България няма да изпраща войници в Украйна

Плевнелиев: НАТО ще има план за защита на Румъния и България
Обновена: 5 сеп 2014 09:46 | 4 сеп 2014 20:25, Камелия Цветанова
303
България няма да изпраща войници в Украйна
Снимка: Ройтерс

Най-важният резултат от срещата на върха ще бъде приемането на Плана за готовност за действие, който е във връзка с украинската криза и отразява необходимостта от недопускане на изпреварващи действия на Русия срещу държави членки на НАТО, заяви днес президентът Росен Плевнелиев, който участва в срещата на върха на НАТО в Уелс, цитиран от БТА. Това, което видяхме в Украйна, да не може да се повтори и срещу държава членка, каза Плевнелиев пред български журналисти.

Още по темата
От съществена важност за България е приемането и изработването на т. нар. План за защита на Румъния и България. Това е съвсем конкретен документ, който за пръв път от десет години членство на България в алианса точно и конкретно определя ангажиментите на алианса в случай на атака срещу България или Румъния, заяви президентът.

Сред големите приоритети на България, зададени преди време, но по които страната ни не е напреднала много, той посочи оперативната съвместимост на българската армия с НАТО и степента на интеграция, както и инвестициите в способностите. България е поела ангажимент да изпълни 55 национални цели и по всяка от тях е необходимо да се работи още. По програмите за Рамкови нации, България има амбицията да се присъедини към група държави с водеща рамкова нация Германия и това ще бъде декларирано днес тук, заяви президентът. По програмата за интелигентна отбрана България вече изпълнява няколко проекта, което е новина, но те не са достатъчни. Трябва да засилим нашето сътрудничество с нашите съседи, отбеляза той.

Искаме да държим политиката на отворени врати наистина отворена, за съжаление това няма да се случи на този форум, но за нас това е важно. Ние подкрепяме безпрекословно Черна гора и Грузия, очакваме напредък от Македония и Босна и Херцеговина, посочи Плевнелиев по друга от важните теми на форума.

"Балансът в Черно море е променен. След анексията на Крим имаме съвсем друга ситуация. България работи много през последните месеци, за да обърне внимание на нашите партньори колко е важно да изнесем инструменти за наблюдение, за разузнаване, ранно предупреждение, така че в нарушения баланс на Черно море да се чустваме малко по-спокойни", заяви държавният глава.

Във връзка с кризата в Украйна и действията на Русия той изтъкна, че каналите за комуникация са отворени и се надяваме на политическо решение. Ние приветстваме мирен план за уреждане на конфликта, изтъкна той.

"Категорично искам да заявя, че кризата в Украйна не може да бъде решена с военни средства. България ще помага, но ние не можем да пращаме войници и оръжия. Кризата може да бъде решена само с политически средства, чрез диалог и съгласие между страните. Вярваме в това, държим каналите за диалог и комуникация с руската страна отворени, същевременно показваме решителност", изтъкна президентът. По думите му много вероятно е да има нова вълна от икономически санкции срещу Русия именно защото не искаме да воюваме, да пращаме войници и оръжия.

"Но искаме Русия, като партньор, с когото сме работили десетки години, да се върне на масата на преговорите, да бъде отново един партньор, на когото се доверяваме и с когото можем да вземаме заедно отговорни решения. Санкциите са сигнал към Русия, че ние сме решителни, единни и търсим политическо решение", добави Плевнелиев.

Във връзка с украинската криза президентът каза още, че България ще подкрепи доверителния фонд за адаптация на военнослужещи за гарантиране на лечение и рехабилитация в България с 500 хиляди лева.

Това ще бъде нашето предложение, като тези пари ще останат в България, тъй като ние ще подпомогнем и подкрепим лекуването на украински военнослужещи в България. Страната ни ще се присъедини също към доверителен фонд по киберотбрана, където ние имаме какво да дадем. Плевнелиев посочи няколко важни инициативи, свързани с бъдещето на НАТО и които България ще отстоява на срещата.

Страната ни ще предложи да се присъедини към групата от рамкови държави с рамкова нация Германия по инициативата на НАТО за рамкови държави.

България също ще предложи Втора бригада да се афилира към Корпуса в полския град Шчечин, където ще бъдат изградени мултинационални сили за бързо реагиране. България няма да праща войници там, но ще се афилираме с тях, уточни Плевнелиев.

