Повече секции в чужбина ще има на вота през октомври

Наблюдателите в секциите вече ще дават препоръки
13 авг 2014 13:54,
13
Повече секции в чужбина ще има на вота през октомври
Емилия Друмева Снимка: архив Булфото

За парламентарните избори през октомври ще бъдат разкрити повече секции в чужбина. Тази увереност изрази новият съветник по изборния процес на служебния премиер Емилия Друмева. Тя беше назначена вчера, ден след кат остана ясно, че в правителството няма да има отделен министър по изборите.

Още по темата
„Със сигурност ще има повече избирателни секции в чужбина и се надяваме на повече активност от българите зад граница“, каза проф. Друмева пред БНР. Тя обясни, че новият Изборен кодекс е направил положителни стъпки по този въпрос и предвижда няколко варианти за отваряне на секции в чужбина според разпръскването на българските общности.

Друмева потвърди, че до края на седмицата ЦИК ще определи правилата за работа на наблюдателите на вота през октомври. На евроизборите миналата година се наблюдава процес на масова регистрация на наблюдатели, които не знаеха какви са функциите им. Затова сега от ЦИК обмислят те да се ангажират с изискване да правят констатации и да дават препоръки. „Така те ще допринесат за повече контрол на обществото върху изборния процес“, смята Друмева.

Съветникът по изборите на премиера съобщи, че тя и екипът й, заедно с администрацията на Министерския съвет правят всичко необходимо по подготовка и осигуряване на изборите. Освен това Друмева и хората й ще работят по идеи и препоръки за промяна в изборното законодателство, които да оставят на правителството след вота.

„Надявам се, че след тези избори ще има ситуация, в която по-спокойно ще могат да се огледат такива констатации и препоръки. Всяко законодателство, включително и изборното, търпи промени“, каза Друмева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да отворите секция и в село Пуста Ебола Герберия в Уганда. Там никой няма да смее да ви провери Костинбродския резултат - 1000 на нула! :-) И пуснете диваците да гласуват електронно, нищо че не са пипали компютър.
9
1
 
4
 
! Отговори
Зяпач преди 9 години
Открай време БЪЛГАРИ са тези, които милеят за Родината си и са готови да дадат всичко за нея!А тези, които плащат данъци навън, а са оставили родителите си на грижите на Държавния бюджет, не са нещо повече от МАЙКОПРОДАВЦИ!Никакви урни извън страната! България е тук и сега!!!
8
0
 
4
 
! Отговори
pipi преди 9 години
Емигрантите от България искат да имат и депутати в парламента.Защо,след като са решили да живеят на друго място, там плащат данъци и осигуровки , и им харесва да живеят в чужбина ще гласуват на изборите в България?Да си гласуват в Германия,в САЩ и т.н. ,след като са се установили за постоянно там ,да определят там кой да ги управлява.Оставиха си родителите тук,пенсиите били малки,ами малки са да им плащат от чужбина осигуровките и да се увеличат пенсиите,това е принципа на солидарността.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В германия има над 10 милиона постоянно живеещи там турци.За последните избори в турция,германците им предоставиха 7 изборни урни.Да видим колки стотици урни ще има в турция за изборите в България
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така,така увеличете секциите в чужбина.Ония,които избягаха,знаете ли колко им пука,кого ще изберем?От 2 милиона българи в чужбина само 20-на хиляди са гласували.Само в Турция ще отидат под строй всички.Ама нали това е идеята на коалиция "бостан".Избори на 5.10./на рамазан байрям,за да дойдат повече турци/ и повече секции в Турция.Повишиха си и разходите с 5 милиона лева.Нали уж държавата беше фалирала???Защо харчат като за последно.Лъжци и крадци на кило.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Право на глас трябва да имат само живеещите на територията на България. Стига всякакви родоотстъпници да ни определят кой да е на власт. Точно тези докараха Боко тиквата на власт.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който няма постоянно местожителство в България, няма право да гласува. Не искам турците от Бурса, лекетата от Лондон и *** от Чикаго да ми определят народните представители.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Повече секции в чужбина ще има на вота през октомври"Местан Бей сигурно се тресе оргазматрично при тая новина. Максимално превъзбуден и задоволен. Вярно е че и в други страни ще има доста гласоподаватели, но коментари 1 и 2 са абсолютно прави. Дори и да са в друга страна - независимо коя - САЩ, Русия, Турция или някоя от Европата - нима тези хора ще ни определят бъдещето. И служебното правителство същото такова, каквото и редовното.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо някой дето не живее от 10г в БГ ще ми определя живота? Изобщо да не гласуват тия дето повече от 3месеца не са тук!
1
3
 
18
 
! Отговори
НЕ преди 9 години
Българите, напуснали Родината си, дали ги е еня за нас, останали тук?