Шест партии влизат в новия парламент, сочи проучване

ИМП: Половината българи нямат партия, която да ги представлява
Обновена: 30 сеп 2014 11:59 | 4 сеп 2014 18:37, Камелия Цветанова
173
Шест партии влизат в новия парламент, сочи проучване
Снимка: ИМП

Шест партии ще влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура“, Реформаторският блок и АБВ. Сериозен потенциал да получи парламентарно представителство има и коалицията „Патриотичен фронт“, а своите шансове да запази парламентарно присъствие има и партия „Атака“. Това сочат данните от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено в периода 25-30 август и финансирано от института.

ГЕРБ получава гласовете на 36% от заявилите, че ще гласуват, или 24% от всички респонденти. Подкрепата за БСП-Лява България при старта на кампанията възлиза на 24% от заявилите, че ще гласуват, или 16% от всички. Стабилна остава третата позиция на ДПС – 9,3% от гласуващите, или 6,5% от всички с тенденция към растеж.

В сравнение с предходни проучвания своите позиции на този етап запазват и „България без цензура“ и Реформаторският блок. Делът на респондентите, които подкрепят коалиция „България без цензура“, възлиза на 6,4% от заявилите, че ще гласуват, или 4,27% от всички. Реформаторският блок получава 6,2% от вота на заявилите, че ще гласуват, или 4,1% от всички.

Подкрепа за АБВ заявяват 5,6% от респондентите, които декларират, че ще гласуват в предстоящия вот, или 3,7% от всички. Сериозен потенциал да спечели депутатски мандати показва и коалицията „Патриотичен фронт“, която получава подкрепата на 3,9% от заявилите, че ще гласуват, или 2,6% от всички.

Своите шансове за преодоляване на изборната бариера на този етап запазва и „Атака“ с подкрепа от 3,7% от гласуващите, или 2,4% от всички.

В проучването е отчетено и евентуалното решение на все още колебаещите се избиратели, което пък променя данните.

Ако успее да привлече гласове и от колебаещите се, ГЕРБ би достигнала максимална подкрепа от 40%, БСП-Лява България – 27%, ДПС – 10%, „Атака“ - 4,2%, ББЦ - 7,8%, Реформаторския блок - 8,6%, АБВ - 7%, Патриотичен фронт – 5,2%.

В същото време половината от запитаните признават, че няма партия, която според тях защитава и представлява техните интереси. 20%  смятат, че ГЕРБ е тяхната партия, 13% - БСП, 4%- Реформаторите, 2%- „Атака“, 5% - ДПС.

Много от тези 50%, които заявяват, че няма партия, защитаваща интересите им, обаче гласуват за определени партии. 25 на сто от тях дават гласа си за ГЕРБ, 24% - за БСП, 15% за Реформаторите, 20% за „Атака“, 7% за ДПС, 22% за ББЦ, 25% за АБВ и най-много – 35 на сто за Патриотичния фронт.

От проучването става ясно, че повечето българи не подкрепят санкциите срещу Русия. 46% от запитаните са против тях, а 15% ги подкрепят.

Даннните сочат продължаващо разделение на общественото мнение по отношение причините за конфликта в Украйна. Тезата, че Русия е виновната страна, се подкрепя от 23% от респондентите. На обратното мнение са 27% , а 19% заемат по-скоро пацифистката позиция - мир на всяка цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До изборите има още 1 месец, а това е предостатъчно време ГЕРБ-аджиите да се активизираме и партията да има над 50% от гласовете.
82
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм направил свое собствено проучване. Интересувал съм се само от тези които ще гласуват за БСП и ГЕРБ, другите просто съм ги игнорирал. Оказва се че тези които ще гласуват за ГЕРБ са двойно повече от тези които ще гласуват за БСП. При това положение ако БСП вземе 24% то ГЕРБ ще вземе 48%, ако ли пък ГЕРБ вземе 36% то БСП ще вземе 18%. Тука агенцията съвсем умишлено взема едни 4% от ГЕРБ и ги тропосва към БСП.
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мен пък ме мързи да отида до урните и затова няма да гласувам. Изобщо не ми пука дали *** ще определят кой ще ни управлява (или по-точно "слугува").
80
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това проучване е пълен фейк. Не е възможно след издънването на БСП от последния им мандат да вземе 24%, реалните им възможности са 17-18%, не е възможно и ГЕРБ да вземат само 36%, истинският им процент е 40-42%.
79
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЕДИНСТВЕНИТЕ ДЕМОКРАТИ ОТ РБ ! АКО СТЕ УМНИ РАЗБИРА СЕ!
78
1
 
