова и живееше в покрайнините.Един ден в това село дойде Спасителя.Лудия,като го водя от далеч започна да вика и грухти:-Позволи на нас,легиона да влезем в тези прасета.Христос простря ръка над обсебения,а прасетата се хвърлиха през скалата.И всички видяха,как лудия стана кротък като агънце.Минаха хиляди години и Бойко и Павлова ще коленичат и молят отново Спасителя.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахахахаха, до вчера ставаха, днес бацю реши, че не стават и всите гейбарони в един глас. :)))))))))))Ама на него кой знае какво ще му дойде на акъла до довечера.