Няма основание за финансов колапс и за нов дълг, успокоява БСП

"Държавата е стабилна, Борисов говори предизборно"
Обновена: 27 авг 2014 14:02 | 27 авг 2014 12:22, Камелия Цветанова
74
Няма основание за финансов колапс и за нов дълг, успокоява БСП
Петър Кънев Снимка: архив, Булфото

От БСП определиха твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че държавата е в тежко финансово състояние, като предизборно говорене.

Според червените финансови експерти състоянието в държавата е стабилно, няма нито едно основание да се говори, че държавата се нуждае от взимането на нов дълг, и може да се прогнозира, че в края на годината предварително заложените параметри в бюджета ще бъдат изпълнени.

Още по темата
Социалистът Петър Кънев дори отчете, че за пръв път от години насам има икономически растеж от 1,6 процента в края на юли.

„При тези данни, когато имаме криза на доверието, да говорим, че държавата фалира или банкрутира, не е най-добрият подход за предизборна кампания. Вреден подход е да се говори за фалирала държава, всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти. Преди избори всеки иска да говори и да блесне, но нека по-спокойно, защото хората са уморени“, предупреди той.

Георги Търновалийски цитира данни, според които към юли отчетите показват, че изпълнението на разходите е 55, 3 процента, което е напълно в рамките на бюджета.

В същото време приходите са 54,3 на сто. При тях има определено изоставaне, което се дължи основно на несъбрани приходи от Агенция „Митници“, което обаче може да се компенсира до края на годината, смятат социалистите.

„Не виждаме никакво основание за финансов колапс и в никакъв случай не можем да говорим за ликвидна криза“, отсече Тървоналийски.

Румен Гечев също настоя, че през тази година по всички пера приходите са по-високи, с изключение на митниците, където са с 50 милиона по-малко.

Според него причините за това са две - едната е неудачи в избора на ръководство на агенцията, a втората - свиването на търговския оборот с Украйна, с Близкия Изток, както и дефлацията.

Въпреки това той подчерта, че винаги втората част на годината е била по-силна от гледна точка на приходи.

„Имам основания да смятам, че можем да достигнем 2,5 процента икономически растеж в края на годината. Явно целта на ГЕРБ е да подготви почвата и да започне предизборната кампания, преди да е започнала“, коментира Гечев.

Той припомни, че правителството на Бойко Борисов е получило в наследство 8,2 млрд лева резерв, а сега служебният кабинет на Георги Близнашки също има на разположение 8 милиарда фискален резерв.

„Така че аз се чудя за какво ги искат тези милиарди лева дълг. Прави впечатление политиката, която започна ГЕРБ с вакханалията около КТБ и опита за банковата ваканция, но тя не успя само заради отказа на БСП. Тогава ГЕРБ и президентът искаха точно 5 милиарда лева, за които говорят сега да се вземе дълг, да се извадят от парите на хората и да платят всички влогове в КТБ“, заподозря Гечев.

Той призова държавният глава да разсекрети проведените при него консултации около банковата криза в началото на лятото.

„Данните сочат, че тежка зима няма да има, освен ако Борисов не е имал предвид метеорологичните условия, но пък синоптиците не предвиждат токова нещо“, заключи Румен Гечев.

Петър Кънев добави, че конституционно няма как служебното правителство да вземе дълг.

Това може да го направи парламентът, а такъв ще има октомври, но да подготвяш дълг за бюджета за 2015 г. - явно служебното правителство се готви да управлява и догодина“, коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гостха да отговори червените маймуни винаги са били царе на стъкмяването на цифри особено на финансово-икономически и на чужд гръб
8
7
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Петър Кънеф разбира от...икономика повече от Боко,Цветаноф и Лилито Павлова взети...заедно,но по...малко от Кутеф Дъбов и Миков,взети...заедно.Пита се,колко разбират от...икономика Лютви Местан,Бат Серго и Орешарски който управляваха през последната година и половина и всеки сам по...себе си разбира от икономика,колкото...аз.
7
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски за тази една година ни върна в началото на 90-те, когато по същия начин бързо се разграбваше държавата. Имаше корупция по всички етажи, абсурдни назначения, спрени проекти, разклатена банкова система, понижен кредитен рейтинг на станата, влошена макроикономическа обстановка. И имат наглостта да говорят, че всичко било наред...
6
14
 
8
 
! Отговори
гост преди 9 години
да отговори на цифрите "финасистът" боко тиквов и" икономистът" буда,или неговите фи нансови корифеи горанов и менда п.,а не туй онуй глупости и прос9тотии на n-ta степен
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не не връзвахме и който е очаквал да върже в условията на световна криза нещо не го слуша главата и да не очакваш и най добронамереното правителство да постигне нещо при 20-годишните червени грабежи
4
11
 
15
 
! Отговори
vini преди 9 години
Защо се налага увеличение на тока господа комунисти.Къде са социалните помощи на майките и пенсионерите Защо бедстват общините Къде са парите за канализациите Защо газим в кал и още и още несгоди.Никога на власт.
3
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 1При ББ беше къде-къде по-добре.
2
10
 
13
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Кое му е стабилното бе Кънев - взехте едни заеми- сложихте ги в резерва ама ти си имат точно предназначение - плащане на стари емисии - дори още от времето на царчето дето си плаче за двореца.Като стане разплащането - какво ще остане.Ако сме стабилна държава няма хората пострадали от наводненията да спят под открито небе.Белите държави които се наричат стабилни първо се грижат за такива свои граждани.ЗАЩО ИЗБЯГАХТЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО -ЗАЩОТО СТЕ МИШОЦИ ЗНАЕЩИ ЗА ПРАЗНИЯ ХАМБАР .
1
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ВАС БЕЗРОДНИЦИТЕ ОТ БСП НЯМА ДА ИМА КОЛАПС. НО ЗА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД -ДА ! Я *** ТОВА ГО РАЗПРАВЯЙ НА ВАШИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ ОТ МИЗИЯ ....