ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета

От БСП посрещнаха вота с "Горчиво"
Обновена: 30 юли 2014 09:23 | 29 юли 2014 20:51,
429
ГЕРБ и ДПС изолираха БСП, ремонтираха сами бюджета
Снимка: Булфото

ГЕРБ и ДПС прокараха актуализация на републиканския бюджет въпреки несъгласието на БСП. Това стана на първо четене след тричасови дебати по време на извънредно заседание на парламента. От гласували 178 депутати 117 бяха „за“, 61 „против“, „въздържали се“ нямаше. Вотът на ДПС и ГЕРБ беше посрещнат с викове „Горчиво“ от страна на БСП.

Депутатите насрочиха и ново извънредно заседание на 4 август, което да приеме промените в бюджета на второ четене.

Предложението за актуализация на основния бюджет беше внесено от правителството преди по-малко от месец. Заедно с него кабинетът поиска промяна и на бюджета на Здравната каса, който за разлика от републиканския беше подкрепен единодушно от ГЕРБ, БСП и ДПС. „Атака“ отново не присъстваха в пленарната зала.

Още по темата

С актуализацията депутатите приеха увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева. От получените средства 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

Дебатите по промяната в бюджета бързо минаха от спорове за числата в политически сблъсък между ГЕРБ и БСП за това чий е кабинетът и кой трябва да го подкрепи. Както Dnes.bg писа, шефът на групата на социалистите Атанас Мерджанов обвини правителството, ГЕРБ и ДПС, че с актуализацията искат да узаконят един грабеж.

„Доскоро атакувахте кабинета, сега сте готови да застанете зад него, искате или не завършвате като последната парламентарна група, която подкрепя това правителство“, обърна се към ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП. Той се зарече, че след като актуализацията се приеме, ще внесе поправка в закона за гарантиране на влоговете, който ще въведе задължение гарантираните влогове в КТБ да бъдат изплатени до 21 септември.

Делян Добрев от ГЕРБ пък призова социалистите да запазят достойнството на финансовия си министър и да му спестят критиките. „Управляващите извикаха този министър да го критикуват. Ако не сте доволни, трябваше да предложите смяната му“, каза той.

Йордан Цонев от ДПС отрече обвиненията, че партията му е бламирала управляващата коалиция и че формира ново мнозинство с ГЕРБ. „Не ДПС бламира коалицията. Избирателите ви бламираха. Как да продължим да управляваме в тази ситуация“, обърна се той към социалистите. Цонев беше категоричен, че партията му остава зад кабинета до последния му ден и изрази учудване защо БСП се оправдават с ДПС за загубата си на последните избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
8
 
3
 
! Отговори
лекар-психолог преди 9 години
Като си помисля какво да искаме от червените ***, те толкова си могат. Вижте в НС кои са водещите фигури от БСП. М.Миков-пияница , Мая-картечарката-сестра Галева, К.Нинова-съдена за рушвети и т.н. Е какво да ги обсъждаме . Хайде на резервната скамейка и от там в политическото не битие.
238
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СИДЕРОВ ИЗЛЕЗ И КАЖИ КОЙ КОЙ Е НАРОДА ЩЕ ВЪСТАНЕ ДО ДВА ТРИ ДНИ ПАНАГЮРИЩЕ ГОРИ ВЕЧЕ
237
0
 
5
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Рали1и ти какво каза да сложим бойко и дпс.за да продадат малкото ни останало ли,аз мога да ти кажа че само жан виденов беше истинския(но стана случая както сега в киев терориста украйна хунта) политик след Т.Живков
236
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБЕРУГИ КОГА ЩЕ СЛАГАТЕ ***
235
2
 
8
 
! Отговори
Баннг преди 9 години
До политолог То затова миналата година, от пеканост, се скри в американското посолство .Сега се *** предварително сподлагането си на ДПС.
234
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е престъпление, свидетели сме как се теглят излишни заеми, които се крадат. Е със заеми за текущи нужди ли се засилва икономика? Много сте сгрешили, а кризата с банките и инфлацията е близо. Дали ще бъде при ГЕРБ или при БСП, държавата ще изпадне в тази криза по времето на Виденов. След 89-та година имахме всичко и нямаше нужда от заеми, сега нищо не е останало и няма да остане, защото всичко е опоскано и изядено и продължава жестокия грабеж.
233
0
 