14
 
! Отговори
охо бохо преди 9 години
този институт са *** на ДПС.Никога не са познавали изборния резултат.
77
0
 
1
 
! Отговори
санчо преди 9 години
ИМП са пълни ***.Взимам произволна партия.Р.Б. 6.2% от зявилите че ще гласуват прави над 8% при преизчислване от всички гласоподаватели.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 72 Позивът "Не гласувайте" е абсолютно погрешен и е в полза само на съществуващото статукво.Разберете, че само 20% от населението да гласува, пак ще кажат, че изборите са законни.И какво правим после?Ще се чешем ро главите ли?.Точно обратното трябва да се направи! Хора, всички излезте и гласувайте!!Но не за досегашните, те трябва да се изритат! Огледайте се добре и преценете!да
75
11
 
9
 
! Отговори
САМО АТАКА преди 9 години
ДО 84 ПИЧ ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА Е АТАКА ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е СЛУГИ НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ МАСОНИ.СТАНИШЕВ ЩЕШЕ ДА НАЦИОНАЛИЗИРА ЕРП-ТА НАПРАВИ ЛИ ГО-НЕ, БОКО ТИКВАТА СЪЩО ОБЕЩАВАШЕ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ПРЕЗ 2009 И ГОВОРИ ЗА МЕМОРАНДУМ ЗА ЗЕМЯТА А СЛЕД 24 4АСА КАТО К.РВА СЕ ИЗВЪРТЯ И ПОДЛОЖИ ГАЗ НА ЗАПАДНИТЕ СИ ГОСПОДАРИ, ДПС, РЕФОРМАТОРИ, ББЦ, ГЕРБ И Т.НАР ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ НА АЛКОХОЛИКА СИМЕОНОВ- СА ИЗТРИВАЛКИ БЕЗПОДОБНИ НА САЩ.ОБАЧЕ БЪЛГАРИНА ЗАЩО Е *** И ОБИЧА ДА ГО Е.АТ И ВСЕ СИ ИЗБИРА ТИЯ ДЕТО ГО Е
74
1
 
5
 
! Отговори
бая луТ преди 9 години
Шест партии влизат в новия парламент, сочи проучване""ще влязат ама ако ги пуснеме!
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Докога *** ще определят кой да е на власт"Докато ни мързи да отидем да гласуваме ще е все така. Но после ревем, че нищо не е наред, нали? Така че трябва да работим в посока да изкореним мързела от българина.
72
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не ми харесват герб но друга алтернатива просто няма
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
фалшиво и платено проучванеБоклуците без цензура нямат шанс да влязат в НС
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз мисля да гласувам за някой напълно ненормален... а има такива кандидати, не е като да няма и избора ми е твърде труден хахаха
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ли ще лансира още олигархията на следващата прецаквация, избори де ... важно е да е десен че да и осигури реформи, демек лапане на макс.
68
2
 
3
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
До 76. Няма и нужда от такива като теб - има достатъчно други.
67
0
 
2
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Да си спомним, че тези бяха от непозналите на предишните избори или по-скоро от продажните протежета на мафията и затова отдавна съм ги кръстил Институт за модерна проституция. С шеф Борислав Цеков Пеевски.
66
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече никога няма да гласувам за Герб а вие си трошете главите
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докога *** ще определят кой да е на власт
64
1
 
6
 
! Отговори
архив на дневник преди 9 години
Икономисти: 2010-а беше загубена година за икономикатаСамите гербави трубадури са си заковали пироните в ковчега на гроб. Просто потърсете архивна информация и ако сте мазохисти, гласувайте. :-)