Шест партии влизат в новия парламент, сочи проучване

ИМП: Половината българи нямат партия, която да ги представлява
Обновена: 30 сеп 2014 11:59 | 4 сеп 2014 18:37, Камелия Цветанова
173
Шест партии влизат в новия парламент, сочи проучване
Снимка: ИМП

Шест партии ще влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура“, Реформаторският блок и АБВ. Сериозен потенциал да получи парламентарно представителство има и коалицията „Патриотичен фронт“, а своите шансове да запази парламентарно присъствие има и партия „Атака“. Това сочат данните от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено в периода 25-30 август и финансирано от института.

ГЕРБ получава гласовете на 36% от заявилите, че ще гласуват, или 24% от всички респонденти. Подкрепата за БСП-Лява България при старта на кампанията възлиза на 24% от заявилите, че ще гласуват, или 16% от всички. Стабилна остава третата позиция на ДПС – 9,3% от гласуващите, или 6,5% от всички с тенденция към растеж.

В сравнение с предходни проучвания своите позиции на този етап запазват и „България без цензура“ и Реформаторският блок. Делът на респондентите, които подкрепят коалиция „България без цензура“, възлиза на 6,4% от заявилите, че ще гласуват, или 4,27% от всички. Реформаторският блок получава 6,2% от вота на заявилите, че ще гласуват, или 4,1% от всички.

Подкрепа за АБВ заявяват 5,6% от респондентите, които декларират, че ще гласуват в предстоящия вот, или 3,7% от всички. Сериозен потенциал да спечели депутатски мандати показва и коалицията „Патриотичен фронт“, която получава подкрепата на 3,9% от заявилите, че ще гласуват, или 2,6% от всички.

Своите шансове за преодоляване на изборната бариера на този етап запазва и „Атака“ с подкрепа от 3,7% от гласуващите, или 2,4% от всички.

В проучването е отчетено и евентуалното решение на все още колебаещите се избиратели, което пък променя данните.

Ако успее да привлече гласове и от колебаещите се, ГЕРБ би достигнала максимална подкрепа от 40%, БСП-Лява България – 27%, ДПС – 10%, „Атака“ - 4,2%, ББЦ - 7,8%, Реформаторския блок - 8,6%, АБВ - 7%, Патриотичен фронт – 5,2%.

В същото време половината от запитаните признават, че няма партия, която според тях защитава и представлява техните интереси. 20%  смятат, че ГЕРБ е тяхната партия, 13% - БСП, 4%- Реформаторите, 2%- „Атака“, 5% - ДПС.

Много от тези 50%, които заявяват, че няма партия, защитаваща интересите им, обаче гласуват за определени партии. 25 на сто от тях дават гласа си за ГЕРБ, 24% - за БСП, 15% за Реформаторите, 20% за „Атака“, 7% за ДПС, 22% за ББЦ, 25% за АБВ и най-много – 35 на сто за Патриотичния фронт.

От проучването става ясно, че повечето българи не подкрепят санкциите срещу Русия. 46% от запитаните са против тях, а 15% ги подкрепят.

Даннните сочат продължаващо разделение на общественото мнение по отношение причините за конфликта в Украйна. Тезата, че Русия е виновната страна, се подкрепя от 23% от респондентите. На обратното мнение са 27% , а 19% заемат по-скоро пацифистката позиция - мир на всяка цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
3
 
! Отговори
122 преди 9 години
когато не гласуваш,ядеш още по големи л-***
102
0
 
4
 
! Отговори
както винаги преди 9 години
6 партии влизат в новия парламент, ама накрая се оказват 12 партии, 15 'независими' депутати и пак никой не си изкарва мандата. важно е да си вътре и да ***'аш евтините кюфтаци..
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИМП: Половината българи нямат партия, която да ги представлява...всъщност 99% от българите никой не ги представлява, ама някои си мислят, че имат представител...останалият 1% са роднини и самите политици..:)
100
0
 
6
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
Та след като са ни се изредили по няколко пъти, защо няма в бюлетината - избирам никой от представените! (на нулева позиция, с 0(нула)). Да го обясня по друг начин - има различни видове л****** за обяд - от кон, от крава, от овца, от гълъби и т.н (да кажем 17 на брой, като някои са смески, демек в коалиция) и се казва - избери си менюто за обед... Какво ще предпочете човек? Аз ще предпочета да не ям л******, а Вие?
99
0
 