Ще предложим също елементи от специалните сили, с които разполагаме и чиито умения искаме да усъвършенстваме, също да се афилират към щаба на НАТО в Монс. Ще предложими използването на полигоните в Ново село, Корен и Шабла за учения на НАТО в рамките на общото финансиране по линия на НАТО и по съвместни проекти със САЩ и Израел. Ние също ще осигурим малко повече българско финансиране, за да може тези три бази да се натоварят малко повече като полигони за учения, уточни президентът. Ще предложим също изграждане и финансиране на способности във въздушното и морското наблюдение на източната и на западната граница на България, които са външни и за НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
20
 
! Отговори
Край преди 9 години
ЕйПлевуне тотален наедекватник си. Нато ше ни пази от Русия. Ще се афилирам нам си къде. Да те афилират задно. БЪЛГАРИЯ беше длъжна да предложи всякакви условия за преговори на наша територия между Украинци и Руснаци защото на наша земя в Руско турската война са оставили кости и руснаци и украинци. България беше длъжна емоционално и императивно да иска край на въоръжения конфликт мужду братски народи а не да си прави тънки сметки да не ни усетят Натовците че всъщност това са наши братя славяни.
87
0
 
22
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Абе, стоя и се чудя, къв върховен главнокомандващ на БА може да бъде това чучало Плевналиев? Та той жена си на официална визита не може да закара, ще командва армия при евентуален конфликт и/или ще взема жизнено важни решения при такъв?!
86
18
 
4
 
! Отговори
Царство България преди 9 години
До сега не съм си позволил да обидя Българин, а русофилите....;..... плюят по всичко Българско заради мръсната русия пфу
85
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнята и хер Карл Дьониц да заминават доброволци на първа линия. Щи ги *** кат майдански ***, ама поне ще си сбъднат мечтите.
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както навремето са се разбрали с Русия да влезем в НАТО, така сега са се разбрали и за Украйна. Само не знам къде точно ще я цепнат и разделят и с колко кръв за параван. Спомняте ли си как Чърчил и Сталин са ни изтъргували.
83
9
 
3
 
! Отговори
Карл Дьониц преди 9 години
Я докажи за какво ще лежа 5 години в затвора ако съм в Германия ( а дали не съм ) ?
82
1
 
13
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Русия ли заяви юли месец, че Тракия и Македония са руска собственост или Турция, м? Видно е кой е враг на България, ако и медиите да мълчат, наросбда знае!
81
4
 
21
 
! Отговори
калвача преди 9 години
Плевня,очаквам да си свалиш гащите и на заден ход да тръгнеш към НАТО. Срамувам се че съм българин. Борис III не предаде така България на Хитлер както днешните управници е предлагат и то на пълно безплатно.Не това не е моята България.
80
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, разкарайте го този *** от поста президент, преди да е направил някоя глупост.
79
1
 
21
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Ама те НАТО до сега план за защита ли не са имали? Боже, Боже, докъде стигнахме, Боже...
78
15
 
5
 
! Отговори
Карл Дьониц преди 9 години
Всеки истински българин би се бил срещу вековния червен поробител с шестолъчка на челото - Русия.
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
94. Ти ли си нормалния бе *** ?Прочети статията ?Кой заплашва Росен в Черно Море ?Руския Черноморски Флот винаги е бил в Крим ! А на Българското Черноморие е Американска База ? В Черно море какво правят държави които нямат излаз на Черно Море?Росен може ли да е с военен кораб около водите на Вашингтон ???
76
2
 
15
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
История учил ли се бе .........кой българин ще се бие срещу Русия? Трябва да е ***. Апропо може ти да отидеш много ще радваме.
75
21
 
5
 
! Отговори
Карл Дьониц преди 9 години
Русия винаги ще бъде заплаха номер едно . Това историята го е доказала милион пъти. Те са като чумата.
74
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплахата за България не идва от Русия, а от "Дондуков 2".
73
20
 
7
 
! Отговори
Карл Дьониц преди 9 години
По добре да даваме пари на НАТОвски държави за оръжие отколкото на русия. Българската армия се нуждае единствено от немско оръжие и техника. Всичко друго не струва
72
2
 
24
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Това са само празни приказки от Рустамчо. Като вземат изборите, ще сменат тона и друго ще бълвочат.Радвам се, че с тия рамки доказват моята отколешна теза, че ЕС не е нищо друго, а Четвъртия Райх. На тези кола сме се возили вече няколко пъти и все мандръсане и национални катастрофи. Мерси!
71
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има все още свестни хора тук, не само руските ненормалници тролещи по цял ден интернет пространството с болните си "умозаключения"- карлуково за тях
70
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
78. Какъв гръбнак на НАТО си бе ***, като ти нарязаха оръжието и сега те насилват да даваш пари на НАТО за въоръжаване.Заплахата за България е от ЮГ и джихадистите, които влизат от Турция !Плевнелиев не засяга заплахата от Юг.
69
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Росене, войната в Украйна не е наша война, може да е твоята война, но не е нашата. Не въвличай българския народ в игричките си, то да беше българин или поне президент, ама ти и това не си. Ти си някакъв ***, когото сложиха да топли креслото.