ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета

От БСП посрещнаха вота с "Горчиво"
Обновена: 30 юли 2014 09:23 | 29 юли 2014 20:51,
429
ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета
Снимка: Булфото

ГЕРБ и ДПС прокараха актуализация на републиканския бюджет въпреки несъгласието на БСП. Това стана на първо четене след тричасови дебати по време на извънредно заседание на парламента. От гласували 178 депутати 117 бяха „за“, 61 „против“, „въздържали се“ нямаше. Вотът на ДПС и ГЕРБ беше посрещнат с викове „Горчиво“ от страна на БСП.

Депутатите насрочиха и ново извънредно заседание на 4 август, което да приеме промените в бюджета на второ четене.

Предложението за актуализация на основния бюджет беше внесено от правителството преди по-малко от месец. Заедно с него кабинетът поиска промяна и на бюджета на Здравната каса, който за разлика от републиканския беше подкрепен единодушно от ГЕРБ, БСП и ДПС. „Атака“ отново не присъстваха в пленарната зала.

Още по темата

С актуализацията депутатите приеха увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева. От получените средства 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

Дебатите по промяната в бюджета бързо минаха от спорове за числата в политически сблъсък между ГЕРБ и БСП за това чий е кабинетът и кой трябва да го подкрепи. Както Dnes.bg писа, шефът на групата на социалистите Атанас Мерджанов обвини правителството, ГЕРБ и ДПС, че с актуализацията искат да узаконят един грабеж.

„Доскоро атакувахте кабинета, сега сте готови да застанете зад него, искате или не завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство“, обърна се към ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП. Той се зарече, че след като актуализацията се приеме, ще внесе поправка в закона за гарантиране на влоговете, който ще въведе задължение гарантираните влогове в КТБ да бъдат изплатени до 21 септември.

Делян Добрев от ГЕРБ пък призова социалистите да запазят достойнството на финансовия си министър и да му спестят критиките. „Управляващите извикаха този министър да го критикуват. Ако не сте доволни, трябваше да предложите смяната му“, каза той.

Йордан Цонев от ДПС отрече обвиненията, че партията му е бламирала управляващата коалиция и че формира ново мнозинство с ГЕРБ. „Не ДПС бламира коалицията. Избирателите ви бламираха. Как да продължим да управляваме в тази ситуация“, обърна се той към социалистите. Цонев беше категоричен, че партията му остава зад кабинета до последния му ден и изрази учудване защо БСП се оправдават с ДПС за загубата си на последните избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
3
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До vanko84Кой те кара да вземаш заеми?Къде са националноотговорните ни политици?Какво месиш тук фондове и банки?Ако не са продажниците вътре в държавата,няма кой да те накара да подпишеш.Ако не са комисионите и лакомията на управляващите.Кой от фонда,от световната банка са опрели нож на гърлото ни?Къде са ни предприятията-продадени,къде са хората ни-ще ги заместим с мюслите.Няма изгоден заем.Не съм с промит мозък,икономистка съм и все още мисля трезво и реално.Боли ме от случващото се,но факти
218
3
 
8
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
Борисов нали ви каза преди няколко дни,че само в името на България ще се коалира с ДПС.В името на България раята ще връща 3.5 милиарда повече.Раята ще плати това е ясно но по интересно е,с какво ще се отблагодари ГЕРБ за подкрепата на ДПС.Който има възможност да напуска България за обикновените хора ще стане непоносимо да живеят.Светло бъдеще ще има ама на 32 в петък.
217
2
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 9 години
До vanko84Варг, както и да се маскираш, пак си личи, че си ти. Време е да си ляга шуменския шундек...
216
6
 
6
 
! Отговори
Пицар преди 9 години
До vanko84Бате, ти тая вечер направи фурор, бе. Изписа коментари за 5000 лв. Волен няма как да ти ги плати. Няма кинти вече в Атака. И пици няма да има повече. Хайде разотивай се вече.
215
2
 
0
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
Адаш не имах предвид,папагалите журналисти и медии
214
6
 
13
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Честито на всички привърженици на ГЕРБ!! Ашколсун... това не е истина просто.... всичко е загубено.....
213
3
 
11
 
! Отговори
Голем 2 преди 9 години
Абе народа, на вас няма угодия, бе! Нали уж не искахте БСП? Ето, няма вече БСП. Какво не ви харесва новата власт?
212
5
 
