Оставката на българския кабинет може да е проблем за Газпром

Руски печат: "Южен поток" може да не бъде пуснат до края на 2015 г."
Обновена: 25 юли 2014 14:05 | 25 юли 2014 09:46, Елка Василева
109
Оставката на българския кабинет може да е проблем за Газпром
Снимка: архив, Reuters

Оставката на българското правителство може да стане сериозен проблем за Газпром и проекта за газопровод "Южен поток", твърди в анализ руският "Комерсант".

До октомври в България ще управлява технически кабинет без достатъчно пълномощия за сериозни решения, а след това на власт може да дойде проевропейска коалиция. Съответно има риск, че Газпром няма да свари с пускането на "Южен поток" до края на 2015 г., посочва вестникът.

През юни премиерът Орешарски "под натиска на САЩ обяви, че замразява строежа, и започна консултации с Еврокомисията, настояла за проверка на обстоятелствата във връзка с търга", припомня изданието.

Още по темата

"Техническото правителство, назначавано от президента, ще има право да преговаря за "Южен поток", но решенията му ще трябва да бъдат одобрени от парламента, а президентът Росен Плевнелиев (представител на ГЕРБ и привърженик на евроатлантическия курс) има право на вето", посочва изданието.

"Комерсант" припомня, че именно при управлението на ГЕРБ "бяха замразени и отменени руско-български проекти – АЕЦ "Белене" и петролопроводът Бургас-Александруполис", а "в сряда бордът на БЕХ не успя да вземе решение "Газпром" да кредитира с 620 милиона евро българската отсечка от "Южен поток". "Газпром" и Европейската комисия не коментират положението.

Редица източници на "Комерсант" смятат, че съдбата на "Южен поток" ще се решава "съвсем не в България" и общо взето няма значение кой ще дойде на власт.

Един от източниците се съмнява, че София - дори с ново правителство и на фона на западния натиск, ще се откаже от газопровода. Ако спре транзитът през Украйна, ще пострада България, която почти няма алтернативни доставчици, а сумите от транзита и преференциалните цени за газа от "Южен поток" може да понапълнят бюджета.

Друг източник припомня, че през 2009 г. Бойко Борисов настояваше договореностите за "Южен поток" да бъдат анулирани и строежът му да се отложи с няколко години. Експертът Валерий Нестеров от руската "Сбербанк" допуска, че пусковият срок на газопровода може да бъде отложен с една година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Добре че бяха нашите братя освободители американците да ни освободят от 5 десетилетно руско робство. По младите не знаят каква мизерия беше преди 89та - хората нямаха работа - 90% безработица, нямаше образование нито здравеопазване, 99% живееха в бедност и гладуваха а партийната върхушка тънеше в охолство, нямаха собствени жилища при комунизма а живееха по две семейства в една комунална квартира. А сега банките дават ипотеки, хората имат жилища и всички живеем богато и щастливо като европейци.
31
2
 
0
 
! Отговори
макето преди 9 години
тоя шът не се майтапя чувам за цени 200$ за барел нема газ и се таквия народни благинки
30
5
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 9 години
Аз не мога да разбера защо са напъните на руските *** след като нищо добро не виждаме от Русия Нито пари за магистрали дават нито за пречиствателни станции нито за земеделие Половината Българите се препитават от запад Младежта учи на запад Значи имат само заробващи функции като Белене и южен поток
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 32Прочети малко позаинтересовай се от някои неща.Не Русия затвори блокове на АЕЦ, не Русия ни нарежда с какви сортове семена да садим ,не Русия ограбва България.Русия е изявила желания за инвестиции на стойност 15 милиарда но правителството нищо.Не Русия има бази у нас, за които никои нищо не знае, не Русия има концесия за добив на злато с 1.5 % такса за България . А като бях на морето пълно с руски туристи ,американци няма няма и да има така че ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ПОСЛЕ МИ ГОВОРЕТЕ.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие ни докарахте това правителство, проблемът си е ваш.
27
0
 
4
 
! Отговори
До Turgovskiq преди 9 години
Русия също трябва да знае това, мой човек!
26
4
 
6
 
! Отговори
Turgovskiq преди 9 години
Трябва да разберат тея от САЩ и от ЕВРОПА че тука лежи лъв не мишка,че тука юнаци се раждат а не гейове, че нашия глас трябва да се чува и да се съобразяват с него,че ние сме БЪЛГАРИ които им писна да ни мислят за парче земя,че ние сме на това място и ще защитаваме интересите си и земята и БЪЛГАРИЯ !!!!!
25
4
 
12
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Естествено, че ще е проблем. Режима на Опустошарски беше правителство на Газпром. Оттам дойдоха парите за пуча миналата година и за черната кампания срещу Герб. Сега като дойде ЕС ориентирано правителство на Газпром няма да му е толкова комфортно на наша територия и ще трябва да играе по правилата.
24
2
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Само се чудя какво се спори тука!? "Южен поток" си е мерене на п.ките можду русия и европа, в частност САЩ. Ние тука като "държава" може да се каже, че осигуряваме само и единствено дупе което да н.дърви малко това дето ше мерят! От нас като "държава" нищо не зависи по тоя именно проект!!!
23
8
 
5
 
! Отговори
Turgovskiq преди 9 години
Който е против южен поток е много ограничен умствено.Нещо от което ще има голяма полза за България трябва да е приоритет а не да се забразява.Срам ме е че не дойде на власт някой който няма да следва заповедите на САЩ а ще мисли за България и за нейното добро.Писна ми от мекотели.Трябва ни ново правителскво да защитава българите а не да е марионетка на САЩ.
22
1
 
10
 
! Отговори
Pavlov преди 9 години
До Анонимен 23Кой сте Вие, че се изказвате от името на целия Български народ. Кой Вие е упълномощил да говорите от мое име или още си мислите че БКП= НАРОД. Надявам се това никога повече да не се повтори.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗатва ли спечелиха - Нищо не са спечелили, защото нямат мнозинство.
20
6
 
3
 
! Отговори
Дичо преди 9 години
До Анонимен 22България е против Южен поток, но всъщност кой си ти да казваш, за кое е за и кое против България?
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коалиция на ГЕРБ с костовистите или турците със сигурност ще спре строежа. ДПС работи за интересите на Турция, а ГЕРБ и Костов работят за САЩ и ЦРУ.
18
4
 
8
 
! Отговори
Дичо преди 9 години
Това е добра новина!
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23Затва ли спечелиха на последните избори ( и парламентарни и европейски)
16
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българския народ е за Южен поток и против ГЕРБ. Друг е въпроса, че евентуална война между Русия и Украйна с победа на Русия може да обезсмисли Южен поток.
15
9
 
18
 
! Отговори
От ЮАР преди 9 години
Казвал съм, казвам и сега - южен паток няма да има. Европа не може да зависи от капризите на азиатските колхозници. Европа винаги намира умно решение, какъвто и и да е проблемът. Перки, солари, втечнен газ от оня край на света, нови технологии и материали - решения бол. За какво и е на Европа разни кгб-ешници да и дават наклон - никога няма да стане!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е лесно да съм краварче мамо, а и лъжливо овчарче отгоре на това. Войнички и фалшиви парички са мойта сила, но краят скоро ще ми видят.
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е трудно да обясниш на руснак че ние сме им дали кирилицата така им е промит мозъка