НЕК губи по 50 млн. лв. на месец, ще дойдат от нашия джоб

Захариева: Ще направим всичко възможно да няма режим на тока
Обновена: 13 авг 2014 14:14 | 13 авг 2014 10:07, Камелия Цветанова
90
НЕК губи по 50 млн. лв. на месец, ще дойдат от нашия джоб
Снимка: БТА

Електропреносната мрежа не е в добро състояние, въпреки че има свръхпроизводство на ток, и реално може и да се стигне до режим на тока още през тази зима, смята  Екатерина Захариева, вицепремиер по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство.

Още по темата
„Ще направим всичко възможно това да не се случи. Ще структурираме Енергийния борд и ще предприемем спешни стъпки, така че това да не се случва", увери тя по Нова телевизия.

Захариева разкритикува действията на ДКЕВР и припомни, че по време на обществените обсъждания преди месеци аргументите от страна на всички дружества в системата и на държавните, и на частните, са били, че е нужно поскъпване на тока, защото без него системата е застрашена.

„Точно това беше моето притеснение, че ако останат нещата по същия начин, както до момента, състоянието на мрежата е такова, че не се знае докога ще издържи, производството е свръх, но все пак токът трябва да стигне до нас по мрежа, която трябва да се поддържа. В момента НЕК търпи месечни загуби от 50 милиона лева. Няма кой да ги покрие, рано или късно тези пари ще дойдат от нашия джоб“, коментира Захариева.
 
Според нея е крайно време ДКЕВР да си свърши професионално работата.

„Това, което чувам от регулатора сега, е, че няма как да няма увеличение на цената на тока. От управляващата доскоро партия БСП заявиха, че увеличението ще е 10%. Аз не мога да кажа какво увеличение на тока трябва да има и ще има. Това е работа на регулатора, най-после професионално да вземе да си свърши работата”, призова вицепремиерът по икономическа политика.

Тя смята, че са нужни и кадрови промени в държавния регулатор.

„Въпросът е най-после да дойдат експерти и професионалисти, а не удобни хора, които изпълняват команди, когато им се каже: „замразете цената на това, въпреки всичко“ и после: „ вдигайте сега цената, защото вече не сме на власт и нека малко хората да се поизнервят“. Това се е случвало през годините, а регулаторът трябва да е надполитически орган“, упрекна Захариева.

Въпреки критиките, които има към състава на ДКЕВР, тя призна, че служебното правителство няма как да смени хората там, защото те са с мандати, които не изтичат по време на управлението на Георги Близнашки.

Според нея обаче това правителство може да подготви законови промени, с които членовете на ДКЕВР да не могат да се сменят лесно, защото точно това ги прави толкова манипулативни.

„Преди време говореха как не е нужно да поскъпва токът, въпреки че всички заеха обратно, сега пък започнаха да говорят, че трябва да има увеличение и то още от октомври“, обобщи тя. 

Захариева съобщи, че вече се готви апликационната форма за солидарна помощ за пострадалите от наводненията във Варна,  Добрич и Мизия.

В петък ще се реши колко пари да се отпуснат за Мизия от Фонда за бедствията. Нека кметовете по места са активни, нека да кандидатстват за европейски средства, от 1 юли регламентът вече е променен и се оказва помощ и за регионални бедствия, обясни още Захариева.

Относно критиките, че служебното правителство е свързано с ГЕРБ и „Протестна мрежа”, тя коментира, че кабинетът е назначен от президента заради качествата на всеки един от министрите.

„Ние сме специалисти, които можем да влезем още от първия ден в съответните ведомства, министерства и агенции и да започнем да работим така, сякаш никога не сме си тръгвали, това е много важно предвид ситуацията в държавата“, настоя тя.
 
Според нея няма нищо притеснително във връщането на Ваньо Танов като директор на Агенция „Митници“, макар че е заемал този пост и в управлението на ГЕРБ.

"Кадрите от системата все са били на някого. Това са експерти от години наред в системата. Те винаги са работили някъде. Аз самата съм започнала работа в МОСВ от 2003 г. и съм работила по времето на НДСВ, и на Тройната коалиция, после при президента, чия съм”, риторично попита Захариева.
 