10
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До магивкажи им го те не вярват да не говорим че доганя направи тиквун секретрка на мврплевнята даде ихтар мъсюлманска вечеря покани турците,изгони Българските медии остави само турските,гейбер да си *** да си като гъбено семе не е лесно ,трябва малко акъл за да го разберат
211
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ.................. взима заеми на гърба на народа???!
210
5
 
9
 
! Отговори
ОТЛИЧНО преди 9 години
БОЙКО ДОКАЗА , ЧЕ НЕ Е НУЖНО ДА СИ НА ВЛАСТ ЗА ДА ДЪРПАШ КОНЦИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!!Време е --ДПС ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА!!!!!Време е --ЗА "ЛЯВ ЗАВОЙ"!!!!!!ДНЕС ИЗГРЯВА ЗВЕЗДАТА НА ДОГАН И "народната власт"--за бедните българи ,*** и турци!!!!
209
12
 
3
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Злобните комуно-социалисти много ги боли, че бюджета ще се актуализира. По стар навик БСП-ДС искаха да оставят на следващото правителство обран бостан, ама този път не стана. Б.Борисов е печен и няма да допусне втори път да го прекарат. А виковете , че има нова коалиция е тъпизъм казан от безсилие и злоба. Айде чао другари и не се косете, че изчезвате от политическата карта на България.
208
5
 
1
 
! Отговори
Мукавей преди 9 години
До деловодител в БСПНещо, здраво те е стегнала шапката и не ти се получават лафовете.
207
11
 
16
 
! Отговори
БСП и ГЕРБ = ДПС преди 9 години
И ГЕРБ са на страната на ДПС и и нов заем? Това показва не само, че ГЕРБ и ДПС ще управляват заедно, а нещо повече - те ще продължат да теглят и други заеми и да ги грабят за себе си като не видели, а всичкото това ще го изплащате вие всички дето ще дадете власт на ГЕРБ. Пази Боже ГЕРБ да не се връща на власт, защото ще предизвика дългова криза, инфлация и фалит на държавата. Ще се върнем по времето на Жан Виденов. Очевидно ГЕРБ ще продължи политиката на БСП и ДПС.
206
10
 
13
 
! Отговори
деловодител в БСП преди 9 години
Не искам да тревожа червените ***, но все пак да им кажа една тайна от Позитано. След изборите всички платени сайтове изчезват и остават безработни. Затова вижте сега какво ще измъкнете от Кутев-спина, че той ще е първия уволнен. А за Моника не мислете тя ще се разкъсва между Брюксел и Швейцария където трябва да си наглежда замъка. Айде чао балъци и бързайте да плюете Б.Борисов , че после няма.
205
8
 
11
 
! Отговори
магив преди 9 години
А сега смотани гербаджии само ще си траете.Видехте ли какви дупедавци сте начело с вожда.
204
5
 
9
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Боце се сдуши с ДПС за да спасят КТБ. КТБ е старата им завера, зарад която Боце не подгони Доган - КТБ стана голяма по времето на Боце, а сега грабежът трябва да бъде земетен от старите дружки.
203
1
 
8
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Адашнали затова искаме атака,винаги съм гласувал за тях и пак за тях ще гласувам,тея папагалски приказки за промиване на мозъка не вървят при мене
202
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПОРЕД ЦВ,ЦВ,ЕМИГРАНТИТЕ СА ИЗЯЛИ ФИСКАЛНИЯТ РЕЗЕРВ,ГОСПОДИ ТЕЗИ СА ТОТАЛНО ДАЛИ НА КЪСО
201
0
 
9
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Имам 2 въпроса- защо никой не казва кой обра ктб и защо всички "забравиха" проекта за задължително гласуване? Според мен, както винаги далаверата е чиста и проста като къпан милиционер! Откраднаха 3 млрд от ктб, а сега ще вземат..на наш гръб назаем от сатанистите от световната банка нови 3 млрд. С процента от сделката /между 300 и 500 млн./ герб и дпс ще си платят следващите избори!
200
2
 
6
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Рали1ами те ако ти кажат мвф.или световната банка,че трябват 100 млрд.външен дълг и какво ние трябва да вземем ли,или за по лесно,сринете си икономиката ние ще ви даваме заеми,той народа ще ви го връща,ама че си промит мозък нищо не става от тебе