Прогноза: Токът може да поскъпне с около 10%

Таско Ерменков не се притеснява от режим на тока
12 авг 2014 08:48,
138
Прогноза: Токът може да поскъпне с около 10%
Снимка: архив, Булфото

Ако се стигне до повишаване на цената на тока у нас от 1 октомври, това ще бъде в рамките на около 10%. Това прогнозира в ефира на bTV бившият вече депутат от „Коалиция за България” Таско Ерменков.

Eкспертът коментира, че поскъпването на тока е нормално явление в целия свят, защото се базира на изчерпваеми източници, чиито цени се повишават непрекъснато.

Той не се притеснява от режим на тока, защото голямата задлъжнялост в енергетиката не означава, че някой ще спре да произвежда електричество. Експертът прогнозира, че режим на ток може да има през зимата, ако температурите са много ниски, а основни мощности са в ремонт.

Ерменков отрече обвиненията, че неколкократното намаление на цената на тока, предприето от предишното правителство, е било популистки ход. То е било "напълно основателно, дало е глътка въздух на потребителите и малките фирми и е било базирано на открити резерви в системата, както и на прехвърляне на тежести от потребителите върху производителите", категоричен беше той.

Сега обаче подобни резерви липсват, освен ако не бъдат предоговорени условията по договорите с производителите на електричество от възобновяеми източници и с AES ТЕЦ Марица Изток 1 и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3, посочи бившият депутат.

Днес той отбеляза, че енергийната ефективност е решение на високите разходи за електричество и затова държавата трябва да предприеме определени стимули.

„Само от поведението на потребителите може да се намали с 15% потреблението на електричество и така да се компенсира увеличението на цената на тока”, категоричен беше Ерменков и допълни, че енергийната ефективност не означава само санирането на жилищата, но и използването на спестяващи електричеството уреди, подобряването на качеството на живот и други мерки.

Той коментира и че проблемите с големите енергийни проекти се базират на липсата на консенсус между партиите за тях. Това обаче са национални, а не партийни проекти и затова експертът препоръча българските експерти да уточнят приоритетите за развитието на енергетиката. Това може да стане дори и без участието на Енергиен борд и чужди специалисти.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами камъните ,камъните ,...забравиха ли ги? Този път и със сопите .
112
0
 
7
 
! Отговори
Безсрамници преди 9 години
Давайте със 100% и да се свършва агонията....
111
0
 
5
 
! Отговори
e\e преди 9 години
Да си помислим много добре кога е имало няколкократно намаление на тока???? Вместо да се опитват отново да си играят с търпението ни, да си проверят как са си изготвили калкулациите при образуване на цената. Да не плащаме за пореден път включени в цената на тока екскурзии, обзавеждания и т.н.
110
0
 
12
 
! Отговори
ббг преди 9 години
А *** кога ще започнат да си плащат?
109
0
 
10
 
! Отговори
ббг преди 9 години
А заплатите и пенсиите с колко ще "поскъпнат"?
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Токът МОЖЕ да поскъпне с около 10%", но ЩЕ постъпне с около 20%...
107
1
 
8
 
! Отговори
Eli преди 9 години
Може,може,нямам нищо против,стига и доходите да се вдигнат с 20%
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я го оставете този ток на страна ,ще си вземем газова лампа ,и свещички ,и си караме работоата , едно време като нямаха ток ,правеха деца , е сега ще ни се народят внуци , и колкото се може повече БЪЛГАРИ че както отиват нещата ,по българските земи ще останат турскоциганските монголи
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 109Продажен и *** е определение за друг. Това което подозирам че датчаните са направили нещо по умно от нас за да стигнат равнище от 4000 евро средна заплата. Сравняване на % разходи към приходи, като се стремим да се сравняваме не дохода, а разхода, навява спомени от преди 3-4 десетилетия, когато всичко се спонсорираше от държавата.Някой да помисли как да вдигне дохода на 4000 евро, а не да сваля тока с 5 стотинки. Кво ще кажеш а?
104
0
 
13
 
! Отговори
Насо преди 9 години
Какъв социалистически *** е тоя Ерменков!Продава държавата си, после експертно се самоубива по медиите!Господи, прибери си версиите!
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 116Всички знаем че недоволните айляци ще излязат да протестират. Надявам се да излязат и други, които разбират къде е истинският проблем, а не да мърморим само за социални помощи.
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 111Съгласен съм че в % плащаме повече отколкото западните цивилизации, подчертавам цивилизации :).Обаче имам идея че причината не е в цената на тока, а в равнище на заплатите може би, и няма как да намалиш тока, който е пазарна стока, поради причина че заплатите са ниски.Логично е да вдигнеш производство, икономика, вследствие на което и доходи, а не да намаляш цена на ток, понеже правителствата са некадърни да управляват икономиката.Бъркам ли някъде?
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До само да споменаТи хубаво споменаваш, ама нито тук средната заплата е 4000 евро, нито пък знаеш кво пишеш. Ако говориш за себестойност на енергия, заплатите са около 2-3 % от нейната себестойност. Останалото са разходи при производство, и за жалост, както при нас, загуби при пренос, загуби от кражби. И да тока в Дания е 3 пъти по скъп, което е ясно че е несъпоставимо с тукашните традиции, да говорим какви заплати вземаме тук и какви там. Говоря, че плащаме ефтин ток, и проблема не е +10 %
100
0
 
8
 
! Отговори
Дедо ти преди 9 години
Стига сте ни "клатили" с тази енергийна ефективност, бе. Ставате досадни. Знаем за кого е ефективна тази "ефективност".Само от поведението на потребителите може да се намали с 15% потреблението на електричество и така да се компенсира увеличението на цената на тока. Математически, като намалим потреблението до нула, токът ще ни е безплатен.
99
2
 
9
 
! Отговори
българин преди 9 години
Цената на тока я вдигнаха още БСП посред лято когато няма никаква консумация.Но както е казал народът ни червен кон и умен комунист няма.Това е стара поговорка.С развитието на технологиите днес е възможно да се боядиса кон.Инженерите създадоха умни телефони,компютри,говорещи ,ходещи и бягащи роботи и какво ли още не.Но за поумняването на комуниста дори днешните технологии са безсилни!
98
0
 
1
 
! Отговори
ВиК преди 9 години
Малко е. Поне 2 пъти.
97
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното безобразие !!! Чакайте отново всенародни антигерберастки бунтове напролет !
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, гледали сме го този филм много пъти. Некой "независим" експерт (най - вероятно от БСП) прогнозира 10 %, същевременно енергийните дружества искат 20-30 %, почват протести, накрая се намесва ДКЕВР, *** и пульо, а накрая народът с благодарност въздъхва, че увеличението е "само" някакви си 12 - 13 %. Ай, сик ....
95
0
 
0
 
! Отговори
газеник преди 9 години
И язенка такова вдигам цените на газените лампи и ламбените шишета, щот стаат веке хит.
94
2
 
4
 
! Отговори
само да спомена преди 9 години
За Дания!Нито средната заплата там е 4000? ,нито тока им е три пъти по-скъп.Много ми е весело като чета писаниците на бг турбо селяни за чуждите държави,а те горките от село не излизали:))))!