Тя допълни, че се надява да не се случат протестите срещу Ваньо Танов. Аргументира се с това, че нещата, които е чувала за неговата работа и събираемостта, когато той е оглавявал Митниците, и настоящата ситуация са показателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
13
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До до 52Няма проблем разбрах го то е логично, но това причина ли е за увеличаване цената на тока? Решението е намаляване на претоварването!
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще играее Майдана ми се вижда февруари месец и волтайци и Нек ще отиде по вятъра
51
1
 
13
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
а защо трябва да се увеличава изобщо щото тия с фотоволтайците не знаят по колко пари да искат май там е проблема а в ***
50
1
 
9
 
! Отговори
До Дичев преди 9 години
Тя го обясни - има проблеми с преносната мрежа. т.е произвежда се но не достига до потребителя.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и тия с волтойците що не искат по 2 лв на киловат а сега искат 80ст
48
1
 
8
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
става претоварване на мрежата от нейзползваемост мой човек сложно е малко но вярвам че разбра
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Робите да плащат иначе им слагаме режим.В България друго не може да се случи.Затова трябва да се преригистрираме като офци барем почнат да ни отпускат субсудии като на селскостопански *** на глава от населението.Иначе друго не можем да направим.Тия дето говорят за протести и революции да ходят при Петното,казват че плащал по 20 кинта за протест.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смяхРобе, тока отдавна трябваше да е поскъпнал, ама другарите *** изкуствено го държаха нисък, само и само да са на власт. Не е проблема, че тока ще поскъпне, проблема е, че доходите не се увеличават.
45
3
 
12
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
Тая от самото начало не ми хареса нека попитам някой ще ми разтълкува ли тази безсмислица: "въпреки че има свръхпроизводство на ток, и реално може и да се стигне до режим на тока" Как като има свръхпроизводство ще се стигне до режим на тока? Това са пълни простотии! Тия сега ще поемат удара за да може Бойко Тиквето да дойде начисто и да не се налага той да вдига тока!
44
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Социална политика при слаба държава не се прави, просто е НЕВЪЗМОЖНО да се прави. Това тия от тройната коалиция добре го знаят, ама само и само да са на власт малко повече изпомпаха държава и са я докарали до ръба...
43
0
 
20
 
! Отговори
смях преди 9 години
подготвят робите за увеличение на тока
42
7
 
8
 
! Отговори
... преди 9 години
Каквото и да говорим просто от 100 год. съществува БСП и вече е време да изчезне,даже създадоха ДПС...... Един път отървем ли се от тези,би трябвало да става по-лесно. След тези *** в държавата има най-много скандали !!!!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е и НЕК е сигурно с неустойчив бизнес модел, както се изказа онзи мазнюга за КТБ.
40
0
 
10
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Никола Тесла, са го обявили за шарлатанин същите тия които държат хората във робство.
39
1
 
15
 
! Отговори
баба пена преди 9 години
Като плащаме тока на всички ромски махали как да е....
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая очилага гербаджийка освен от строителство и от енергетика ли разбира бе, хехе. Направо да я предлагаме за нобелова награда - специалистка по всичко е жената, по подобие на кукловода си Тиквата
37
0
 
4
 
! Отговори
vdch преди 9 години
До 7Бих те допълнил с това, че прословутия 10 милиарден дълг на 10 ноември беше всъщност на Външнотърговска банка. Нейният аналог в Исландия го фалираха, а не джиросаха дълга на нарида.
36
2
 
1
 
! Отговори
.... преди 9 години
Само ЧЕРВЕНИТЕ ДЯВОЛИ !!! УРААА !!!!
35
3
 
20
 
! Отговори
se преди 9 години
Стига манипулиране на народа! Курортите са пълни със служебни коли на мафията енергетика! Заплатите им са в пъти спрямо масовия потребител! Идва рибаря на власт и започнаха с номерата си! Който сипозволи да увеличи цената на тока ще си отиде бързо от властта!
34
1
 
15
 
! Отговори
7 преди 9 години
Та, патицата естествено не казва най-логичния и полезен за хората изход - фалит на НЕК и отпадане на дългове, договори с мафиоти и субсидирани цени, претенции на росатом. Тогава тока може да поевтинее даже. Ама що кърлежи с молтаици ще се пукнат тогава, не е истина, затова си назначават слуги като тая да баламосва хората