Губим по 400 млн. лв. на месец, ако ни врътнат газовото кранче

Йотингер бил във връзка и с Москва, и с Киев, не очаква проблеми с доставките
Обновена: 20 авг 2014 18:42 | 20 авг 2014 16:27, Веселина Йорданова
206
Губим по 400 млн. лв. на месец, ако ни врътнат газовото кранче
Снимка: архив, Ройтерс

България ще губи всеки месец по 400 млн. лева, ако се стигне до спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Това е заявила вицепремиерът Екатерина Захариева на срещата с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в Брюксел, в която участва и енергийният министър Васил Щонов.

Още по темата
Основни теми на разговора са били стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти, но са обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на газ, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той е уверил нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев, и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата. Захариева е изтъкнала, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети.

Относно проекта „Южен поток” българската страна е потвърдила позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер е приветствал това решение и е заявил, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС.

Той още веднъж подчертал, че ЕС не е против „Южен поток”, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер е поканил български експерти за разговори в дирекция „Енергетика” за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

На срещата еврокомисарят е заявил пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и е поканил български експерти за разговори в ЕК за намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор „Енергетика”.

Вицепремиерът Захариева е подчертала необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има политическа воля да продължи.

Двете страни са се обединили около мнението, че цялостният анализ на сектора, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизирането му.

Двете страни са убедени и в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За коя магистрала на Боко говорите тук?За магистрала "Люлин" ли?За тази дето той я довърши за 17пъти по-висока цена от планираната ли? Дето с парите от нея си нахрани партията, че бяха похарчили всички пари за избори.За тази магистрала дето от както е пусната няма нито един ден без ремонти по нея ли???
99
9
 
15
 
! Отговори
до ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
"Исторически" не ни било там мястото? А къде е, като задунайская губерния в евразийска СССР? В русия за бели хора ли ни смятат или за донори на руската мафия? Айде стига пропаганда.
98
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западна Европа си получава газ точно от същите тези руснаци срещу които вие *** ГЕРБ-еристи плюете.Те си получават газ по "Северен поток".Войната срещу Южен поток е на американците срещу Европа защото те взеха тразнитните газопроводи от Украйна и с тях искат да пречат на обединена Европа.Американците дадоха шест милиарда долара за да направят война в Украйна и да вземат тези газопроводи.Има ли Южен поток, за американците "зеро".Българите които са срещу газопровода са срещу Европа
97
1
 
22
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До до брей: ,,Да бе, технически причини. Концентрирай се приятелче, плащат ти копейки на всеки пост, не се излагай така, ще те уволнят!''НАЛИ СИ ГОЛЯМ ДЕМОКРАТ-ЕВРОПЕЕЦ, ЩЕ ДОЙДЕ ЧОВЕКА ПРИ ТЕБ ЩЕ ПОДАДЕ ЕДНА МОЛБА И ЩЕ МУ ОТПУСНЕТЕ СОЦИАЛНА ПОМОЩ ОТ 800? СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА, КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ЧЕ ЩЕЛИ ДА ГО УВОЛНЯТ ОТ ,,РУСКОТО ПОСОЛСТВО'' ЛИ БЕШЕ? ИНТЕРЕСНИ ПТИЦИ СТЕ ЕВРОИНТЕГРАТОРИТЕ, ВИЖДАТЕ ЧЕ НЕ НИ Е ТАМ МЯСТОТО НИТО ИСТОРИЧЕСКИ НИТО НИ СМЯТАТ ЗА ,,БЕЛИ'' ХОРА И ПАК СЕ НАТИСКАТЕ НА ЗАПАДА!
96
0
 
32
 
! Отговори
до 141 преди 9 години
Не, нормалните хора не искаме и Боко Тиквата. Щото е същата червена мафия, като всеки един политик. Искаме задължително и електронно гласуване. Искаме осъдени "купувачи" на гласове (ако може пребити и дори убити, като не може осъдени). Искаме затвор за всеки национален предател - респективно всеки политик. И не на последно място - искаме да спрат парите на ВСИЧКИ ***.
95
1
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Излъгала е с една нула.
94
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали си искате Боко Тиквата.Няма южен поток, няма Аец ,но има една магистрала невиждана в Европа .
93
15
 
15
 
! Отговори
до 139 преди 9 години
И така да е, каква е алтернативата? До 10-то поколение да бъдем руска, тоалетна хартия? По-добре европейски ***.
92
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По чия гайда играем ??Все така ще бъдем *** на Европа т.е всичко ще се излива тук барабар с *** им.
91
7
 
15
 
! Отговори
до брей преди 9 години
Да бе, технически причини. Концентрирай се приятелче, плащат ти копейки на всеки пост, не се излагай така, ще те уволнят!
90
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дреме му на патката на Йотингер за нас.Когато украинците не плащаха и руснаците спряха газта, ние купувахме газ от гърците на тройна цена. През същия този газопровод "Син поток" дето руснаците заради Иван Костов го построиха през Турция към Гърция, вместо през България.Тогава Йотингер си имаше газ в къщи през Северен поток, а сега пречи ние да си имаме през Южен поток.Ама той пак ще си има газ, а ние пак ще ядем дебелия заради продажни българи дето гласуват за Боко тиквата дето спря и АЕЦ-а
89
9
 
15
 
! Отговори
до 134 преди 9 години
Какво да се перча, просто комунистите винаги сте били и си оставате неграмотници. А ти как прецени това с козите, да не би да си кози професионалист? :)
88
3
 
14
 
! Отговори
ДО 123 преди 9 години
Какво се перчиш? човека името го е преписал от репортажа,там е написано точно така.По начина по който пишеш и обиждаш изглежда и не си достоен даже и кози да пасеш.
87
6
 
15
 
! Отговори
до 132 преди 9 години
Стига бе човек, по сто правописни грешки във всяко изречение. Много от рано си започнал водШицата! Глава море, акъл - шамандура.
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Губим щото сме богати, ако бехме бедни - немаше какво да губим.А забогатяхме по времето на Дянков. Дано се върне пак.
85
2
 
15
 
! Отговори
до 129 преди 9 години
И моята. Това най-после ще принуди ЕС да диверсифицира енергийните си източници и НИКОГА повече да не зависи от червена ***.
84
1
 
15
 
! Отговори
до Леле че народ преди 9 години
Ама ти не разбираш че и името му си написал правилно? Леле че интелект... типично нисък, като за червен ибрик.
83
0
 
17
 
! Отговори
до 125 преди 9 години
Тия дето много приказвате ви знам. Пълните ли пълните гащите, като опре ножа до кокала. Къде да заповядам на колене на червено прасе, казваш?
82
0
 
24
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До до зико 123 Човек когото не уважавам нито пък харесвам ,няма нужда да му пиша правилно името Дали е Йотингер,Мъотингер все тая Имената на тия ку*ви не са интересни Интересното е че лятото свършва и след 2 месеца ще се усети кой сезон идва
81
4
 
16
 
! Отговори
Ама ти сериозно ли? преди 9 години
До никой си"...да ги провесиш на дърветата". Ами заповядай да ме провесиш, само че за това се иска дупе и здрави ***. Дупе си цял, но нямаш здрави ***. Внимавай, да не се хлъзнеш, че много ще те боли...Гнида, още нецъкната!