Решено: Депутатите пратиха кабинета "Орешарски" в историята

180 народни представители бяха "за" оставката, 8 "против", 8 се въздържаха
Обновена: 24 юли 2014 14:17 | 24 юли 2014 12:11,
170
Решено: Депутатите пратиха кабинета "Орешарски" в историята
Пламен Орешарски и кабинетът му Снимка: БТА

Парламентът прие оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски.

От 196 депутати, участвали в гласуването, 180 бяха „за“, 8 - "против", а други 8 се въздържаха. 

Това стана ден след като премиерът подаде оставка в деловодството на парламента след малко повече от година управление.

Още по темата
Министерският съвет ще изпълнява функциите си до назначаване на служебния кабинет.
"За" оставката на кабинета гласуваха 93-ма депутати от ГЕРБ, 40 от "Коалиция за България", 30 от ДПС и 14 от "Атака". Осем народни представители от левицата бяха "против". Въздържаха се седем депутати от "Коалиция за България" и един от ДПС. Решението беше посрещнато с ръкопляскания и със ставане на крака от депутатите от ГЕРБ.

Министър-председателят и министрите му бяха освободени от парламента след кратки дебати между партиите. Единственият лидер, който се включи в тях, бе този на ДПС - Лютви Местан.

Председателят в оставка на БСП Сергей Станишев и шефът на „Атака“ Волен Сидеров не дойдоха за оставката на кабинета в парламента. Станишев вече не е депутат, а Сидеров е на предизборна обиколка в страната.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пропусна изказванията, защото излезе от парламента малко след началото на дебатите с думите: „Имам малко работа“. После обясни, че не иска да слуша партийни речи, и се върна за гласуването.

След гласуваната оставка на кабинета на ход е президентът Росен Плевнелиев. Той трябва да връчи мандати за съставяне на правителството, а след като според очакванията те бъдат върнати, да назначи служебно правителство, което да подготви предсрочните избори на 5 октомври. Очаква се новият служебен кабинет да стане ясен в началото на август. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I sega Maq Obshtata shte povede partiqta maika :(
105
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да спрем 7-ми блок АП-1000+ да- не(там ще се изгарят световните запаси от плутоний 239/240 тъй като не могатда бъдат съхранявани по друг начин и не стават за военни цели, но същевременно ще произвеждат стандартните продукти на делене цезий стронций и т.н 212 изотопа които се посипаха върху цяла Европа от чернобил)
104
14
 
15
 
! Отговори
джо преди 9 години
Размина им се боя засега на герберите и взеха да си показват рогцата. Тая година февруари може да се падне октомври- ноември. Пак ще летят камъни, видяло се е...
103
0
 
4
 
! Отговори
ктб преди 9 години
къде са ми праичките
102
10
 
11
 
! Отговори
енки преди 9 години
Лилито Павлова щяла да е следващия премиер. Точно човек, който не може да контролира теглото и нагона си, реши да оправя държавата. Мъка черна, мъка герберска дебелогъза...
101
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА СПРЕМ ЮЖЕН ПОТОКДА +НЕ -
100
12
 
7
 
! Отговори
аз преди 9 години
И сега кво? Избори, подобна конфигурация и подобно правителство. И няколкостотин милиона хвърлени на вятъра.
99
4
 
8
 
! Отговори
До BG преди 9 години
Оо не се притеснявай ще се върне вожда ти само първо медиите трябва да ни убедят че е неизбежен заем от МВФ 10-15 млрд. и така ще се засили. Ама нали на него ще му ги подарят а ние ще ги връщаме.
98
12
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Това правителство заема почетното 4 място в листата на най-некадърните. А Боце, който за сега заемаше призовото второ място по вредност и некадърство ще прави втори опит, че да подобри постиженията на Жан Виденов
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кукла на конци.Спряха им еврофондовете и южен поток. и кукловода не е доволен. ще извади нови кукли.
96
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА НЕ ДОПУСНЕМ ПОВЕЧЕ БСП В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
95
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи, бате Бойко ще ви направи европейци!За начало ще ви направи заплатите европийски, за да отидете да видите как живеят БЕЛИТЕ хора в Европата!Само гласувайте за ГЕРБ!
94
7
 
3
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 години
Отиват си едни партийни некадърни кърлежи, очакваме следващото издание. Предвид тенденцията всяко следващо е по-лошо, по-некадърно и по-корумпе.
93
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарияПо добре фашисти, но никога комунисти
92
7
 
14
 
! Отговори
BG преди 9 години
Аз нещо не съм разбрал или предсрочните избори са чак октомври ! Е, питам тъпите комунисти - от къде на къде Борисов щял да се върне ?! Ми нали 1 година ни управлява доцент по икономика, от големи по големи експерти ! Нали икономиката била дръпнала и ... Добре, значи хората са доволни от вас ! Значи на изборите - пак ще имате мнозинство ! Къде точно е сега проблема, *** ?! И защо непрекъснато твърдите че ГЕРБ щял да се върне на власт ?! Хайде някой да ми обясни тия простотии комунистически
91
6
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Още стадото има как да се дои, стриже и мъчи....Вие гласувайте!И вЕрвайте в светлия капитализъм!
90
6
 
17
 
! Отговори
Hahah преди 9 години
Бойко ви бат отсега взе да мисли колко милрд. ще му трябват. Ей сега ше видите кон боб яде ли.
89
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много са развълнувани всички от оставката на правителството.Сега ще си направят една почивка 2месеца на морето,ще ни окрадат с изборите след това,и на есен с нова песен са пак във властта.Каквото и да прави Бойко не може да събере повече гласове от БСП и ДПС. Е,ще сменят министрите да си мислим че ще е по-добре,но разлика в живота ни едва ли ще има.Ааа,може да вдигнат минималната с 10лв и пенсиите с 3лв.А за тока че ще скочи с 50-100%-това е друга тема.Да ни е честита оставката на Орешарски
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ренета Инджова говори по БНР!Слушайте!
87
14
 
20
 
! Отговори
Колев преди 9 години
Не ви хареса премиера да е финансист? Ами хубаво, сега ще видите футболиста и турците какво са ви приготвили, глупчовци!