Говоренето за проблемите в бюджета е политическо

Служебният кабинет не може да емитира дълг, смята експерт
Обновена: 25 авг 2014 23:13 | 25 авг 2014 18:51,
19
Говоренето за проблемите в бюджета е политическо
Снимка: архив, Булфото

Говоренето за проблемите в бюджета е политическо и служебното правителство няма как да вземе нов дълг, но може да извърши предварителни процедури, които да бъдат гласувани от новия парламент. Същото важи и за актуализацията на бюджета. Служебният кабинет може и по всяка вероятност, имайки предвид думите на финансовия министър Румен Порожанов, ще представи своя актуализация на държавния бюджет. Новото правителство може или да я гласува, или да излезе със своя, коментира за Investor.bg Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

По думите му обаче е ясно, че заради бюджетните дефицити за тази и следващата година, падежа по емисията облигации в началото на 2015 г. и други скрити и явни дефицити заемането на средства от пазарите ще бъде необходимо.

Още по темата

„Не е много ясно как подобни политически изказвания биха повлияли на икономиката, но по време на банковата криза някои политически партии опитаха да извлекат политически дивиденти от ситуацията“, заяви още Ганев. 

На пресконференция днес Бойко Борисов заяви, че фискалният резерв е в размер на 3,8 млрд. лв. и подчерта, че толкова нисък фискален резерв никога не е имало. По данни на Българска народна банка към 22 август резервът възлиза на 6,49 млрд. лв. По информация на Министерството на финансите към 30 юни размерът на фискалния резерв е 6,6 млрд. лв., като средствата по депозити в БНБ са за 4,2 млрд. лв., а в банките – 1,7 млрд. лв.

Според Ганев след приспадане на държавната помощ в размер на 1,23 млрд. лв. за банковия сектор, която до края на годината трябва да върне държавата и като не се вземат предвид вземанията по европейските фондове, фискалният резерв възлиза на приблизително 4,2 млрд. лв.

Ганев подчертава, че цифрата може да е ниска заради все още нерешения въпрос за финансирането на НЕК. „Още повече, че днес транспортният министър поиска разрешение от ЕК за предоставянето на помощ за БДЖ“, допълни икономистът.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
Borisov znae dobre kakvo govori i kakvo pravi !
15
1
 
0
 
! Отговори
Бат Станчо преди 9 години
До бай КироМи гледай прогнозите бе, умник и не наричай хората луди и що не ги "светнеш" , за кой да гласувт?
14
1
 
1
 
! Отговори
бай Киро преди 9 години
От сутринта се питам има ли още луди къде ще гласуват за Герб
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма страшно стабилни сме! И кон да ни го натресе,нищо ни нема!
12
7
 
3
 
! Отговори
Трибун преди 9 години
Каквото и да пишете за Бойко хората масово го обичат и ще гласуват за него! Трудно се разбира това от промитите мозъчета на някой тролчета , но е факт!
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога лицето Борисов ще бъде изправен пред съда заради всички лъжи и клевети, които ръси от една година?
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До таняКакво обшо има симпатията му с американците. Човекът си е недоучен, истеричен, селски тарикат. Може и простотията да се припознава с него, но по-лош избор за лидер на държава просто не е възможен.
9
21
 
8
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Като чета какви глупости пишат червените *** просто няма съмнение защо сме толкова зле. Само едно нещо и спирам. Орешарски изтегли над 5 МИЛИАРДА заеми и нищо не се видя. Всичко беше окрадено. И сега БСП и ДПС имат СУРАТ да говорят. Държавата е финансово банкрутирала.
8
3
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Направо ме спечели с твоя мутроподобен език. :-)"социоложе" какви въпроси пускаш в анкетите - За месията ли ще гласувате, или за ***, тъпака, и тн все епитети :-) елементарен ***
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
две седмици как Калинките са на власт и другаря Тризнашки, и вече изхарчиха 110 милиона от резерва! С това темпо, фалита е неизбежен! :-) За година 2 милиарда и половина, че и отгоре се очертават...
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо върнете 40 милиарда евро външен дълг натрупан досега след 1989 г. и тогава теглете нови заеми.
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата и Плевнелиев няма да може да останат във властта без нови дългове.
4
31
 
9
 
! Отговори
социолог преди 9 години
За пореден път Б.Борисов показа и доказа, че е най-добрия Държавник в момента. Всички празни приказки кой какъв е се губят в пространството, защото само той говори истината за състоянието на България. Питам, ако Борисов не стане Премиер кой да е ?. Мишето Миков-пиянде и първи ***. Бареков-наркоман и луд за връзване. Радан Кънев-мижитурка и пудел на Костов. Хайде сега си изберете бъдещия Премиер.
3
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се,че е политическо говорене.Дори НАП са събрали 500 милиона лева в повече от същия период на миналата година.Целта на това дърдорене е да ни сплаши,че лошо ни чака ако не гласуваме за ГЕРБ.Само че,не беше много одавна когато хората се самозапалваха от "успешното" управление на същите тези нагли,лъжливи и крадливи по-подходящи да търкат наровете муцуни/някои от тях са подсъдими/отколкото отново да ни яхнат.
2
1
 
23
 
! Отговори
ние народа преди 9 години
Не ни товарете с дългове, няма да ви плащаме кражбите ! Ще стане страшно ! Писна ни от вас !
1
17
 
6
 
! Отговори
Кодош преди 9 години
Реформите на реформаторите нямат никакво значение ! Най-добре е да предоставиме властта на бай Бойко за да ни спаси държавата от фалит. Ако ние , гласоподавателите доброволно не я дадем , то генерал Борисов може сам да си я вземе чрез преврат .