10
 
! Отговори
Ивчо преди 9 години
Само една дума: роби.
98
0
 
8
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
На всяка крачка - магазини втора употреба.Политици - също.Само цената на първите пада, а на вторите се вдига.И защо в тези магазини хората търсят нещо качествено, марково, а на политиците гледат само фасадата?Колкото повече фасадни политици - толкова повече магазини втора употреба.Употребен народ.
97
13
 
8
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ало, драскачите стига дриска против Бойко, че мамицата ще ви се разкаже ако вашия *** Бареков дойде на власт!! Не се ли наядохте бе, зомбита!!!
96
4
 
10
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Българинът има къса и селективна памет. Простолюдието изпитва носталгия по комунизма/социализма, но повечето от тези хора забравиха, че в края на 1989-та година България беше докарана до просешка тояга от комунистите и социалистите. Магазините бяха абсолютно празни, и ни бяха наложени купони за стоки като хляб и тоалетна хартия например, имахме ток само в определени часове на деня, а в държавата цареше хаос, който позволи създаването на мафията и организираната престъпност, покровителствани от комунистическата Държавна Сигурност. Тези факти трябва да бъдат припомняни на простите хора, и ролята
95
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
116, Бай ти бойко ако печели, България губи.
94
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
важното е че бат Бойко печели...
93
1
 
2
 
! Отговори
Нов преди 9 години
До Ха ХаАми недей ... то в тая държава всеки казва, че всичко знае ама един не излезе да каже, че П.Б. или Б.Т. направиха това и това и т.н. всеки казва, че има си органи за това ... дрън дрън ... аз поне казвам тези са истинските защото мисля, че е така .... за разлика от някои други те имат последователна политика .... от идея станаха движение, а сега от движение партия ... всяко нещо с времето си ....
92
3
 
1
 
! Отговори
Нов преди 9 години
Защо пропускате другите а .... ами ПП БНС НД .... от патриотичните само те са истински ....
91
5
 
10
 
! Отговори
Rado преди 9 години
И накрая ГЕРБ-35%, БСП-16-7%, ДПС-14-5%, Реформаторски блок - 6% и всичко друго под 4!
90
6
 
13
 
! Отговори
ATAKA преди 9 години
Проучването е от гейберастака агенция за фалшификация на изборите . Ще им се на гробарите.То е ясно че ще фалшифицират изборите.Имат пари да купят колкото гласа искат с милиардите дето окрадоха през управлението си
89
4
 
7
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Значи да четеш вестници ще откриеш че в България има избори, даже че гласовете се броят?! Нещо повече - тези две партии са като другите еврейски, но те провеждаха досега геноцида а имат най много привърженици?! Единствената партия в която членуват българи е АТАКА, - тя е обвинявана че е примкнула към турците, а си има законна турска партия, което е забранено от конституцията?! Отделът агитация и пропаганда на синедриона работи небрежно в България, считайки че вече няма за какво.
88
6
 
6
 
! Отговори
go6o преди 9 години
Патриотичния фронт s vas sme samo napred ma4kaite izmetta
87
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Секцията в която гласувам е на 5-10-т крачки от домът ми! На вратата да ми дойдат пак няма да гласувам!"Само така, пичове. И без това ми омръзна разни *** да определят народните представители.
86
10
 
16
 
! Отговори
боц преди 9 години
до 87Пич, Атака умря в момента в който подкрепи комуно-турското правителство на Орешарски!Сами сте си виновни.Народа е казал:"Лакомо ду*е-кръв се*е!!"Вие се полакомихте за парите на Серго и Доган, поживяхте на екзотики и сега щеееее гледате Парламента само отвън!Сега и завинаги!За предателите прошка няма!!!
85
0
 
10
 
! Отговори
BOC преди 9 години
Е, наистина не мога да повярвам, че има цели 6%, които са склонни да галасуват за Пеевско-Барековската, а сега и Лидерска "партия" ББЦ!Ако това стане, си заслужаваме не 25 ,а още 250 години "преход" към нормално общество!
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде да ни е честито поредното социалистическо проучване! Ура Другари!