5
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
рали аз мисля да си искам или да спра да плащам данъци от заплата за осигуровки още не съм измислил стабилни аргументи и тях ще откажа да плащам па да ме съдят колкото искат ще си вземам парите на каса дреме ми за нап,нои,здравна касаде ида все ми искат пари защо да ги плащам,ако 2-3-4 млн Българи решат като мен онея ще се вразумят
232
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво
231
1
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До vanko84Аз съм спокойна,но май ти не си.Костов-бивш член на БКП.Това за което писах преди това.ГЕРБ управляваха 3.5 г.от всичките 25!Като се вдигнахме миналата година,колко помия отнесохме?Искате социална политика-на този етап в тази бедна опоскана и ограбена държава от свои и чужди,всичко ще се плаща двойно и тройно.Защото грабителите са много,монополите останаха,заемите трябва да се плащат,освен нашите неработещи си внесохме още хиляди ...
230
1
 
8
 
! Отговори
Голям смях преди 9 години
До Деловодител в БСП.Теб да не са те назначили на тази сладка служба бащата на Цачева или дядото на Павлова,че те имат връзки в БКП.В цялата им рода няма никой по долу от ЦК на БКП.
229
1
 
6
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До политологти няма ли да напишеш нещо друго какво от 2 часа пишеш все едно и също
228
13
 
5
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Злобните комуно-социалисти много ги боли, че бюджета ще се актуализира. По стар навик БСП-ДС искаха да оставят на следващото правителство обран бостан, ама този път не стана. Б.Борисов е печен и няма да допусне втори път да го прекарат. А виковете , че има нова коалиция е тъпизъм казан от безсилие и злоба. Айде чао другари и не се косете, че изчезвате от политическата карта на България.
227
3
 
0
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
адаш не са бисери имат си и грешки но кой не е грешник,аз не виждам алтернатива на бсп,дпс и гейберчетата
226
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още не са си вдигнали гащите от секса със ***, а тръгнали да викат "горчиво". Жалки ***, нагли *** и българоубийци!
225
3
 
5
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Рали1питай костов който (изпъняващ планът ранът) трябва да е в изгнание ,питай тея гейбераси,депесарски женки и бесепартите те ще ти обяснята защо като взем 1.5 млрд.икономистите не се вдигнахте,и лекарите,казах че не трябва да се гласува за парии който вече са оглавявали изпълнителната власт,икономист и икономика произлиза от икономия така че го давай по спокойно
224
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ и ДПС винаги са били НАТОвци, те са братя по рождение!Докато БСП без ДПС не биха ги допуснали до властта на никаква цена, заради проруските им симпатии
223
3
 
0
 
! Отговори
Пицар преди 9 години
До vanko84Моме, прекалено си ограничен, за да разбереш какво се случва в България. Мисленето не е присъщо на прости и неграмотни хора, като теб. ИЗВИНИ СЕ, БЕ! ХА-ХА-ХА....
222
1
 
6
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 9 години
Добре дошли в Шукристан!
221
1
 
3
 
! Отговори
Грабители и крадци преди 9 години
Всички ще обирате пешкира на БСП, ДПС и ГЕРБ и ще им изплащате откраднатите заеми. Нищо, тъкмо ще ви вдигнат данъците, ще измислят нови, ще увеличат цените на ток, вода, ще вдигнат акцизите, нови такси, нови облагания. Хубаво ще ви устроят живота, а заплатите и пенсиите ще трябва да забравите от това, което има да се връща като дълг. Наполовина ще се намаляват доходите, иначе не виждам изход от кризата, ако се продължи с честите заеми. Все пак има и лихви, ако можете да смятате.
220
2
 
5
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До Пицаржено моме калинке, мълчи като неразбираш всеки ден следя политиката,поне което могаи тука се опитвам да ви набия в главите че не трябва да се гласува за партии оглавявали изпълнителната власт,защото за 25 години не го ли проумяхте че ,или така ви е добре да сте смачкани от всички без суверинитет и национална отговорност към народа