Губим по 400 млн. лв. на месец, ако ни врътнат газовото кранче

Йотингер бил във връзка и с Москва, и с Киев, не очаква проблеми с доставките
Обновена: 20 авг 2014 18:42 | 20 авг 2014 16:27, Веселина Йорданова
206
Губим по 400 млн. лв. на месец, ако ни врътнат газовото кранче
Снимка: архив, Ройтерс

България ще губи всеки месец по 400 млн. лева, ако се стигне до спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Това е заявила вицепремиерът Екатерина Захариева на срещата с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в Брюксел, в която участва и енергийният министър Васил Щонов.

Още по темата
Основни теми на разговора са били стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти, но са обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на газ, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той е уверил нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев, и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата. Захариева е изтъкнала, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети.

Относно проекта „Южен поток” българската страна е потвърдила позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер е приветствал това решение и е заявил, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС.

Той още веднъж подчертал, че ЕС не е против „Южен поток”, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер е поканил български експерти за разговори в дирекция „Енергетика” за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

На срещата еврокомисарят е заявил пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и е поканил български експерти за разговори в ЕК за намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор „Енергетика”.

Вицепремиерът Захариева е подчертала необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има политическа воля да продължи.

Двете страни са се обединили около мнението, че цялостният анализ на сектора, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизирането му.

Двете страни са убедени и в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
17
 
18
 
! Отговори
никой си преди 9 години
Пак сте се разлаяли, червената ***. При това на линия сте дошли от тъпите най-глупавите. *** само си хаби парите по вас, за никакъв *** не ставате.
119
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха, герберастите пак само разлайват кучетата.Ще видим като дойдат през Октомври и увеличат цената на тока, дали отново ще бъдат изгонени с камъни или с камъни и дървиье
118
4
 
38
 
! Отговори
681 преди 9 години
А *** ,*** с патката ти ,що ходиш в Брюксел да не би те да ти дават газта? Вие постоянно ядете ла.*** срещу руснаците, ама ако съм на тях наистина бих ви врътнал кранчето, но ние знаем ,че те са хуманен народ и няма да го направят макар че си го заслужавате долни ***!
117
2
 
34
 
! Отговори
Стани Шеф преди 9 години
Ако губя аз -губи и българския народ.Ако печеля-печелят само тия около мен.
116
1
 
20
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Аз нищо не губя,нито печеля.
115
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даа сега турците ще си осигурят доставките на газ вместо нас. Гърците и те.
114
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E затова ни трябваше Южен Поток ама на
113
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама кво са 400 млн за нас бе. Богата държава, еййййй ...
112
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живеят Боко Бостанския плод и Цецо Гумения предпазител. Само тях заслужава БГ материалеца. И такива като техния приятел гръмнатия ТиквоСемков.
111
6
 
19
 
! Отговори
?? преди 9 години
"Дали загубихме и от спирането на двата реактора на Козлодуй, намалението на износа на ток, след като французите и канадците направиха два реактора в Румъния и удариха нашата енергетика?"-в МОМЕНТА ИМА ИЗЛИШЪК НА ПРОИЗВЕДЕНА ЕЛ ЕНЕРГИЯ.В БУРКАНИ ЛИ ЩЕ Я СЪБИРАШ?..ХА..ХА ЕЛ ЕНЕРГИЯТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЪХРАНЯВА А КЪДЕТО ИЗНАСЯХМЕ ВЕЧЕ СИ ИМАТ НОВИ ЦЕНТРАЛИ.СТИГА СТЕ МАНИПУЛИРАЛИ...
110
15
 
17
 
! Отговори
88 преди 9 години
Турция е захранена от няколко източници .плюс две тръби от Русия.Ама руснака не може да извива ръцете на турците защото имат и други доставчици и ще ги резнат. КАКВО РАЗПРАВЯТЕ ПРИКАЗКИ ЗА МАША И БАБА МЕЦА ЗА ДЕЦА ДО 3Г.РУСИЯ НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ДОСТАВЧИК.ПРИ ТОВА РУСИЯ Е НЕЛОЯЛЕН ТЪРГОВСКИ ПАРТНЬОР.
109
6
 
18
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Пороназенко ще врътне кранчето в началото на зимата--------------Tочно така ще стане и проблема ще е никакъв. И преди като спираха газа проблеми НЯМАШЕ.
108
0
 
26
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"От свръх секретният отдел на ЦРУ сме длъжни да заявим, че... След стратегически анализ стигаме до извода, че България няма друг избор освен да се съобрази с нашите геостратегически интерес"А българите имат ли избора да ви изметат от държавата и публично да линчуват *** ви в българското оправление? Щото силно се надявам точно това да се случи в недалечно бъдеще.Да пукнат всичките от ЦРУ, един да не остане!!!
107
0
 
20
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Защо пък ние трябва да гледаме еврогейска европа че е захранена с руски газ? Ще правим обратното.В Кипър откриха газ за стотици години."Какво предлагаш като алтернатива? Да отровим Добруджа за шистов газ ли? Или Обонго да ни носи от САЩ?От Кипър ще стават ли вносител на газ заз за България?! И ако да -- на каква цена?Нз Европа дали е "еврогейска", *** ми идват на ум далеч по-гейски (да използвам твоята терминология) държави, че и цели континенти.
106
0
 
23
 
! Отговори
Акъл море преди 9 години
Преди да почнете да губите по 400 млн. сте си загубили АКЪЛА! ***, предполагашме, че нашите "политици" за ***, ама толкова..... Никакво собствено мнение, никаква държавност, никакво отстояване на дългосрочните ни интереси! Абе, с две думи, мадам "иест"! А се смееха на Куневица. Тотално я задминаха!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
105
2
 
17
 
! Отговори
88 до 151 преди 9 години
Защо пък ние трябва да гледаме еврогейска европа че е захранена с руски газ Ще правим обратното.В Кипър откриха газ за стотици години.
104
2
 
33
 
! Отговори
Evala na 145 ot Nox преди 9 години
Западна Европа си получава газ точно от същите тези руснаци срещу които вие *** ГЕРБ-еристи плюете.Те си получават газ по "Северен поток".Войната срещу Южен поток е на американците срещу Европа защото те взеха тразнитните газопроводи от Украйна и с тях искат да пречат на обединена Европа.Американците дадоха шест милиарда долара за да направят война в Украйна и да вземат тези газопроводи.Има ли Южен поток, за американците "зеро".Българите които са срещу газопровода са срещу Европа
103
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко. Няма страшно. Европа ще ни компенсира всеки месец с 40.000 евро.
102
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живеят Боко Тиквата и Цецо Гумения предпазител.Само тях заслужава БГ материалеца.Сбръч до дупка.
101
10
 
21
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Кои сте вие дето губите 400мил?Аз не губя нищо и не съм видял и лев то тия милиони.И руски газ не ползвам.Нека да го спират..кво ми пука.