Оставката на българския кабинет може да е проблем за Газпром

Руски печат: "Южен поток" може да не бъде пуснат до края на 2015 г."
Обновена: 25 юли 2014 14:05 | 25 юли 2014 09:46, Елка Василева
109
Оставката на българския кабинет може да е проблем за Газпром
Снимка: архив, Reuters

Оставката на българското правителство може да стане сериозен проблем за Газпром и проекта за газопровод "Южен поток", твърди в анализ руският "Комерсант".

До октомври в България ще управлява технически кабинет без достатъчно пълномощия за сериозни решения, а след това на власт може да дойде проевропейска коалиция. Съответно има риск, че Газпром няма да свари с пускането на "Южен поток" до края на 2015 г., посочва вестникът.

През юни премиерът Орешарски "под натиска на САЩ обяви, че замразява строежа, и започна консултации с Еврокомисията, настояла за проверка на обстоятелствата във връзка с търга", припомня изданието.

Още по темата

"Техническото правителство, назначавано от президента, ще има право да преговаря за "Южен поток", но решенията му ще трябва да бъдат одобрени от парламента, а президентът Росен Плевнелиев (представител на ГЕРБ и привърженик на евроатлантическия курс) има право на вето", посочва изданието.

"Комерсант" припомня, че именно при управлението на ГЕРБ "бяха замразени и отменени руско-български проекти – АЕЦ "Белене" и петролопроводът Бургас-Александруполис", а "в сряда бордът на БЕХ не успя да вземе решение "Газпром" да кредитира с 620 милиона евро българската отсечка от "Южен поток". "Газпром" и Европейската комисия не коментират положението.

Редица източници на "Комерсант" смятат, че съдбата на "Южен поток" ще се решава "съвсем не в България" и общо взето няма значение кой ще дойде на власт.

Един от източниците се съмнява, че София - дори с ново правителство и на фона на западния натиск, ще се откаже от газопровода. Ако спре транзитът през Украйна, ще пострада България, която почти няма алтернативни доставчици, а сумите от транзита и преференциалните цени за газа от "Южен поток" може да понапълнят бюджета.

Друг източник припомня, че през 2009 г. Бойко Борисов настояваше договореностите за "Южен поток" да бъдат анулирани и строежът му да се отложи с няколко години. Експертът Валерий Нестеров от руската "Сбербанк" допуска, че пусковият срок на газопровода може да бъде отложен с една година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
13
 
! Отговори
патрон преди 9 години
До руски агентиспоко след 2 поколения всички ще са " русофоби". Или поне според разбирането на един русофил, ще имат собствен интерес преди руския. Поне след известно време следене в коментарите на този сайт си направих тоя извод. Иначе до колко наистина сме русофоби не мога да кажа. Само че, от малкото руснаци които съм виждал част от тях се държат все едно са си у тях, това ме дразни лично.
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците бързаха да пуснат южен поток преди да са направени връзките с Турция и Гърция за да ни обвържат с договори и високи цени Все си мисля че трябва да стане точно обратното
10
14
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Абе, "тези азиатски ***" съществуват от хилядолетия и цял свят започва да вижда фундаменталната им мъдрост. Ако има някаква дълбока истина, то тя е открита от източния човек. А ние, както сме тръгнали, се отклоняваме от христианските ценности, за втори път в човешката история започваме в поклоните на златния телец и освен втори потоп нищо друго не ни очаква. Ако беше чел библията всичко щеше да ти е ясно, но ти явно си по комиксите. *** си пий колата, че може да е за последно.
9
8
 
8
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
ю.п нямa дa имa, товa вече го проумяхa!
8
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано не се почне строителство с такъв заробващ договор. България трябва да защити интересът си в унисон с европейският. Ако на руснаците не им харесва такава постановка да си търгуват газът със Северна Корея, Китай и който им се навие на имперската политика. Да си им дават милиарди комисионни. На нас не ни трябват мръсни пари. Може да сме боси, но е време да се научим да стъпваме търговски. Само ми е жал за Таско Ерменков, че нищо няма да може да спечели.
7
7
 
18
 
! Отговори
бобо преди 9 години
Глупости,проблем за Газпром!! Проблем за нашите ЧЕРВЕНИ *** от БСП,че немогат да си вземат комисионите!!!
6
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези азиатски *** не трябва да се допускат в България!
5
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина има много национални предатели, руски *** в България. Требе си Пиночет. и стадиони.
4
7
 
3
 
! Отговори
макето преди 9 години
проблем проблем коко да е проблем 10 зелени вежливи човечета и отиде коню в ряката хи хи хи
3
15
 
16
 
! Отговори
въпроси има ли? преди 9 години
Най-вероятно, Джон Маккейн е казал на Орешарски, че ако Орешарски не спре Южен Поток, Джон Маккейн ще нареди на американското посолство в София, да спретне един въоръжен метеж, като в Киев!
2
6
 
11
 
! Отговори
имената преди 9 години
Ето и имената на руски агенти, спонсорирани от Газпром: Арсенал, Шалке 04, УЕФА, ФИФА!
1
9
 
23
 
! Отговори
руски агенти преди 9 години
В България има руски агенти! В България е пълно с руски агенти! Целият народ на България, всички без изключение, са агенти на Русия!